Kacper Skrzypek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS1.0.8.0.UNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_GARNET_OS1.0.8.0.UNRCNXM_14.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Ważna informacja dla posiadaczy globalnych wersji telefonów! Na globalnych wersjach telefonów występuje problem z działaniem sieci komórkowej (karta SIM jest wykrywana, ale nie ma zasięgu). Rozwiązaniem tego problemu jest wgranie modemu z wersji Global. Aby to zrobić, należy ściągnąć i rozpakować plik z tego linku, uruchomić telefon w trybie Fastboot (vol- i power), a następnie uruchomić odpowiedni skrypt zgodny z wersją systemu operacyjnego naszego komputera. Telefon uruchomi się ponownie sam. Jeśli instalacja się nie uruchamia, należy się upewnić, że posiadamy sterowniki Fastboota na naszym komputerze (FAQ > Instalacje MIUIPolska > Jak zainstalować fastboot/ADB? > instrukcja na dole). Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
sonek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Jak mam poprzednią wersję instalowaną przez twrp to instaluje tak samo bez czyszczenia danych, czyli install w twrp? Jakiś change log?
Kacper Skrzypek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2024 1. Tak. 2. Nie ma żadnego dokładnego changeloga, oficjalny informuje tylko o lipcowych poprawkach zabezpieczeń.
shoopen Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) Cześć, czy można bez problemu spatchować Magiska? Jezeli tak, to zaktualizowac najpierw na czysto (mam wersje 1.0.7.0 obecnie) czy od razu spatchować obraz magiskiem i zainstalować? Będzie wipe? I jeszcze troche inne pytanie - czy tylko u mnie pobieranie z sourceforge strasznie muli niezależnie od źródła? Idzie 300kb/s Ok, jezeli ktos ma problem z sourceforge, to u mnie było to spowodowane przeglądarką, lub jej rozszerzeniami. Pobieranie z wykorzystaniem edge działa normalnie. Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez shoopen
shoopen Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Godzinę temu, shoopen napisał(a): Cześć, czy można bez problemu spatchować Magiska? Jezeli tak, to zaktualizowac najpierw na czysto (mam wersje 1.0.7.0 obecnie) czy od razu spatchować obraz magiskiem i zainstalować? Będzie wipe? I jeszcze troche inne pytanie - czy tylko u mnie pobieranie z sourceforge strasznie muli niezależnie od źródła? Idzie 300kb/s Ok, jezeli ktos ma problem z sourceforge, to u mnie było to spowodowane przeglądarką, lub jej rozszerzeniami. Pobieranie z wykorzystaniem edge działa normalnie. Ok, udało się spatchować Magiska bez jakichkolwiek problemów i wipeowania danych. Najpierw trzeba oczywiście zaktualizować ROMa do tej wersji, a następnie wyciągnąć z niego boot.img i przy pomocy aplikacji spatchować Magiska. Następnie zainstalować spatchowany img przez fastboota. Wszystko pracuje elegancko. Oczywiście konieczne było również wgranie modemu
sonek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): 1. Tak. 2. Nie ma żadnego dokładnego changeloga, oficjalny informuje tylko o lipcowych poprawkach zabezpieczeń. Teraz tak myślę, że i tak modem muszę patchować. Da się to zrobić przez TWRP?
Kacper Skrzypek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2024 6 minut temu, sonek napisał(a): Teraz tak myślę, że i tak modem muszę patchować. Da się to zrobić przez TWRP? Tak, generalnie możesz zmienić modem, który jest w paczce, na ten z paczki z fixa i po prostu tak zmieniony ROM wgrać w TWRP.
sonek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 6 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Tak, generalnie możesz zmienić modem, który jest w paczce, na ten z paczki z fixa i po prostu tak zmieniony ROM wgrać w TWRP. Czyli mam edytować archiwum? Jest jakaś apka na telefon co to ogarnie?
Kacper Skrzypek Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Tak, trzbea zedytować archiwum. MT Manager powinien sobie z tym poradzić na przykład.
Piotr Gilarski Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 mozna sie z panem skontaktowac w wiadomosci prywatnej? zwiazane z tym problemem
Rekomendowane odpowiedzi