Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z kartą SD (32GB Toshiba Exceria) - nie może jej podłączyć. Na początku nawet tego nie zauważyłem, ale zobaczyłem komunikat w górnej belce powiadomień "nośnik USB uszkodzony" - kliknąłem na to, wyświetlił się komunikat z pytaniem o formatowanie nośnika, telefon się zresetował... okazało się, że zamiast formatu karty, zrobił wipe całego telefonu. A bawiłem się w ustawianie programów przez cały dzień :mad:  Po resecie zrobiłem to samo z inną kartą i też zrobił wipe systemu :cool:  

Karta jest zdrowa - przeskanowałem ją w komputerze. Również próbowałem ją podłączyć usuwając całkowicie partycję na PC - bez skutku. Przy wejściu w ustawienia -> "wyczyść nośnik USB" -> "podłącz nośnik USB" przez sekundę pokazuje stan dostępnej pamięci i wraca do stanu poprzedniego.

Dodam, że kartę skanowałem na obecność błędów i formatowałem na wszystkie sposoby ( FAT32, NTFS, EXT4 i bez żadnej partycji), a nawet wgrałem z powrotem oryginalny ROM. Efekt zawsze ten sam.

Będzie coś z tego czy po prostu telefon nie jest kompatybilny z tą kartą i muszę kupić nową?

Opublikowano

wejdz urzadzenie/pamiec/wyczysc nosnik usb ---sformatuje ci karte i bedzie dzialac (oczywiscie wczesniej formatnij ja do fat32)

Ps. rano tez sie lapnalem na format calego systemu w ten sam sposob :mad: a jak sie uporasz podziel sie screenem ze szczegółowymi wynikami antutu :D prosze

Wielokrotnie klikałem na wyczyść nośnik - na pół sekundy pokazywał się pasek pokazujący stan nośnika i wracało do poprzedniego stanu.

Opublikowano

sciagnij mini tool partition wizard free np. albo inne podobne dzielo  i sformatuj tam karte do fat32 po czym sprawdz jeszcze raz i ew. sprawdz w telefonie inna karte jeszcze

Tak jak pisałem - formatowałem kartę w FAT32, NTFS, EXT4 w mini tool partition... bez skutku.

Sprawdzałem inną kartę 8 GB - działała.

A jeśli chodzi o antutu to mam 40847 punktów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podobno był bug z SD class 10, w 5.9.10 powinien być naprawiony.

Mam najnowszą wersję z MIUI Polska - 5.9.11

Edytowane przez stanzil
Opublikowano (edytowane)

czy ktos juz zna rozwiazanie wspomnianego wyzej buga ?

Chcę Ci kolego donieść, że już miałem na allegro zamawiać nową kartę, ale od niechcenia wykonałem jeszcze jedną próbę włączenia karty - i SIĘ UDAŁO  :-P Wykonałem format w SD Formatter (format size Adjustment na ON) i zainstalowałem najnowsze MIUI Polska. Karta śmiga.

Edytowane przez stanzil
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tja, ja też się załapałem dziś na tego buga.

Wsadziłem w telefon kartę 16G SandDiska z partycją ext2.

Telefon grzecznie poinformował że karta jest nieużywalna, zaoferował sformatowanie... i odpalił miRecovery robiąc wipe.

A tyle się naustawiałem :)

(nie, karty oczywiście nie sformatował... musiałem ręcznie, via gparted)

Edytowane przez steev
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Też miałem problem po włożeniu karty SD 64 GB 10 class telefon nie widział jej a komputer na kablu USB widział ( karta SD 2 GB działała normalnie), formatowanie nie pomagało.

W powiadomieniach wyskoczyła informacja o urządzeniu USB, kilkukrotne kliknięcie informacji wyskoczyła informacja czy sformatować kartę lub wyczyścić kartę (nie pamiętam). Po formacie/czyszczeniu telefon zresetował się a karta jest widoczna.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...