Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Lutego 2025 Opublikowano 10 Lutego 2025 (edytowane) Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS 2.0.7.0.VOPCNXM od Xiaomi.eu dla urządzenia Redmi Note 14 Pro+ (nazwa kodowa amethyst). Link do ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_AMETHYST_OS2.0.7.0.VOPCNXM_15.zip/download W przypadku globalnej wersji modelu może być konieczne wgranie odpowiedniego modemu, aby mieć zasięg sieci komórkowej. Paczkę do instalacji w trybie Fastboot po wgraniu ROM-u można pobrać stąd: https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/amethyst_global.zip. ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Edytowane 3 Marca 2025 przez Kacper Skrzypek modem
tajemniktv Opublikowano 13 Lutego 2025 Opublikowano 13 Lutego 2025 Niestety amethystowa wersja XIAOEU troszkę kwiczy... Najwięklszy dla mnie problem to jednak kwestia szybkiego ładowania 120W (https://xiaomi.eu/community/threads/redmi-note-14-pro-plus-5g-amethst-eu-rom-has-a-problem-120-watt-charge-is-not-work-on-eu-rom.75018/), która po prostu nie działa, a Wielki Stwórca zachowuje się jakby nie wie o co chodziło... A przynajmniej takie miałem odczucie. W dodatku problemy z Advanced Textures i problemy z aktywacją Mi Messages (+Sync SMS czy rekordu połączeń) to dodatkowe tylko problemy na górze. Może ktoś wpadnie na coś na naszych rodzimych polskich forach:)
Kacper Skrzypek Opublikowano 13 Lutego 2025 Autor Opublikowano 13 Lutego 2025 34 minuty temu, tajemniktv napisał(a): A przynajmniej takie miałem odczucie Bo nie wie. Trudno powiedzieć, co jest problemem, być może baza ROMu. W Chinach i Indiach Note 14 Pro+ ma ładowanie 90 watów, tylko globalnie 120. 1
tajemniktv Opublikowano 13 Lutego 2025 Opublikowano 13 Lutego 2025 Ah, to komplikuje w takim razie sprawy... Tym bardziej że zerknąłem na staff listę xiaoeu i trochę mnie zaskoczyła ilość devów (albo właściwie ich brak) - ciekawi mnie czy mają jakichkolwiek testerów przed wypuszczeniem, jako że sam Igor stwierdził że urządzenia nie posiada... Kurcze, dobrze wiedzieć, więc dzięki za info. Mam jednak nadzieję że jakaś mądra głowa wpadnie na trop, o co tutaj może się rozchodzić, bo jednak 120W to dla mnie od dwóch pokoleń telefonów - totalny must-have. A jeśli nie 120, to chociażby więcej niż te marne 10W, bo z tym to ledwo co da się sprzęcik ładować, nie wspominając o korzystaniu z niego podczas ładowania. Bezsilność to niezwykle frustrujący stan - niby człowiek chce pomóc, ale nawet nie wie jak XD
Kacper Skrzypek Opublikowano 13 Lutego 2025 Autor Opublikowano 13 Lutego 2025 Testujemy na tym, co mamy. Tego modelu nikt w ekipie nie ma. Posiadacze indyjskich wersji, którzy mieli ten model wcześniej, nie zgłaszali takiego problemu. 1
djs Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Po odblokowaniu i wgraniu najnowszej wersji oprogramowania OS2.0.7.0.VOPCNXM nie mam dostępu do sieci gsm. Próbowałem zarówno z kartami od Orange jak i od Plusa. Ustawienia w zakładce Karty SIM i sieci mobilne identyczne jak w innych telefonach (min. xiaomi 13 pro). Czy trzeba wgrać modem jak w Redmi Note 13 Pro 5G? Przed odblokowaniem telefonu i zmianą oprogramowania wszystko działało prawidłowo.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Lutego 2025 Autor Opublikowano 27 Lutego 2025 Być może, chociaż oidp @tajemniktv też ma globalną wersję i chyba nie miał problemu z zasięgiem? Możesz potwierdzić?
DjaloPL Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 W dniu 27.02.2025 o 22:23, djs napisał(a): Po odblokowaniu i wgraniu najnowszej wersji oprogramowania OS2.0.7.0.VOPCNXM nie mam dostępu do sieci gsm. Próbowałem zarówno z kartami od Orange jak i od Plusa. Ustawienia w zakładce Karty SIM i sieci mobilne identyczne jak w innych telefonach (min. xiaomi 13 pro). Czy trzeba wgrać modem jak w Redmi Note 13 Pro 5G? Przed odblokowaniem telefonu i zmianą oprogramowania wszystko działało prawidłowo. Zflashuj sobie firmware A14 globalny i problem zniknie, zaaplikowałem to samo. Podobna sytuacja co była przy Redmi Note 13 Pro.
djs Opublikowano 2 Marca 2025 Opublikowano 2 Marca 2025 (edytowane) 21 godzin temu, DjaloPL napisał(a): Zflashuj sobie firmware A14 globalny i problem zniknie, zaaplikowałem to samo. Podobna sytuacja co była przy Redmi Note 13 Pro. Boję się, że przejście z 15 na 14 wersję androida może się źle skończyć i liczę na to, że ktoś podrzuci sam modem do zainstalowania, tak jak w w Redmi Note 13 Pro, który tez mam Po drugie zależy mi na wersji oprogramowania EU. Używam tego oprogramowania od samego początku przygód z xiaomi i mocno się do niego przyzwyczaiłem. Jak dla mnie warto chociaż dla samego oprogramowania od SMS i telefonu - te googlowskie zamienniki nic tylko wkurzają. Na xiaomi.eu jeden z użytkowników tego telefonu opisywał podobny problem. Rozwiązał go instalując modem z wersji global. Podpowie ktoś jak to można zrobić? Edytowane 2 Marca 2025 przez djs
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Marca 2025 Autor Opublikowano 2 Marca 2025 https://xmfirmwareupdater.com/firmware/amethyst/ Z tego linku ściągnij firmware z wersji Global, z paczki rozpakuj modem i wgraj go w fastboocie (fastboot flash modem albo modem_ab, któreś z tych najpewniej). Nie ma modemu pod OS2 w tej chwili, nie zagwarantuję, że zadziała z OS1. Jeśli się uda, to daj znać, zrobię paczkę.
djs Opublikowano 2 Marca 2025 Opublikowano 2 Marca 2025 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): z paczki rozpakuj modem To nie było proste - modem nie ma nazwy modem Ostatecznie mogę potwierdzić, że wszystko działa prawidłowo. 1
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Marca 2025 Autor Opublikowano 2 Marca 2025 Godzinę temu, djs napisał(a): To nie było proste - modem nie ma nazwy modem To nie jest modem? (Przepraszam, nie dojrzałem: jaką zatem ma nazwę w fastboocie?)
djs Opublikowano 2 Marca 2025 Opublikowano 2 Marca 2025 (edytowane) Ja miałem nazwę NON-HLOS.bin Edit: Teraz już wszystko rozumiem Użyłem pełnego romu z globala a w nim nie ma nazwy modem tylko taki jaki podałem Edytowane 2 Marca 2025 przez djs
Kacper Skrzypek Opublikowano 3 Marca 2025 Autor Opublikowano 3 Marca 2025 Dzięki za informację, dodałem odpowiednią paczkę w pierwszym poście i na stronie pobierania ROM-u.
matomy Opublikowano 4 Maja 2025 Opublikowano 4 Maja 2025 Po wgraniu modemu z linku przestał działać aparat. Po ponownym wgraniu softu aparat wrócił, ale brak sieci. Zainstalowałem modem i aparaty nie działają, nawet w diagnostyce żaden z aparatów nie daje znaku życia.
Kacper Skrzypek Opublikowano 5 Maja 2025 Autor Opublikowano 5 Maja 2025 https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/amethyst_global_A15.zip 1
Rekomendowane odpowiedzi