Skocz do zawartości
  • 0

Razmiar Aplikacji

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

może to tylko problem z wyświetlaniem tych wielkości na tej wersji romu ... bo zakładam że apki się uruchamiają poprawnie i nie ma innych problemów? jeśli tak to możliwe że w następnym buildzie to poprawia ... tu chyba samemu nic nie zrobisz ...

• 0
Opublikowano

Tak. Wszystkie apki działają normalnie. Dopiero zauważyłem że zainstalowane aplikacje zalicza do plików systemowych. Zobaczę jak to będzie przy następnyj wersji softu. 

• 0
Opublikowano

A jak wejdziesz we właściwości/ informacje o danej/konkretnej apce to pokazuje ile ona zajmuje?
Jeśli pokazuje to jest to jakiś błąd wyświetlania w ogólnym managerze pamięci.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Kris Kris napisał(a):

W informacji nie pokazuje ile aplikacja zajmuje miejsca. 

Screenshot_2024-03-25-21-53-04-741_com.miui.securitycenter-edit.jpg

a jak klikniesz pamięć to wszystkie pozycje też pewnie są zerowe? chodzi mi o to co w załączniku ...

Screenshot_2024-03-25-21-58-03-535_com.miui.securitycenter.jpg

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Master napisał(a):

a jak klikniesz pamięć to wszystkie pozycje też pewnie są zerowe? chodzi mi o to co w załączniku ...

Screenshot_2024-03-25-21-58-03-535_com.miui.securitycenter.jpg

Na pamięć nie mogę wejść. Wyświetla brak danych. 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Kris Kris napisał(a):

Na pamięć nie mogę wejść. Wyświetla brak danych. 

no bo teoretycznie to co wyświetla się jako pamięć to suma tych części składowych czyli raz rozmiar dwa dane użytkownika i trzy pamięć podręczna ... więc jak wyświetla 0 to powinno pokazać wszystkie 0 w tych pozycjach ... chyba że jest jakiś problem w dostępie do tych wartości ... wygląda że to jakiś problem w rom ... może jeszcze ktoś to sprawdzi u siebie ... jeśli chodzi o zużywana pamięć to są do tego jeszcze wskazania w opcjach programisty - choć to bardziej dotyczy procesów w pamięci ram ... można ewentualnie jeszcze jakaś apke zainstalować ze sklepa Play i sprawdzić co tam pokaże ... jakiś menadżer pamięci ... cleaner itp. ... ciekawe czy będą też takie durne wskazania czy normalnie 🙃

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Master napisał(a):

no bo teoretycznie to co wyświetla się jako pamięć to suma tych części składowych czyli raz rozmiar dwa dane użytkownika i trzy pamięć podręczna ... więc jak wyświetla 0 to powinno pokazać wszystkie 0 w tych pozycjach ... chyba że jest jakiś problem w dostępie do tych wartości ... wygląda że to jakiś problem w rom ... może jeszcze ktoś to sprawdzi u siebie ... jeśli chodzi o zużywana pamięć to są do tego jeszcze wskazania w opcjach programisty - choć to bardziej dotyczy procesów w pamięci ram ... można ewentualnie jeszcze jakaś apke zainstalować ze sklepa Play i sprawdzić co tam pokaże ... jakiś menadżer pamięci ... cleaner itp. ... ciekawe czy będą też takie durne wskazania czy normalnie 🙃

Przez pierwszy lepszy cleaner pokazuje wielkość aplikacji. 

Screenshot_2024-03-25-22-16-38-268_com.avg.cleaner.jpg

Screenshot_2024-03-25-22-18-00-476_com.avg.cleaner.jpg

• 0
Opublikowano

no czyli wygląda że jest w porządku tylko ten moduł w romie zdurnial 🙃 zostaje zaczekać do kolejnej wersji i zobaczysz czy to poprawia ... bo czyszczenie do ustawień fabrycznych też pewnie nic nie da a jeszcze sporo roboty będzie z przywróceniem danych ... to chyba szkoda czasu na to ...

• 0
Opublikowano

Ciekawa sprawa się robi, bo jeśli jest to tylko błąd w wyświetlaniu to spoko, ale jeśli system faktycznie "myśli" że aplikacje nic nie zajmują to czy będą jakieś tego konsekwencje w działaniu telefonu.

Nie spotkałem się od początku telefonów a androidem z taką sytuacją.
Jest to jakiś bug, ale czy tylko w wyświetlaniu danych czy faktycznie system jest przekonany że aplikacje nie zajmują miejsca to nie mam drewnianego pojęcia jak to sprawdzić.

Osobiście to raczej zrobiłbym reset do ustawień fabrycznych (po zrobieniu kopi tego co potrzebne) bo ciort wie czy ten błąd nie będzie miał konsekwencji, że w nieoczekiwanym momencie system całkiem klęknie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

no tak ... reset dla fabrycznych to chyba jedyne co można zrobić ... albo w ogóle postawić system na czysto i zobaczyć co będzie ... to już decyzja użytkownika 🙃 też nigdy nie miałem takiej sytuacji ... ale jak widać apka cleanera prawidlowo podaje wartości ... czyli to może tylko wina tego modułu ... i jesli tak to nie powinno tam nic to rzutować na działanie ... ciekawe jak system widzi te apki i ich aktywność w pamięci ... to można by zobaczyć w opcjach programisty też ewentualnie zarzucić systemowy cleaner czy będzie widział jakieś śmieci w cache ... docelowo może być też tak że ten cache zapcha się na maks ... i wtedy jak będzie się wszystko przymulac to jeszcze pół biedy ... gorzej jak się zacznie sypać wszystko po kolei ... oby tak nie było oczywiście 🙃

ps. @Kris Kris wrzuć czyszczenie z panelu administracyjnego i zobacz co tam znajdzie ... czy znajdzie śmieci czy zgłosi że jest zero ... albo się wysypie może ... cholera wie 🙃

Screenshot_2024-03-25-23-16-59-541_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Z tego co zaobserwowałem przy używaniu np. youtube lub tidal system normalnie zapisuję śmieci do pamięci podręcznej (widoczne w panelu admin.) Przy czyszczeniu nic się nie wysypuje. Ogólnie przed tym tym bugiem łącznie z zainstalowanymi apkami miałem zajęte 50GB. Teraz mam mniej więcej podobną wielkość. Tak jakby wszystkie moje aplikacje zaliczało do plików systemowych. Sumując zajęte miejsce na to wychodzi. 

18 godzin temu, Master napisał(a):

no tak ... reset dla fabrycznych to chyba jedyne co można zrobić ... albo w ogóle postawić system na czysto i zobaczyć co będzie ... to już decyzja użytkownika 🙃 też nigdy nie miałem takiej sytuacji ... ale jak widać apka cleanera prawidlowo podaje wartości ... czyli to może tylko wina tego modułu ... i jesli tak to nie powinno tam nic to rzutować na działanie ... ciekawe jak system widzi te apki i ich aktywność w pamięci ... to można by zobaczyć w opcjach programisty też ewentualnie zarzucić systemowy cleaner czy będzie widział jakieś śmieci w cache ... docelowo może być też tak że ten cache zapcha się na maks ... i wtedy jak będzie się wszystko przymulac to jeszcze pół biedy ... gorzej jak się zacznie sypać wszystko po kolei ... oby tak nie było oczywiście 🙃

ps. @Kris Kris wrzuć czyszczenie z panelu administracyjnego i zobacz co tam znajdzie ... czy znajdzie śmieci czy zgłosi że jest zero ... albo się wysypie może ... cholera wie 🙃

Screenshot_2024-03-25-23-16-59-541_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2024-03-26-17-12-55-161_com.miui.cleaner.jpg

Screenshot_2024-03-26-17-40-41-462_com.miui.securitycenter-edit.jpg

• 0
Opublikowano

No i co zrobiłeś ten reset do fabrycznych jak Ci Panowie radzili czy czekasz na wydanie nowego softu. Dla mnie to ewidentnie albo jakiś bug w ROM-ie, albo się coś źle zainstalowało. No ja u siebie mam chyba ponad 200 aplikacji, no jakby któregoś dnia coś sie wysypało z powodu na brak miejsca to bym się załamał.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, kris68 napisał(a):

No i co zrobiłeś ten reset do fabrycznych jak Ci Panowie radzili czy czekasz na wydanie nowego softu. Dla mnie to ewidentnie albo jakiś bug w ROM-ie, albo się coś źle zainstalowało. No ja u siebie mam chyba ponad 200 aplikacji, no jakby któregoś dnia coś sie wysypało z powodu na brak miejsca to bym się załamał.

Jak do piątku nie wyjdzie nowe wydanie softu to zrobię reset. Trochę z tym zabawy będzie, a aktualnie nie mam tyle czasu. 

• 0
Opublikowano

No, a nie robisz kopii softu z telefonu. Co prawda trzeba ikonki potem poukładać, ale przynajmniej mniej za to instalowania, które też zabiera czas a można spożytkować na coś innego. Jest trochę aplikacji do robienia kopii nie licząc kopii na Google, którą też robię.

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris Kris napisał(a):

Jak do piątku nie wyjdzie nowe wydanie softu to zrobię reset. Trochę z tym zabawy będzie, a aktualnie nie mam tyle czasu. 

wiesz z tą nową wersja softu to jest różnie ... wersję dev beta Xiaomi eu wychodzą co tydzień - najczęściej w sobotę przed południem (chyba że nasi mali chińscy przyjaciele tzw. majfriendy mają swoje święta ... to bywa że jest tydzień a nawet dwa poślizgu ...) wersję stabilne to już różnie ... raz na dwa trzy miesiące ... nie ma tu reguły ... a aktualizacje globala to nie mam pojęcia ... 🙃 nas (czyli załogantów z Xiaomi eu) to w sumie nie dotyczy i nie ma czym się martwić ... 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, kris68 napisał(a):

No, a nie robisz kopii softu z telefonu. Co prawda trzeba ikonki potem poukładać, ale przynajmniej mniej za to instalowania, które też zabiera czas a można spożytkować na coś innego. Jest trochę aplikacji do robienia kopii nie licząc kopii na Google, którą też robię.

Robię tylko tu się rozchodzi o logawanie do każdej aplikacji, usuwanie śmieci od Google i xiaomi. Nie za każdym razem przywraca mi wiadomości SMS lub kontakty. Spróbuję jutro za to się zabrać i dam znać czy coś się zmieniło. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Kris Kris napisał(a):

Robię tylko tu się rozchodzi o logawanie do każdej aplikacji, usuwanie śmieci od Google i xiaomi. Nie za każdym razem przywraca mi wiadomości SMS lub kontakty. Spróbuję jutro za to się zabrać i dam znać czy coś się zmieniło. 

ja zawsze robię dodatkowy backup kontaktów i smsów - tak na wszelki wypadek ... choć ta kopia z Googla ostatnio ładnie sama wskoczyła ... ogolnie polecam apke

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.idea.backup.smscontacts&pli=1

szybko i wygodnie też można historię połączeń zrzucić ...

• 0
Opublikowano

No to odpukać był to tylko jakiś zakrzak poaktualizacyjny, kwestią nie do odgadnięcia pozostaje czy miałoby to wpływ na funkcjonowanie systemu.
Inna sprawa że zdarza się, że po aktualizacji potrafią czasami jakieś różne kwiatki wyskoczyć (szczególnie przy zmianie wersji Androida albo wersji nakładki) i reset do fabrycznych potrafi problem zlikwidować, chociaż i są pojedyncze przypadki że reset nie pomaga i dopiero wgranie na czysto systemu robi porządek.
Czemu tak się potrafi dziać, że nawet na tych samych modelach fonów, że większość po aktualizacji jest ok ale trafiają się pojedyncze przypadki że coś jednak się skrzaczy pozostaje też nieodgadnione.

• 0
Opublikowano

wszystko prawda ... ja osobiście przy przejściu z jednego andka na drugi zawsze robię czysta instalkę z formatem a potem już sobie tylko aktualizuje - ot tak na wszelki wypadek ... żeby nie zostały jakieś śmieci czy pozostałości konfiguracji ... to mam jeszcze z czasów i doświadczeń walki z kompami ... pamiętam ostatnio że miałem postawiona 10tke i nie chciało mi się stawiać na czysto 11tki - to zrobiłem update no i niby było ok ale ciągle jakieś problemy się pojawiały ... nic poważnego ale dość irytujące ... wszystko przeszło jak ręką odjął po postawieniu czystej instalki ... 🙃 no i tak chciałem sobie oszczędzić czasu i biedy a w sumie i tak zrobiłem to porządnie ... a to u Kolegi to dobrze wiedzieć że pomaga tu reset do fabrycznych ... z drugiej strony też nie wiadomo jak by to rzutowało na dalszą pracę systemu 🙃