Skocz do zawartości

Zakup nowego Xiaomi 13 Pro i dziwny komunikat po sprawdzeniu IMEI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam możliwość kupienia nowego, zapakowanego Xiaomi 13 Pro, nie wiadomo jednak, czy jest to wersja global, czy może inna.(telefon jest fabrycznie zapakowany) Sprzedawca twierdzi, że smartfon zakupiony był w Niemczech. Po sprawdzeniu IMEI, dostałem taki komunikat: Dziękujemy za wybranie Xiaomi!
Jednak zakupione urządzenie nie jest oficjalną wersją globalną i może to mieć wpływ na wrażenia użytkownika. Następnym razem kup oficjalną globalną wersję urządzenia za pośrednictwem oficjalnie autoryzowanych kanałów.

Skoro nie jest to wersja global, to jaka? Jak to sprawdzić bez zakupu i rozpakowania?

numer IMEI to: 862836061130898

Screenshot_20240127-131521.png

Screenshot_20240127-181628.png

Opublikowano

Moim zdaniem jest to wersja Global czyli masz tam pełny soft Global + zablokowany bootloader. O tym świadczy pudełko. IMEI się zgadza z tym co podałeś, SN też, brak chińskich znaków. Pytanie ile za niego masz dać? Jak powyżej 4500 zł to sądzę, że to prawdziwy Global. Jak poniżej lub coś koło 3000 to jest to podejrzane. No i te Niemcy niestety... Ilekroć widzę napis "Niemcy" to mi się źle kojarzy ten kraj. Zwykle z tego kraju wychodzą telefony od operatorów, którzy otrzymali je ze specjalnym softem np. pod Vodafone. Telefon jest ok ale może mieć coś namieszane w sofcie. Potem taki telefon jest odkupywany  przez handlarzy i leci do Polski. Jak ten jest zapakowany to może po prostu się nie sprzedał i został odkupiony. Ale podejrzewam mu brand - co nie znaczy, że źle. Telefon powinien być normalny i być zdatny do użytku. 

Dodatkowo:

Warranty Status    Out of Warranty
Warranty Reason    Non-local sale
Goods Id    45216
Invoice Date    7/23/2023 6:22:33 PM

Czyli nie masz gwarancji w PL, był to jakiś wewnętrzny sale czyli może właśnie jakieś odkupy od operatora, jakaś data sprzedaży 23 lipca 23 roku. Nie wiem co to jest, może właśnie data sprzedaży do lub u operatora.

Opublikowano
W dniu 29.01.2024 o 08:53, Acid napisał(a):

Moim zdaniem jest to wersja Global czyli masz tam pełny soft Global + zablokowany bootloader. O tym świadczy pudełko. IMEI się zgadza z tym co podałeś, SN też, brak chińskich znaków. Pytanie ile za niego masz dać? Jak powyżej 4500 zł to sądzę, że to prawdziwy Global. Jak poniżej lub coś koło 3000 to jest to podejrzane. No i te Niemcy niestety... Ilekroć widzę napis "Niemcy" to mi się źle kojarzy ten kraj. Zwykle z tego kraju wychodzą telefony od operatorów, którzy otrzymali je ze specjalnym softem np. pod Vodafone. Telefon jest ok ale może mieć coś namieszane w sofcie. Potem taki telefon jest odkupywany  przez handlarzy i leci do Polski. Jak ten jest zapakowany to może po prostu się nie sprzedał i został odkupiony. Ale podejrzewam mu brand - co nie znaczy, że źle. Telefon powinien być normalny i być zdatny do użytku. 

Dodatkowo:

Warranty Status    Out of Warranty
Warranty Reason    Non-local sale
Goods Id    45216
Invoice Date    7/23/2023 6:22:33 PM

Czyli nie masz gwarancji w PL, był to jakiś wewnętrzny sale czyli może właśnie jakieś odkupy od operatora, jakaś data sprzedaży 23 lipca 23 roku. Nie wiem co to jest, może właśnie data sprzedaży do lub u operatora.

A czy mógłbyś dla mnie sprawdzić Xiaomi 13, IMEI:

866917063473316

Mogę go kupić w atrakcyjnej cenie, używany. Z góry dziękuję.