Jump to content

Xiaomi 14 Ultra HyperOS 1.0.12.0, przerywa mikrofon w trakcie rozmów

Recommended Posts

Witam, mam dziwny problem zwiazany z mikrofonem w telefonie. Telefon kupiłem z tradingshenzen, wersja 16 ram, 512 gb, blue ceramic, odblokowany z firmware xiaomi eu (miał hyperos 1.0.8.0, aktualnie 1.0.12.0). W trakcie połączeń, obojętnie czy dzwonię normalnie, przez messengera, czy whats app to mikrofon zaczyna przerywać - gdy przełacze na głośnomówiacy to jest ok, ale jak wrócę na normalny mikrofon to znowu zaczyna przerywać na kilka sekund, wraca do normy, przerywa na kilka sekund... Mikrofon sprawdzałem poprzez test telefonu, każdy z mikrofonów działa. Sprawdzałem też aplikacjami - nic nie przerywa. Dzwoniłem sam do siebie i nagrywałem się na pocztę, jest ok. Mam wrażenie, że mikrofon częściej przerywa jak mam właczone VoLTE (Orange), ale przy wyłaczonym nadal przerywa. Schemat wyglda tak: mikrofon przestaje działać, przechodzę na głośnomówiacy, wracam na normalny mikrofon, działa przez chwile i znowu przestaje. Po stronie rozmówcy nie słychać żadnych trzasków, szumów itd, po prostu mnie urywa i cisza. Myślałem, że to kwestia hardware, ale mikrofon działa w trakcie testów itd. Miał ktoś podobny problem ? Dodam, że robiłem factory reset, tryb safe mode, wywaliłem google asystenta, dodawałem uprawnienia. Telefon nie obsługuje B20 - drugi z moich telefonów też nie obsługuje, ale wszystko działa ok.

Wróciłem do Chińskiego roma, ponownie wgrałem hyperos eu - nie pomogło. W trakcie połączenia z drugą osobą, muszę odczekać, aż ona skończy mówić. Jeżeli mówimy równocześnie to wtedy mnie nie słychać. Telefon działa w stylu walkie talkie, na głośnomówiącym jest wszystko ok i działa normalnie. Wydaje mi się, że to jakiś bug związany z redukcją szumów, niestety nie widzę nigdzie opcji, żeby ją wyłączyć. Czy ktoś miał podobny problem ?

To raczej wygląda na problem sprzętowy.
Dla testu wyrzuciłbym któregoś globala ( Indonezja Tajwan) jeśli są na ten model fona, jeśli problem dalej będzie no to jednak coś ze sprzętem.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Tylko nie blokuj BL bo uceglisz fona.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Odesłałem go w ramach zwrotu, sprzedawca stwierdził, że uszkodzony. Kurcze, nie jestem taki przekonany czy to kwestia hardware, czytałem, że w Iphonach był podobny problem, miało to związek z redukcją szumów, niestety nie widzę takiej opcji w Mi 14 ultra. Aha, voLte też nie działa, jak mam włączone to totalnie odcina mikrofon i nie słychać mnie wcale - drugi telefon mi 11 ultra, też mam z Chin, voLte tam śmiga i nie mam podobnych problemów.

przykra sprawa ... chciałem odpisać Ci w tym temacie że możliwe że to uszkodzenie sprzętowe ... ale czekałem aż ktoś może jakaś ciekawsza radę wrzuci ... bo zwalić winę na sprzęt zawsze najłatwiej 🙃 a tak przy okazji tego volte - ostatnio był tu temat z problemami chyba RN 13 pro i odbieraniem połączeń przy zablokowanym telefonie ... tam ktoś pisał też że wyłączenie volte rozwiązuje problem ... a co ciekawe że sprawdzał to w innej sieci i tam jest ok - jak pamiętam to problem był po stronie Play a Orange było ok ... tam teZ telefon trafił do zwrotu chyba ... ekspertyzy różne były robione ... testy ... cuda ogólnie 🙃 jak znajdę ten temat to wrzucę w update ...

no i jest ... polecam początek - opisanie problemu - no i uwagi na końcu ...

https://miuipolska.pl/forum/topic/63163-problemy-z-przychodzącymi-połączeniami/

Edited by Master