Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy da się sklonować telefon (HyperOS miui.eu Note 10 pro)? Kupiłbym drugi identyczny i włożył do szuflady, jak coś się stanie z oryginałem i go utracę, wyciągam zapas w ciągu chwili, nowy SIM od operatora i jadę dalej. Używane smartony tego typu to koszt ok. 350 PLN/szt a oszczędność czasu szukania, kupywania, czekania, wgrywania wszystkiego od nowa. Czy to ma sens i przejdzie backup a potem restore na drugim przez twrp? Po będzie problem z kluczami, szyfrowaniem itd.?

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano

Na podstawowe rzeczy da sie zrobić kopię, zdecydowanie gorzej jest z ustawieniami aplikacji czy loginami w aplikacjach, tego się nie wykona.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

BArdziej obawiam się o klucze hasłowe i zgodność z numerami wewnętrznymi systemu jeśli takie coś istnieje.

Kopia najbardziej dokładna to ta z TWRP czy jakąś apką?

@Netoper czym robisz kopię?

Opublikowano

Przestałem robić jeszcze za czasów rn4pro bo później i tak nawet zwykłe apki potrafią się wykładać ( nie wspominając już o wrażliwych- bankowe mobywatel itp gdzie są konta/logowania) czy to kopia w Google, Twrp.
Multimedia przenoszę po kablu na dysk zewnętrzny, kontakty zgrywam do vcard , połączenia i smsy apką - sms backup&restore
Niestety andek to nie Windows gdzie można zrobić obraz dysku 1:1 z pełną konfiguracją i ze wszystkim co jest zainstalowane.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hej,

Możesz spróbować zrobić backup przez TWRP i potem spróbować przywrócić go na drugim telefonie. Jednak należy uważać z kluczami i szyfrowaniem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest tu dużo winy Xiaomi, inne firmy mają to zrobione zdecydowanie lepiej. Kiedyś u kolegi robiliśmy kopię Huawei i z tego co pamiętam po odtworzeniu z kopi nie trzeba było się logować do aplikacji. Chmura Huawei podobno działą też zdecydowanie sprawniej i używając dwóch telefonów bardzo dobrze wymienia pomiędzy nimi dane aplikacji. Właśnie walczę z przeniesieniem danych na Xiaomi 12 i byłem przekonany, że Mi Mover umożliwi przeniesienie danych bez potrzeby ponownych logowań i się cholernie zawiodłem. 

Opublikowano

Mam podobny problem tylko kwestia jest tego, że chce zrobić obraz w xiaomi 13. Oddaje telefon na gwarancję i nie chciałabym stracić danych. Czy mogę zrobić pełny backup przez twrp?