grzeg8102 Posted November 19, 2023 Posted November 19, 2023 (edited) Witam wszystkich, Nie ukrywam od początku, że idealnie byłoby, gdyby @Kacper Skrzypek lub Acid wypowiedział się na te tematy, bo najgłębiej w tym siedzą i mają szeroką, wieloletnią wiedzę. Bardzo poważnie rozważam powrót do stock ROM China z powodu problemów z Google Pay/Wallet. Root to dla mnie o jeden krok za daleko. Wersja dev jest dla mnie niezdatna do codziennego użytku. Chcę ten potencjalny powrót do stock wykonać świadomie (jeśli w ogóle) i uniknąć potem zaskoczeń - stąd pytania: 1. Czy mając wgrane TWRP i MIUI Polska 14 stable powrót z zablokowaniem bootloadera odbywa się za pomocą narzędzia Xiaomi Mi Flash Tool? 2. Czy Mi Flash Tool usunie TWRP czy tylko ROM? 3. Czy ten tool sam pobiera sobie odpowiedni ROM dla podłączonego do kompa telefonu czy trzeba mu wskazać jaki soft, albo - co gorzej - ściągnąć odpowiedni soft i wskazać mu plik? 4. Jeśli trzeba samemu ściągnąć - skąd? Pierwsze 10 stron w Google to nieoficjalne strony niepowiązane z Xiaomi. Nawet chyba sam Xiaomi Flash Tool jest nieoficjalny. Nie ma chyba oficjalnej strony Xiaomi z ROMami china lub Global. Nie chciałbym sobie wrzucić jakiegoś podrobionego, szpiegującego szajsu na telefon (pomijam że oryginalny chiński i tak być może szpieguje). Telefon chyba nie jest w stanie zweryfikować czy aplikuje się mu oryginalny soft, bo przecież da się załądować dowolny soft na odblokowanym bootloaderze. 5. Czy po wgraniu oryginalnego chińskiego softu i zablokowaniu bootloadera da się potem ponownie odblokować? Xiaomi wprowadziło ostatnio restrykcyjne zmiany w kwestii odblokowania, ale nie wiem czy dotyczą one tylko nowych modeli czy każdego modelu. 6. Czy są jakieś rzeczy, które działają na rom Xiaomi.eu, ale nie działąją na chińśkim? Z tego co pisze Kacper - da się zainstalować wszystkie apki Google i Google Wallet będzie działał, bo rom ma certyfikat, ale czytałęm, że np z Asystentem Google jest problem, bo nie działa funkcja hotword czyli wywołąnie go głosem nie jest możliwe na chińskim sofcie. Czy są jeszcze z czymś innym problemy na sofcie china? Edited November 19, 2023 by grzeg8102
Kacper Skrzypek Posted November 19, 2023 Posted November 19, 2023 30 minut temu, grzeg8102 napisał(a): 1. Czy mając wgrane TWRP i MIUI Polska 14 stable powrót z zablokowaniem bootloadera odbywa się za pomocą narzędzia Xiaomi Mi Flash Tool? Tak. 30 minut temu, grzeg8102 napisał(a): 2. Czy Mi Flash Tool usunie TWRP czy tylko ROM? MiFlash przywraca stockowe recovery od Xiaomi (Mi-Recovery) i stockowy ROM. 30 minut temu, grzeg8102 napisał(a): 3. Czy ten tool sam pobiera sobie odpowiedni ROM dla podłączonego do kompa telefonu czy trzeba mu wskazać jaki soft, albo - co gorzej - ściągnąć odpowiedni soft i wskazać mu plik? Trzeba ściągnąć soft i go rozpakować, sam sobie nie poradzi. Stąd poradnik w tutorialach. 31 minut temu, grzeg8102 napisał(a): Jeśli trzeba samemu ściągnąć - skąd? Jest opisane w Tutorialach. Oficjalnej strony nie ma żadnej niestety, co jest dość dziwne, ale cóż - Xiaomi... 32 minuty temu, grzeg8102 napisał(a): Telefon chyba nie jest w stanie zweryfikować czy aplikuje się mu oryginalny soft, bo przecież da się załądować dowolny soft na odblokowanym bootloaderze. Po zablokowaniu bootloadera telefon nie odpali się na nieoryginalnym sofcie, więc każdą tego typu modyfikację da się dość łatwo zauważyć. 32 minuty temu, grzeg8102 napisał(a): 5. Czy po wgraniu oryginalnego chińskiego softu i zablokowaniu bootloadera da się potem ponownie odblokować? Xiaomi wprowadziło ostatnio restrykcyjne zmiany w kwestii odblokowania, ale nie wiem czy dotyczą one tylko nowych modeli czy każdego modelu. Tak, da się. Nie wiem, jak będzie wyglądać sytuacja po aktualizacji do HyperOS (bo Xiaomi zapowiedziało, że po aktualizacji do niego obowiązują już nowe zasady - nie wiem, czy tyczą się one też już wcześniej odblokowanych urządzeń). 34 minuty temu, grzeg8102 napisał(a): 6. Czy są jakieś rzeczy, które działają na rom Xiaomi.eu, ale nie działąją na chińśkim? Z tego co pisze Kacper - da się zainstalować wszystkie apki Google i Google Wallet będzie działał, bo rom ma certyfikat, ale czytałęm, że np z Asystentem Google jest problem, bo nie działa funkcja hotword czyli wywołąnie go głosem nie jest możliwe na chińskim sofcie. Czy są jeszcze z czymś innym problemy na sofcie china? Nie wiem, jak będzie np. z Android Auto (ale też - nigdy go nie używałem, bo nie miałem nawet jak). 1
grzeg8102 Posted November 19, 2023 Author Posted November 19, 2023 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jest opisane w Tutorialach. Oficjalnej strony nie ma żadnej niestety, co jest dość dziwne, ale cóż - Xiaomi... Czy masz na myśli jakiś konkretny tutorial? Przepatrzyłem poradniki na stronie miuipolska, ale jest ich tyle, że mogłem coś przegapić. 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie wiem, jak będzie np. z Android Auto (ale też - nigdy go nie używałem, bo nie miałem nawet jak). Rozpoznam temat na google, może coś o tym będzie. Jak znajdę to uzupełnię dla potomnych w razie potrzeby. Wielkie dzięki za odpowiedzi! Bardzo się cieszę, żę można na Ciebie liczyć!
Kacper Skrzypek Posted November 19, 2023 Posted November 19, 2023 2 minuty temu, grzeg8102 napisał(a): Czy masz na myśli jakiś konkretny tutorial? Przepatrzyłem poradniki na stronie miuipolska, ale jest ich tyle, że mogłem coś przegapić. 1
grzeg8102 Posted November 19, 2023 Author Posted November 19, 2023 (edited) Zgłębiłem temat Android Auto na China ROM i niestety nie wygląda to dobrze. AA nie działa na chińskim, chyba, że zrobimy....root + Magisk 🙄 i wgramy paczkę a potrzebnymi komponentami. Podsumowując możliwości są takie: * China ROM + wgrane Google Apps: działą Google Wallet, apki bankowe, dźwięk Bluetooth; nie działa Android Auto * zrootowany stable Xiaomi.eu lub China: działa Google Wallet, Android Auto, dźwięk Bluetooth; nie działają niektóre apki bankowe mimo maskowania Magisk * Xiaomi.eu dev/beta: działa Google Wallet, apki bankowe, Android Auto; nie działa dźwięk Bluetooth 🤕 * Global = niezrootowany Xiaomi.eu stable czyli działąją apki bankowe, Android Auto, dźwięk Bluetooth; nie działa działa Google Wallet Jakby nie patrzeć to z tyłu d*a 🤪chyba, że naprawili Bluetooth w nowej becie dla fuxi, ale na razie dam sobie spokój i nie będę testował kolejnej zmiany ze stable na dev, bo to zbyt czasochłonne i jest duża szansa, że przy okazji przejścia na HyperOS i Androida 14 naprawili jedną rzecz, ale zepsuli 10 innych. Na razie chyba najlepszym wyborem będzie niezrootowany stable, bo Google Wallet da się jakoś zastąpić BLIKiem zbliżeniowym (choć to upierdliwe, bo wymaga każdorazowo potwierdzania biometrią - zakup biletu w automacie w tramwaju to jak łapanie zasięgu na pustyni), ale Androida Auto, który jest nieocenioną pomocą podczas jazdy oraz telefonu który dzwoni i działą na bluetoth nie da się już niczym zastąpić. Na dzień dzisiejszy bilans jest ujemny i zakup Xiaomi w Chinach okazał się błędem. A wszystkiemu winne Xiaomi, bo nie oferuje globalnie wariantu 12/512... A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Edited November 19, 2023 by grzeg8102
kocur75 Posted December 1, 2023 Posted December 1, 2023 (edited) Czy na china rom moge pisac w jezyku polskim miec polskie znaki? Jezyk telefonu angielski to luz. Czy google wallet rzeczywiscie dziala na china na dzien dzisiejszy? Czy dzwiek po bt do samochodu dziala? Czy da sie przejsc.na china zachowujac dane? Edited December 1, 2023 by kocur75
Netoper Posted December 1, 2023 Posted December 1, 2023 Pisanie no to zależy tylko od użytkownika w jakim języku będzie pisał Zmiana romu na inny powoduje wyczyszczenie wszystkich danych. BT działa tak samo jak na globalu.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
grzeg8102 Posted December 1, 2023 Author Posted December 1, 2023 (edited) 6 godzin temu, kocur75 napisał(a): Czy na china rom moge pisac w jezyku polskim miec polskie znaki? Jezyk telefonu angielski to luz. Czy google wallet rzeczywiscie dziala na china na dzien dzisiejszy? Czy dzwiek po bt do samochodu dziala? Czy da sie przejsc.na china zachowujac dane? Nie ma powodu, żeby nie można było czytać lub pisać w innych językach niż chiński. Android to system z obsługą standardów międzynarodowych jeśli chodzi o kodowanie znaków itp Google Wallet piszą, że działa. Mnie zatrzymała informacja, że na chińskim ROMie nie działa Android Auto, a to mi jest potrzebne jeszcze bardziej niż Google Wallet, który można zastąpić BLIKiem. Android Auto można doinstalować, ale to wymaga odblokowania bootloadera oraz root, wiec robienie tego na chiońskim romie jest bez sensu. Już lepiej mieć Xiaomi.eu. Gdyby nie Android Auto to już dano przeszedłbym na orygiinalny China i zablokował bootloader. Same problemy z używaniem Custom romów + Google Wallet. Czytałem, że Google już 3 raz w ciągu miesiaca zablokował "fixy" od Chiteromana. Wygląda na to, że monitorują sytuację i blokują tak szybko jak się da. Dla mnie to długofalowo przekreśla używanie custom romów. Rootowanie sprawia, że oprócz Google Wallet przestają działać niektóre apki bankowe (mimo maskowania itp). Edited December 1, 2023 by grzeg8102
Recommended Posts