Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, prosiłbym o radę w następującym temacie: w moim Xiaomi 11 Lite %G zepsuł procesor na tydzień przed zanim zamierzałem go wymienić - miałem sporo zdjęć, aplikacji i przy ładowaniu oraz jednoczesnym korzystaniu z telefonu ten najwyraźniej nie wytrzymał - włączał się i wyłączał około 6 razy zanim wreszcie padł na amen. Spec od telefonów siedział nad nim jakiś czas, ale żadna metoda ożywienia nie poskutkowała i trochę szkoda mi wszystkich danych, jakie na nim zgromadziłem. Pełnego dramatu nie ma, bo wszystkie zdjęcia i filmy, które sam zrobiłem, znajdują się na chmurze w kopii zapasowej Google, ale to co pościągane z Messengera czy podostawałem od innych osób to już nie, bo to inny album i wedle mojej wiedzy Xiaomi nie zapisuje niestety tego automatycznie w chmurze tak jak iPhone, a przez prawie 3 lata trochę się wspomnień nazbierało.

Czy ktoś z szanownych e-kolegów próbował może odzyskać dane za pomocą chip off i czy miałoby to tutaj jakiś sens? Czy opłaca się kupno nowego procesora i jakie to mogą być koszty? Wynosi to pewnie teraz więcej niż teraz cena samego telefonu, z drugiej strony gdybym w ogóle miał stracić wszystko to pewnie bym te pieniądze wydał. Z usług centrum serwisowego Xiaomi nie korzystałem, ale nie wiem, czy cokolwiek by tutaj podziałali. Z góry dzięki za podpowiedzi!

Opublikowano

A gdzie kupisz procesor? W sklepie z procesorami? Nikt tego nie robi bo przy wartości sprzętu się tego nie opłaca robić. Płyta jest gęsto upakowana i minimalny błąd przy montażu uwali ci pamięci. Na "centrum serwisowe Xiaomi" nie licz. Oni taki rzeczy nie robią przecież tylko wymieniają płyty w całości.

A tak już dalej idąc to wymiana procesora za pewne nic nie da. Będzie błąd w uzyskaniu dostępu do danych bo jest szyfrowana. Musiałbyś dodatkowo wykorzystać jakiegoś exploita by przejść szyfrowanie. To zbyt gruba robota.

A i jeszcze jedno, Google Zdjęcia synchronizuje inne katalogi z pamięci tylko trzeba tam ręcznie je zaznaczyć inaczej będzie kopiował tylko DCIM.

Opublikowano (edytowane)

Kumam, co mogę w takim razie zrobić, żeby chociaż spróbować odzyskać dane z tego telefonu?

Edytowane przez sztyc
Opublikowano

No Acid Ci konkretnie odpowiedział, dobrze ze masz kopie w chmurze Google, a jak podejrzewam jak padł Ci procesor to raczej nic juz z telefonu nie wyciągniesz. Pare razy miałem podobne przypadki, chociaż nie awaria procesora, ale dane się skasowały i od tego czasu wszystko, na czym mi zależy na bieżąco robie kopie czy to w chmurze, czy na moim laptopie. A choć nie mam za dużo czasu to przeważnie robię kopie tu i tu, jak człowiek ma nieraz pecha i coś pada zawsze masz tę nadzieję że przy dwóch kopiach zawsze się któraś zachowa. I jak to mówią pozostał Ci drogi przycisk do papieru, albo zabawka dla dziecka. Niestety...... 

Opublikowano
Kumam, co mogę w takim razie zrobić, żeby chociaż spróbować odzyskać dane z tego telefonu?
Są firmy zajmujące się odzyskiwaniem danych prosto z pamięci, ale taka impreza to podejrzewam że na dzień dzisiejszy to start 1000zl.
I to też pod warunkiem że pamięć nie jest uszkodzona, bo skąd pewność że padł Ci procesor a nie właśnie pamięć

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka