Skocz do zawartości

Redmi Note 14 Pro+ - HyperOS 2.0 by Xiaomi.eu - OS2.0.7.0.VOPCNXM - Android 15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS 2.0.7.0.VOPCNXM od Xiaomi.eu dla urządzenia Redmi Note 14 Pro+ (nazwa kodowa amethyst).

Link do ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_AMETHYST_OS2.0.7.0.VOPCNXM_15.zip/download

W przypadku globalnej wersji modelu może być konieczne wgranie odpowiedniego modemu, aby mieć zasięg sieci komórkowej. Paczkę do instalacji w trybie Fastboot po wgraniu ROM-u można pobrać stąd: https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/amethyst_global.zip.

ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Edytowane przez Kacper Skrzypek
modem
Opublikowano

Niestety amethystowa wersja XIAOEU troszkę kwiczy...

Najwięklszy dla mnie problem to jednak kwestia szybkiego ładowania 120W (https://xiaomi.eu/community/threads/redmi-note-14-pro-plus-5g-amethst-eu-rom-has-a-problem-120-watt-charge-is-not-work-on-eu-rom.75018/), która po prostu nie działa, a Wielki Stwórca zachowuje się jakby nie wie o co chodziło... A przynajmniej takie miałem odczucie. 

W dodatku problemy z Advanced Textures i problemy z aktywacją Mi Messages (+Sync SMS czy rekordu połączeń) to dodatkowe tylko problemy na górze. Może ktoś wpadnie na coś na naszych rodzimych polskich forach:) 

Opublikowano
34 minuty temu, tajemniktv napisał(a):

A przynajmniej takie miałem odczucie

Bo nie wie. Trudno powiedzieć, co jest problemem, być może baza ROMu. W Chinach i Indiach Note 14 Pro+ ma ładowanie 90 watów, tylko globalnie 120.

• Like 1
Opublikowano

Ah, to komplikuje w takim razie sprawy... Tym bardziej że zerknąłem na staff listę xiaoeu i trochę mnie zaskoczyła ilość devów (albo właściwie ich brak) - ciekawi mnie czy mają jakichkolwiek testerów przed wypuszczeniem, jako że sam Igor stwierdził że urządzenia nie posiada...

Kurcze, dobrze wiedzieć, więc dzięki za info. Mam jednak nadzieję że jakaś mądra głowa wpadnie na trop, o co tutaj może się rozchodzić, bo jednak 120W to dla mnie od dwóch pokoleń telefonów - totalny must-have. A jeśli nie 120, to chociażby więcej niż te marne 10W, bo z tym to ledwo co da się sprzęcik ładować, nie wspominając o korzystaniu z niego podczas ładowania. 

Bezsilność to niezwykle frustrujący stan - niby człowiek chce pomóc, ale nawet nie wie jak XD

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po odblokowaniu i wgraniu najnowszej wersji oprogramowania OS2.0.7.0.VOPCNXM nie mam dostępu do sieci gsm. Próbowałem zarówno z kartami od Orange jak i od Plusa. Ustawienia w zakładce Karty SIM i sieci mobilne identyczne jak w innych telefonach (min. xiaomi 13 pro). Czy trzeba wgrać modem jak w Redmi Note 13 Pro 5G?
Przed odblokowaniem telefonu i zmianą oprogramowania wszystko działało prawidłowo.

tel.jpg

Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 22:23, djs napisał(a):

Po odblokowaniu i wgraniu najnowszej wersji oprogramowania OS2.0.7.0.VOPCNXM nie mam dostępu do sieci gsm. Próbowałem zarówno z kartami od Orange jak i od Plusa. Ustawienia w zakładce Karty SIM i sieci mobilne identyczne jak w innych telefonach (min. xiaomi 13 pro). Czy trzeba wgrać modem jak w Redmi Note 13 Pro 5G?
Przed odblokowaniem telefonu i zmianą oprogramowania wszystko działało prawidłowo.

tel.jpg

Zflashuj sobie firmware A14 globalny i problem zniknie, zaaplikowałem to samo. Podobna sytuacja co była przy Redmi Note 13 Pro. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, DjaloPL napisał(a):

Zflashuj sobie firmware A14 globalny i problem zniknie, zaaplikowałem to samo. Podobna sytuacja co była przy Redmi Note 13 Pro. 

Boję się, że przejście z 15 na 14 wersję androida może się źle skończyć i liczę na to, że ktoś podrzuci sam modem do zainstalowania, tak jak w w Redmi Note 13 Pro, który tez mam :) Po drugie zależy mi na wersji oprogramowania EU. Używam tego oprogramowania od samego początku przygód z xiaomi i mocno się do niego przyzwyczaiłem. Jak dla mnie warto chociaż dla samego oprogramowania od SMS i telefonu - te googlowskie zamienniki nic tylko wkurzają.

Na xiaomi.eu jeden z użytkowników tego telefonu opisywał podobny problem. Rozwiązał go instalując modem z wersji global. Podpowie ktoś jak to można zrobić?

Edytowane przez djs
Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

z paczki rozpakuj modem

To nie było proste - modem nie ma nazwy modem :) Ostatecznie mogę potwierdzić, że wszystko działa prawidłowo. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem nazwę NON-HLOS.bin 

Edit: Teraz już wszystko rozumiem :) Użyłem pełnego romu z globala a w nim nie ma nazwy modem tylko taki jaki podałem :D

Edytowane przez djs
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po wgraniu modemu z linku przestał działać aparat. Po ponownym wgraniu softu aparat wrócił, ale brak sieci. Zainstalowałem modem i aparaty nie działają, nawet w diagnostyce żaden z aparatów nie daje znaku życia.