Skocz do zawartości
  • 0

Backup całego telefonu - klonowanie na inny sprzęt

Pytanie

Opublikowano

Założenie: W razie uszkodzenia telefonu kupuję drugi taki sam. Czekam tydzień na rozblokowanie bootloadera, wgrywam xiaomi.eu i przywracam backup.

Co muszę zrzucić w TWRP do kopii? (HyperOS Redmi Note 10 PRO rozblokowany bootloader ale nie root).

Lub czy jest inne narzędzie które to potrafi przygotować? Albo inaczej: czy da się przygotować tak kopię aby nie czekać tydzień na rozblokowanie bootloadera tylko działać na globalu do tego czasu z przywróconymi kopiami?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Owszem da się utworzyc kopie programem firmy obym nie sklamał Wondershare, ale raz , że w 100% nie możesz być pewien dokładności kopii, a po drugie i tak wszystko łacznie z ustawieniami i pozycją ikonek musisz sam ustawiać, ale dla mnie to wystarczyło. Co do robienia backupu TWRP raz , że musisz zapytac kogoś kto tego używa, dwa wiadomo zrobiony bocklooader. Co do programu firmy Wondershare nie wiem, czy masz ochotę wyrzucić 50-70 $ ( rzucam z pamieci ) na scrackowane wersje nie licz, po drugie kupować dwa takie same telefony , żeby mieć kopię w razie awarii zakrawa... jeżeli już kupilbym drugi to  wyższej  generacji smartfon, ale ty chyba masz naprawdę za dużo kasy, ale to twoja sprawa i mnie nie interesuje.

I po drugie nie obraź sie przeważnie pomaga się osobom , które maja problemy np. interpretacji opisu jak sie ustawia Magiska czy TWRP.

Ale jak ty zadajesz normalnie wybacz w 20 podpuntach czym różni się jedno od drugiego i jak się zachowa to nikomu w takie pisanie nie chce się bawić.

Pomoc doraźna , ze tak napiszę to pomoc dla majacych problemy naprawdę. a od reszty jest internet tam jest prawie wszystko. No czasem trudno znaleźć.

A pytanie czym się rózni Magisk 27 od Magiska Delta to już trzeba sprawdzać samemu metodą prób i blędów, uwalisz albo nie. Każdy przeważnie stosuje to co na pewno działa. I nikt nie ma tyle czasu, żeby na własnym smartfonie instalować wersje Magisk Delta i odpowiadać. To już musisz zrobić sam.

Screenshot_1.jpg

Screenshot_1.jpg

Edytowane przez kris68
  • 0
Opublikowano

@kris68 Nie rozumiesz tak jak myślę.

Konfigurowanie  każdej apki w telefonie jak masz np. 50 sztuk,  aktywacja kilku banków, aplikacji sklonowanych,  mobywatela, innych produktów nawigacji offline to kilka-kilkanaście godzin roboty. Każda godzina ma swoją cenę. Uzywany telefon tej klasy to ok. 350  PLN. Wolę tyle zapłacić i mieć w razie wypadku taki sam w ręce telefon sklonowany po kilku minutach, niż się bawić przez kilka dni konfiguracją i dokładnymi ustawieniami jakiegoś innego telefonu włącznie z jego szukaniem w sieci, czekaniem aż zostanie wysłany itd. itd.

• 0
Opublikowano

Nie zrobisz takiej kopi/obrazu.
Po pierwsze, w zależności od androida są różne wersje aplikacji, więc nawet jakby się udało zrobić kopię to i tak większość aplikacji nie wstanie na innym androidzie po przywróceniu z kopii innego telefonu/androida. Baa, nawet przenoszenie między tymi samymi modelami z tym samym androidem też powoduje jaja.
Po drugie, nie skopiujesz/nie przeniesiesz ustawień "wrażliwych"aplikacji typu mobywatel, bankowe itp. tych co trzeba się logować, nie ma takiej możliwości, jest to pewna forma zabezpieczenia.
Nawet narzędzia Google do robienia kopii i przywracania (na ten sam telefon) też to robią z błędami i później trzeba i tak odinstalować problematyczna apkę i zainstalować na czysto ze sklepu.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka