Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry, 

Mam problem a mianowicie po włożeniu karty SIM z T-mobile pojawiła mi się informacja że mam adresy DNS jak na screenie. Tylko że nie mogę potwierdzić że to adresy DNS T-mobile. Znalazlem tylko informacje że to serwery Niderlandzkiej grupy RIPE. Poza tym są wpisy na wykop_pl że z tych adresów są prowadzone skany i ataki. 

Może mi ktoś coś doradzić ?

Screenshot_2023-10-02-13-52-42-170_com_miui.gallery.thumb.jpg.51c7cf0ec3c9818d15330bc4e48cbaa3.jpg

Edytowane przez Marcin Bida
Opublikowano

Nowy telefon prosto z salonu. Nic nie było podłączane nic nie było instalowane. Jedynie aktualizacje co najwyżej i już są problemy. W logach modemu tak samo widniały te DNS'y. To tak jakby z SIM'em było coś nie tak.

Poza tym jakieś dziwne aplikacje wskoczyły po przywróceniu ustawień fabrycznych. 

Opublikowano
22 minuty temu, Marcin Bida napisał(a):

A można jakoś przestawić te DNS'y na googlowskie ? 

A dane mobilne dostarcza Ci Google czy T-Mobile? Jak chcesz mieć dostęp do internetu to muszą zostać. Jak włożysz kartę innego operatora, to wskoczą z automatu jego DNS-y.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wraz z Aktualizacją do do Androida 13 i MIUI 14 pojawiła sie opcja prywatnego DNS'a więc cos będę kombinować. Chodzi o to że na wykopie piszą o tym ze z tego DNS'a ludzie maja Ataki ... Wiec raczej takie T-Mobile nie skanuje sobie routerów zwykłych ludzi w sieci swoimi serwerami. To nie jest tak ze mi sie nic nie dzieje bo specjalnie poszedłem do salonu po nowy telefon. W moim "internecie" nie było nic o tak głupiej rzeczy jak zamek na wkładkę do drzwi pokojowych. A w pierwszym sklepie metalowym dostałem to bez problemu. Dziwne prawda ? Google, allegro.. nigdzie tego nie było

Opublikowano

Te ataki na wykopie to ataki padaczki? Czy ataki może kamienia nerkowego? Co konkretnego atakuje wykopowiczów?
Możesz podać link do tych wypowiedzi?
A jak masz obawy używać telefonu no to nie używaj, będziesz miał pewność że nikt nie podsłuchuje twoich rozmów, że nikt nie czyta twoich wiadomości, nie odczytuje kontaktów, nie przegląda zdjęć.
Ewentualnie zakupić telefon bez dostępu do internetu.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Marcin kompletnie nie masz się czego obawiać. W tamtym temacie, rzecz generalnie rozbija się o sieć wewnętrzną, a nie komórkową, która raczej ma zmienne IP. DNSy przydzielane przez operatorów, są bezpieczne. A że skanowanie występuje, to inna sprawa. Na to nie masz wpływu. Każdej sekundy tysiące botów poszukuje otwartych, nie zabezpieczonych portów, wystawionych na świat połączeń. Nad Twoim połączeniem mobilnym, czuwa dostawca. To wpierw do niego ewentualnie, bot dociera. Nie do Ciebie. Ty jesteś powiedzmy bardziej zrozumiałe, za bramą. Natomiast w sieci wewnętrznej jest podobnie, tylko że można tak ustawić router, aby umożliwiał dostęp z zewnątrz, co już nie do końca jest bezpieczne jeśli się nie wie co się robi i jak to zabezpieczyć. Nie masz powodów do obaw.

Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka

• Like 1