Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie telefonu Xiaomi 12 T

Pytanie

Opublikowano

Cześć

Mam od miesiąca telefon Xiaomi 12 T.

Wyposażony jest w szybkie ładowanie 120 W.

Słyszałem, że częste ładowanie turbo szybkie skończy się szybką wymianą baterii. Czy to prawda ?

Jeśli stosuję ładowarkę 120 W + inny kabel USB niż oryginalny to mam wyłączone turbo szybkie ładowanie. Czy w ten sposób lepiej jest ładować telefon ? 

Na telefonie pisze szybkie ładowanie, ale już telefon w 25 minut się nie ładuje. Potrzebna jest godzina.

Telefon ładuje zazwyczaj przy 15 % do 90 %.

Czy powinienem zmienić ładowarkę żeby wydłużyć życie baterii ? 

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W teorii system ma optymalizację ładowania , do pewnego poziomu ładuje szybko a później coraz wolniej . Nie powinno to szkodzić baterii . Idąc tym tropem najlepiej ładować baterie jak najmniejszym prądem i amperażem - tylko po co - na ile to uratuje baterię ? Ja ładuje tym co dał producent już 5 telefon Xiaomi , jeden mam już 5 lat   a drugi to redmi note 7 - dziadek a  i z baterią nie ma problemu . 

• 0
Opublikowano

Ludzie, skończcie z tymi mitami o ładowaniu do 80%,90%. Ładujemy kiedy chcemy i jak chcemy. W każdej baterii jest moduł BMS, który zarządza ładowaniem. Nie musimy się o nic martwić, tylko używać telefonu jak chcemy.

• 0
Opublikowano

te mity zostały z poprzednich rozwiązań technologicznych - przy bateriach polimerowych ładujemy w zasadzie dowolnie jak nam pasuje - choć podobno lepiej jest nie wyladowywac ich do zera lub prawie zera - po prostu podłączać czy stawiać na bezprzewodowej kiedy mamy możliwość - ogólnie jeśli chodzi o system i jego "uczenie się" i optymalizacje ładowania to można raz wyladować baterie do zera i potem nabić ja na maksa - na kilku forach czytałem że to pomaga przy większym zużyciu przez system - czyli mamy dłuższy SOT - dotyczyło to co prawda wersji global ale możliwe że pomoże też dla naszego Miui 🙃