agrest04 Posted February 27, 2024 Posted February 27, 2024 Witam. Mam zamiar kupić mi 13. Zależy mi przede wszystkim na bezproblemowym nagrywaniu rozmów i bezproblemowym działaniu GooglePay. Myślę nad chińską wersją bo jednak ceny sporo niższe. Czy prócz języka Pl tam będzie wszystko działało? I Czy jeśli chciałbym wgrać coś innego to na taką wersję chińską też coś mogę wgrać np miui.eu?
Master Posted February 27, 2024 Posted February 27, 2024 (edited) 10 minut temu, agrest04 napisał(a): Witam. Mam zamiar kupić mi 13. Zależy mi przede wszystkim na bezproblemowym nagrywaniu rozmów i bezproblemowym działaniu GooglePay. Myślę nad chińską wersją bo jednak ceny sporo niższe. Czy prócz języka Pl tam będzie wszystko działało? I Czy jeśli chciałbym wgrać coś innego to na taką wersję chińską też coś mogę wgrać np miui.eu? możesz wgrać system Xiaomi eu - warunkiem jest odblokowanie bootloadera - ja mam już drugiego z kolei chińczyka i nie narzekam ... google pay / wallet działa ok - trzeba tylko taki moduł inject wrzucić i jest luks - apka bankowa tez działa bezproblemowo - ogólnie bywają kłopoty z pojedynczymi apkami ale to raczej wyjątki - ja nie mam problemów z żadną z którą korzystam ... nagrywanie masz standardowo w romie Xiaomi eu - tez można automat nastawić albo ręcznie inicjować - jak tam Ci wygodniej ... chińska wersja to też brak obsługi pasma B20 - tzw. 800tka - to może być przydatne przy słabym zasięgu na terenie o niskim nasyceniu infrastruktura GSM ... tez nie mam teraz B20 i nie widzę z tego powodu żadnego problemu tym bardziej że jest obsługa pasma 900 ... Edited February 27, 2024 by Master
agrest04 Posted February 27, 2024 Author Posted February 27, 2024 A odblokowanie bl z chinskiej wersji jest bezproblemowe na mi13? Z tego co wiem tylko to nie można ponownie zablokować bl. A z Google Pay nie jest tak że często przestaje działać i trzeba coś doinstalować?
Master Posted February 27, 2024 Posted February 27, 2024 1 minutę temu, agrest04 napisał(a): A odblokowanie bl z chinskiej wersji jest bezproblemowe na mi13? Z tego co wiem tylko to nie można ponownie zablokować bl. A z Google Pay nie jest tak że często przestaje działać i trzeba coś doinstalować? no właśnie po to jest ten moduł inject - ostatni który wyszedł - z 15 stycznia - do tej pory działa dobrze - powiadomienie o nowym module dostajesz w updaterze systemu - jest też dla nich oddzielny folder na serwerze sourceforge ... odblokowanie jest problematyczne na telefonach z natywnym hyperos - zaczęło się to od 14 / pro - więc na mi 13 powinno pójść ... chyba że to będzie już nowa wersja z preinstalowanym fabrycznie hyperos a nie miui14 ... tu nie jestem pewny ale już może być kłopot - oni ciągle w tym mieszają ... w każdym razie tak czy tak jest to do przejścia (ot trzeba tylko trochę się wykosztować ...) ogólnie to jak uda się zrobić unlocka to bym już nie radził bawić się w blokowanie i ponowne kombinacje 🙃 tym bardziej że dla systemu Xiaomi eu unlock i tak musi być cały czas ...
agrest04 Posted February 27, 2024 Author Posted February 27, 2024 (edited) Czyli z tego co piszesz to na chińską wersję można spokojnie miui.eu po odblokowaniu bl, bo rozumiem że chińskie wersje mają zablokowany tak? I wszystko oprócz B20 będzie śmigać. No chyba jeszcze na chińskich wersjach nie działa esim tak? No i czy ewentualnie nie wybrać od razu tej wersji z wgranym miui eu jak na screenie. Tylko stówa drożej a nie będzie tego bólu że trzeba czekać kilka dni mając już telefon Edited February 27, 2024 by agrest04
Master Posted February 27, 2024 Posted February 27, 2024 (edited) 22 minuty temu, agrest04 napisał(a): Czyli z tego co piszesz to na chińską wersję można spokojnie miui.eu po odblokowaniu bl, bo rozumiem że chińskie wersje mają zablokowany tak? I wszystko oprócz B20 będzie śmigać. No chyba jeszcze na chińskich wersjach nie działa esim tak? tak - esim tylko jest w globalu ... ale rom Xiaomi eu to obsługuje więc robiąc unlocka globala i wrzucając Xiaomi eu nie tracisz tej funkcjonalności ... przy chińczyku to i tak nie ma znaczenia 🙃 ogólnie wszystkie telefony z każdej dystrybucji mają zablokowany bootloader ... to chyba już pisałem że warunkiem wrzucenia Xiaomi eu jest zrobienie unlocka - potem oczywiście już nie robimy lockavz powrotem - musi zostać odblokowany ... no ale to rom dostosowany do pracy z odblokowanym bootloaderem ... więc no problem - poza tym zablokowanie bootloadera na tym romie (Xiaomi eu) uwali Ci telefon niezależnie od tego czy jest to global czy oryginal CN ... 🙃 jak bierzesz wersję CN i docelowo chcesz siedzieć na romie Xiaomi eu to koniecznie bierz z unlockiem - oni tam wrzuca pewnie jakaś ostatnia wersję stable - a jak nie będzie stable to dev beta - możesz sobie spokojnie ja updatowac potem do nowszej wersji albo postawić sobie czysta instalkę ... za 100wke unlocka nigdzie nie wykupisz ... Edited February 27, 2024 by Master
agrest04 Posted February 28, 2024 Author Posted February 28, 2024 12 godzin temu, Master napisał(a): no właśnie po to jest ten moduł inject - ostatni który wyszedł - z 15 stycznia - do tej pory działa dobrze - powiadomienie o nowym module dostajesz w updaterze systemu - jest też dla nich oddzielny folder na serwerze sourceforge ... odblokowanie jest problematyczne na telefonach z natywnym hyperos - zaczęło się to od 14 / pro - więc na mi 13 powinno pójść ... chyba że to będzie już nowa wersja z preinstalowanym fabrycznie hyperos a nie miui14 ... tu nie jestem pewny ale już może być kłopot - oni ciągle w tym mieszają ... w każdym razie tak czy tak jest to do przejścia (ot trzeba tylko trochę się wykosztować ...) ogólnie to jak uda się zrobić unlocka to bym już nie radził bawić się w blokowanie i ponowne kombinacje 🙃 tym bardziej że dla systemu Xiaomi eu unlock i tak musi być cały czas ... Nie no jeżeli na mi odblokowanie przebiega tak jak na wszystkich wcześniejszych to ja bym sobie poradził sam tylko chodzi mi o to czekanie jak już masz telefon a i tak nic z nim nie robisz bo czekasz te kilka dni. Dlatego wolałbym tą stówę zapłacić żeby już mieć odblokowany. No i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli obsługa esim siedzi w firmware? Jeśli będę miał na chińskiej wersji przeinstalowane na miui.eu to e sim bedzie działał czy nie?
Master Posted February 28, 2024 Posted February 28, 2024 3 godziny temu, agrest04 napisał(a): Nie no jeżeli na mi odblokowanie przebiega tak jak na wszystkich wcześniejszych to ja bym sobie poradził sam tylko chodzi mi o to czekanie jak już masz telefon a i tak nic z nim nie robisz bo czekasz te kilka dni. Dlatego wolałbym tą stówę zapłacić żeby już mieć odblokowany. No i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli obsługa esim siedzi w firmware? Jeśli będę miał na chińskiej wersji przeinstalowane na miui.eu to e sim bedzie działał czy nie? moja rada - masz opcje zakupu z unlockiem za 100we - bierz ... druga cześć - nie
agrest04 Posted February 28, 2024 Author Posted February 28, 2024 22 godziny temu, Master napisał(a): no właśnie po to jest ten moduł inject - ostatni który wyszedł - z 15 stycznia - do tej pory działa dobrze - powiadomienie o nowym module dostajesz w updaterze systemu - jest też dla nich oddzielny folder na serwerze sourceforge ... odblokowanie jest problematyczne na telefonach z natywnym hyperos - zaczęło się to od 14 / pro - więc na mi 13 powinno pójść ... chyba że to będzie już nowa wersja z preinstalowanym fabrycznie hyperos a nie miui14 ... tu nie jestem pewny ale już może być kłopot - oni ciągle w tym mieszają ... w każdym razie tak czy tak jest to do przejścia (ot trzeba tylko trochę się wykosztować ...) ogólnie to jak uda się zrobić unlocka to bym już nie radził bawić się w blokowanie i ponowne kombinacje 🙃 tym bardziej że dla systemu Xiaomi eu unlock i tak musi być cały czas ... Nie no jeżeli na mi odblokowanie przebiega tak jak na wszystkich wcześniejszych to ja bym sobie poradził sam tylko chodzi mi o to czekanie jak już masz telefon a i tak nic z nim nie robisz bo czekasz te kilka dni. Dlatego wolałbym tą stówę zapłacić żeby już mieć odblokowany. No i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli obsługa esim siedzi w firmware? Jeśli będę miał na chińskiej wersji przeinstalowane na miui.eu to e sim bedzie działał czy nie? Kurcze myślałem że esim siedzi w firmware... Cholera dla mnie bardzo przydatna funkcja, także chyba będę musiał zrezygnować Ale dzięki za wszystko
Master Posted February 28, 2024 Posted February 28, 2024 43 minuty temu, agrest04 napisał(a): Nie no jeżeli na mi odblokowanie przebiega tak jak na wszystkich wcześniejszych to ja bym sobie poradził sam tylko chodzi mi o to czekanie jak już masz telefon a i tak nic z nim nie robisz bo czekasz te kilka dni. Dlatego wolałbym tą stówę zapłacić żeby już mieć odblokowany. No i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli obsługa esim siedzi w firmware? Jeśli będę miał na chińskiej wersji przeinstalowane na miui.eu to e sim bedzie działał czy nie? Kurcze myślałem że esim siedzi w firmware... Cholera dla mnie bardzo przydatna funkcja, także chyba będę musiał zrezygnować Ale dzięki za wszystko to sprzętowe jest ... więc niejako w firmware - system to software ... jak telefon tego nie obsługuje fabrycznie to niczym tego nie wygrasz ... w globalach co innego bo jeśli jest tam esim to będzie też jak zrobisz unlocka wywalisz system global i wrzucisz Xiaomi eu ...
agrest04 Posted March 2, 2024 Author Posted March 2, 2024 W dniu 28.02.2024 o 12:43, Master napisał(a): to sprzętowe jest ... więc niejako w firmware - system to software ... jak telefon tego nie obsługuje fabrycznie to niczym tego nie wygrasz ... w globalach co innego bo jeśli jest tam esim to będzie też jak zrobisz unlocka wywalisz system global i wrzucisz Xiaomi eu ... W dniu 27.02.2024 o 13:54, Master napisał(a): no właśnie po to jest ten moduł inject - ostatni który wyszedł - z 15 stycznia - do tej pory działa dobrze - powiadomienie o nowym module dostajesz w updaterze systemu - jest też dla nich oddzielny folder na serwerze sourceforge ... odblokowanie jest problematyczne na telefonach z natywnym hyperos - zaczęło się to od 14 / pro - więc na mi 13 powinno pójść ... chyba że to będzie już nowa wersja z preinstalowanym fabrycznie hyperos a nie miui14 ... tu nie jestem pewny ale już może być kłopot - oni ciągle w tym mieszają ... w każdym razie tak czy tak jest to do przejścia (ot trzeba tylko trochę się wykosztować ...) ogólnie to jak uda się zrobić unlocka to bym już nie radził bawić się w blokowanie i ponowne kombinacje 🙃 tym bardziej że dla systemu Xiaomi eu unlock i tak musi być cały czas ... Czyli żeby był esim tylko telefon z europejskiej dystrybucji chociaż nie wiem jak to się ma do tego artykułu https://pl.news.xiaomi-miui.gr/xiaomi-esim-miui-update/
Master Posted March 2, 2024 Posted March 2, 2024 (edited) to stary artykuł a do tego kiepsko przetłumaczony 🙃 jak będziesz miał telefon z dystrybucji global i wrzucisz na niego Xiaomi eu to będziesz mieć funkcjonalność esim ... a na chińczyku trza sobie poradzić bez tego ... Edited March 2, 2024 by Master
Recommended Posts