Marcin Bida Opublikowano 2 Października 2023 Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) Dzień Dobry, Mam problem a mianowicie po włożeniu karty SIM z T-mobile pojawiła mi się informacja że mam adresy DNS jak na screenie. Tylko że nie mogę potwierdzić że to adresy DNS T-mobile. Znalazlem tylko informacje że to serwery Niderlandzkiej grupy RIPE. Poza tym są wpisy na wykop_pl że z tych adresów są prowadzone skany i ataki. Może mi ktoś coś doradzić ? Edytowane 2 Października 2023 przez Marcin Bida
Netoper Opublikowano 2 Października 2023 Opublikowano 2 Października 2023 Telefon nowy?Używany? Przed t mobile była karta innego operatora?Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
Marcin Bida Opublikowano 2 Października 2023 Autor Opublikowano 2 Października 2023 Nowy telefon prosto z salonu. Nic nie było podłączane nic nie było instalowane. Jedynie aktualizacje co najwyżej i już są problemy. W logach modemu tak samo widniały te DNS'y. To tak jakby z SIM'em było coś nie tak. Poza tym jakieś dziwne aplikacje wskoczyły po przywróceniu ustawień fabrycznych.
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Października 2023 Opublikowano 2 Października 2023 Dziwne tzn. jakie? To nie oznacza, że jedno ma związek z drugim, dużo apek jest preinstalowanych i wskakuje po resecie. Te adresy są adresami DNS T-Mobile. https://ipinfo.io/213.158.199.1
Marcin Bida Opublikowano 3 Października 2023 Autor Opublikowano 3 Października 2023 A można jakoś przestawić te DNS'y na googlowskie ? Zakładałem post z pytaniem o te apki bo dziwne to dla mnie że apka nie ma grafiki.
FromWP Opublikowano 3 Października 2023 Opublikowano 3 Października 2023 22 minuty temu, Marcin Bida napisał(a): A można jakoś przestawić te DNS'y na googlowskie ? A dane mobilne dostarcza Ci Google czy T-Mobile? Jak chcesz mieć dostęp do internetu to muszą zostać. Jak włożysz kartę innego operatora, to wskoczą z automatu jego DNS-y.
Marcin Bida Opublikowano 26 Października 2023 Autor Opublikowano 26 Października 2023 Wraz z Aktualizacją do do Androida 13 i MIUI 14 pojawiła sie opcja prywatnego DNS'a więc cos będę kombinować. Chodzi o to że na wykopie piszą o tym ze z tego DNS'a ludzie maja Ataki ... Wiec raczej takie T-Mobile nie skanuje sobie routerów zwykłych ludzi w sieci swoimi serwerami. To nie jest tak ze mi sie nic nie dzieje bo specjalnie poszedłem do salonu po nowy telefon. W moim "internecie" nie było nic o tak głupiej rzeczy jak zamek na wkładkę do drzwi pokojowych. A w pierwszym sklepie metalowym dostałem to bez problemu. Dziwne prawda ? Google, allegro.. nigdzie tego nie było
Netoper Opublikowano 26 Października 2023 Opublikowano 26 Października 2023 Te ataki na wykopie to ataki padaczki? Czy ataki może kamienia nerkowego? Co konkretnego atakuje wykopowiczów?Możesz podać link do tych wypowiedzi? A jak masz obawy używać telefonu no to nie używaj, będziesz miał pewność że nikt nie podsłuchuje twoich rozmów, że nikt nie czyta twoich wiadomości, nie odczytuje kontaktów, nie przegląda zdjęć.Ewentualnie zakupić telefon bez dostępu do internetu.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka 1 1
Marcin Bida Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Opublikowano 1 Listopada 2023 Może Cie zdziwię albo nie 😜 ale mam Nokie 1600 od 2018 roku 😜 https://wykop.pl/wpis/48374593/detect-udp-port-scan-attack-scan-packet-from-213-1 Tutaj jest to podane jednak nie podoba mi sie to... Na Vortalu mówili, że jest opcja ataku poprzez DNS' a dokładnie jego podmienianie. Teraz jest opcja zmiany DNS'a w Androidzie 13 i MIUI 14 wiec cos bede próbować.
Matadrox Opublikowano 1 Listopada 2023 Opublikowano 1 Listopada 2023 Marcin kompletnie nie masz się czego obawiać. W tamtym temacie, rzecz generalnie rozbija się o sieć wewnętrzną, a nie komórkową, która raczej ma zmienne IP. DNSy przydzielane przez operatorów, są bezpieczne. A że skanowanie występuje, to inna sprawa. Na to nie masz wpływu. Każdej sekundy tysiące botów poszukuje otwartych, nie zabezpieczonych portów, wystawionych na świat połączeń. Nad Twoim połączeniem mobilnym, czuwa dostawca. To wpierw do niego ewentualnie, bot dociera. Nie do Ciebie. Ty jesteś powiedzmy bardziej zrozumiałe, za bramą. Natomiast w sieci wewnętrznej jest podobnie, tylko że można tak ustawić router, aby umożliwiał dostęp z zewnątrz, co już nie do końca jest bezpieczne jeśli się nie wie co się robi i jak to zabezpieczyć. Nie masz powodów do obaw.Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka 1
Rekomendowane odpowiedzi