Alekk Opublikowano 13 Września 2015 Opublikowano 13 Września 2015 Witam. Mam MI3W od tygodnia z hakiem i od samego początku mam taki mały problem. Przy wyłączonym non stop internecie od operatora a włączonym wi-fi telefon co jakiś czas nawiązuje połączenie komórkowe. Zawsze zjada do 1kb danych i koniec. Nie jestem w stanie zauważyć kiedy to się dzieje. Może nie byłby to wielki problem, lecz tak 10 razy na dzień i 30MB w miesiącu z pakietu 250MB znika. Ustawienia: Logi od operatora: Que passa? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Opcja zawsze odbieraj MMS jest wyłączona. Poza tym nie otrzymuję i nie wysyłam mmsów. Jakieś pomysły? EDIT: A są gdzieś jakieś logi żeby zobaczyć jaki proces wywołuje połączenie? Jeśli nie, to jakim narzędziem można skutecznie to monitorować? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Września 2015 przez Alekk
ZduneX25 Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 W panelu sterowania zobaczysz jaka apka ile zjadła przez ostatnie 24h, ale nie sprawdzisz o jakiej porze.
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 W panelu pokazuje 0 bajtów. Co lepsze. Wyłączyłem 3G dla wszystkich programów i usług systemowych, a kurka nadal pojawiają się te połączenia. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 W panelu pokazuje 0 bajtów. Co lepsze. Wyłączyłem 3G dla wszystkich programów i usług systemowych, a kurka nadal pojawiają się te połączenia. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Jesteś pewny, że to wina tel, a nie Play? U nich takie błędy są możliwe, ostatnio mi policzyli zużycie 50Gb transferu w ciągu 1 nocy, a telefon był wyłączony, zgłosiłem sprawę play24 na zgłoszeniach i problem rozwiązali Nie zaszkodzi z nimi też pogadać
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 Widzisz, mam ten telefon ponad tydzień, wcześniej na SGS3 nie miałem czegoś takiego. Musiałem wymienić kartę SIM i przy okazji zmieniłem abonament, no i się zaczęło. Żonka też ma taki sam abonament kilka dni temu zmieniony i na moim starym SGS3 jedzie no i nie ma takiech problemików. PLAY pokazuje wogóle mój telefon jako Xiaomi Redmi 1S, ale kij z tym. Pewnie tam wystukam, ale fakt jest taki że pierwsze podejrzenia padły na telefon. Ale ma wszystko zablokowane a tu niby dalej się łączę. Patrząc na listę połączeń to mnie coś bierze.
Nezumi Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 Wygląda tak jakby coś się co ~20min próbowało na siłę połączyć, a 1kb to chyba nawet pogody nie zaktualizujesz... Wydaje mi się, że rozmowa z Play nie zaszkodzi, a może coś nowego wnieść, tym bardziej, że z tego co piszesz to problem się zaczął po zmianie karty Sim i włączeniu nowego abo tak?
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Wygląda tak jakby coś się co ~20min próbowało na siłę połączyć, a 1kb to chyba nawet pogody nie zaktualizujesz... Wydaje mi się, że rozmowa z Play nie zaszkodzi, a może coś nowego wnieść, tym bardziej, że z tego co piszesz to problem się zaczął po zmianie karty Sim i włączeniu nowego abo tak? Niby tak, po zmiane abonamentu się zaczęło, lecz zmiana abonamentu i karty sim nasąpiła wraz ze zmianą telefonu na MI3. Rozmawiałem z działem technicznym PLAY, oczywiście oni nie widzą nic u siebie, tylko to jakiś problem u mnie. No i chyba się nie mylą. Przełożyłem sim od żonki do MI3 i bach, u niej na koncie dwie próby połączenia, a na SGS3 zero. W chwili obecnej jestem na etapie takim, iż w moim przekonaniu, jedna aplikacja robi mi takie jaka, nie wiem jeszcze która. Jedyna metodologia testów, póki co, to wyłączenie telefonu, ponowne włączenie, odczekanie paru minut, sprawdzenie na Play24 czy były połączenia (na dzień dobry nie ma), a następnie uruchomienie jakiejś aplikacji i za parę minut sprawdzenie rezultatu na Play24. Narazie mam odrzucone dwie aplikacje: Play24 i MiFit. No i problem jest tylko wtedy, gdy jest WŁĄCZONE WiFi, przy wyłączonym nie zauważyłem problemu. Może znacie jakiegoś toola, loggera który mi pomoże w ustaleniu winnej aplikacji? Edytowane 14 Września 2015 przez Alekk
Nezumi Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 Może wyłącz sobie na cały dzień, 24h (jeżeli masz taką możliwość) transfer danych w tel (wifi też), a następnego dnia wejdź w Panel Sterowania -> Monitor Danych ->Szczegóły zużycia (czy jakoś tak) i tam masz ostatnie 24h wypisane będziesz od razu wiedzieć co Ci tak nachalnie próbuje się połączyć bo wyskoczy na liście
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 Tylko że, tak jak pisałem, gdy wyłączę wifi to nie ma problemu. Chyba że nie uruchamiam jakiejś aplikacji bo wiem że nie mam neta. Hmmm. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 Takich apek jest masa, ale sam takich rzeczy nie używam... styka mi apka od Playa i systemowa... na sklepie widzę, że apka "MobileCenter" czy jakoś tak, ma niezłe opinie i pomiary Wi-fi i 3G/4G.
Alekk Opublikowano 14 Września 2015 Autor Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Mam Mobile Countera Pro, jeszcze od czasów jego pierwszych wersji, byłem nawet testerem heh. Ale w nim nie ma tak szczegółowych logów niestety. Fakt jest taki, że nawet on nie wychwytuje tych kilobajtowych połączeń. Edit: Zainstalowałem Network Log, zobaczymy co się z tego urodzi. Edytowane 14 Września 2015 przez Alekk
Alekk Opublikowano 15 Września 2015 Autor Opublikowano 15 Września 2015 Temat prawdopodobnie rozwiązany. Dziś nie było żadnego połączenia, choć uruchomiłem wszystko co mogłem na telefonie. Prawdopodobnie, choć może i jest inaczej, winna była jedna z trzech aplikacji które wczoraj w nocy zaktualizowałem (Listen Audiobook Player, Mi Band Tools, Super Backup). Jest jeszcze teoria spiskowa: PLAY miał coś nie tak w ustawieniach jeśli chodzi o mój model telefonu i zmienili to. Ale bardziej się skłaniam ku wersji pierwszej. Tak więc Network Log się nie przydał, ale pozostanie póki co na fonie, tak wrazie W.
Alekk Opublikowano 22 Września 2015 Autor Opublikowano 22 Września 2015 Powyższa teoria się jednak nie sprawdziła. To nie żaden z tych programów. Winna jest usługa lokalizacyjna. Nie ważne jaki poziom lokalizacji wybiorę, połączenia się ponawiają. Usługa wyłączona, nie ma połączeń. Ni jak nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na najnowszym romie jest tak samo. Gdybym permamentnie miał włączony net komórkowy to bym nie zauważył tego, ale łączę się sporadycznie i dlatego mnie to wkurza. Wysłano z telefonu używając ręki
kaceperoo Opublikowano 13 Listopada 2015 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Klucz to wyłączyć wspomaganie przez sieć lokalizacj (oszczędzanie energii czy cuś) Edytowane 14 Listopada 2015 przez kaceperoo
Rekomendowane odpowiedzi