Skocz do zawartości
  • 0

Brak komunikacji z bms, błąd 21 po zalaniu.

Pytanie

Opublikowano

Dzień dobry.

Jechałem pewnego dnia w niewielkim deszczu i jakimś cudem dostała mi się woda do wewnątrz podestu.

Na domiar złego nie zauważyłem tego i hulajnoga stała po tej jeździe 2 tygodnie w domu wyłączona.

Po 2 tygodniach chciałem włączyć i nie było żadnych oznak życia na przycisk (bateria powinna mieć ok 40%).

Nie wiedząc o zalaniu podłączyłem ładowarkę i uruchomiłem, pojawił się błąd 27. Rozebrałem podest i wylało się ok 100ml wody.

Osuszyłem wszystko, powycierałem pooglądałem, nie zauważyłem nic podejrzanego. Niestety po uruchomieniu hulajnoga piszczy i pokazuje błąd 21.

Ładowanie wygląda na poprawne, udało mi się baterię naładować. Na płytce BMS dioda miga poprawnie na niebiesko a jak się ładuje bateria to na czerwono. Zrobiłem małą dziurkę i zrestartowałem bms patyczkiem, odłączyłem i podłączyłem ponownie wszystkie kable ale nic to nie dało.

Ostatni test jaki zrobiłem to wgrałem soft z opcją "disable bms communication" ze scooterhacking i hulajnoga jeździ oczywiście bez żadnych informacji o baterii.

Chciałbym jednak przywrócić ją do stanu prawidłowego i teraz pytanie do bardziej doświadczonych. Czy da się jakoś sprawdzić co jest uszkodzone? Czy brak komunikacji z baterią leży po stronie uszkodzonego bms'a czy "płyty głównej" hulajnogi?

Model 1s, akumulator z szarymi ogniwami.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jednak znalazłem uszkodzenie. Po wyjęciu sterownika widać na nim działanie wody dokładnie przy wtyczce od bms'a.

Jednocześnie jak odkleiłem fabryczną naklejkę z baterii to wewnatrz zauważyłem że jest tam luzem czerwony papierek, czy to oznacza że do wnętrza baterii również dostała sie woda?

drv1.jpg

drv2.jpg

bateria.jpg