Skocz do zawartości
  • 0

Nagły spadek zasięgu oraz problemy z osiągnięciem prędkości maksymalnej

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Posiadam hulajnogę xiaomi essential. Przejechałem nią około 200km i zobserwowałem dziwną rzecz. Jeżdzę hulajnogą do pracy, niedawno zmieniłem koła na 10 calowe. W jedną stronę mam 4km i zwykle zużycie baterii wynosiło około 30% Od jakiegoś tygodnia na przejechanie tego dystansu potrzebuję 45%. Nie jestem za lekki ale nie zmieniłem ostatnio swojej wagi. Drugi problem jest taki, że podczas drogi powrotnej (stan baterii około 50%) nie jestem w stanie rozpędzić hulajnogi do 20 km/h. Na kostce jedzie maks 12km/h , na ścieżce rowerowej udaje mi się osiągnąć 15 km/h (oczywiście mówimy cały czas o trybie Sport). Koła zmieniałem jakiś czas temu, więc nie jest to moim zdaniem bezpośrednia przyczyna. Sprawdziłem zawieszenie, nic nie obciera nie lata. Aplikacja pokazuje, że bateria jest okej. Myślałem, że może teraz panują zbyt duże temperatury na jazdę i bateria się przegrzewa ale problemy zaczynają się odrazu po wyjeździe z chłodzonego garażu. Czy to problem z baterią? czy może silnik plus bateria?

Screenshot_20230731_170005_m365 Dashboard.jpg  Screenshot_20230731_170019_m365 Dashboard.jpg  Screenshot_20230731_170028_m365 Dashboard.jpg

Edytowane przez mr Pietras

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

patrząc na parametry baterii, wszystko wskazuje na to, że jest ona w bardzo dobrej kondycji. 

Najprostsze rozwiązanie jakie mi się nasuwa to, że zaktualizowałeś, może przez przypadek oprogramowanie lub wgrałeś jakiś soft, który zmienił parametry pojazdu. Ilość przebiegu, ilość ładowani nie jest wcale wysoka, by móc zwalić na zużycie sprzętu, choć wiadomo, że nie zawsze przebieg idzie ze zużyciem. 

Wykonaj testowo pomiar prędkości max. na podniesionym kole. Da nam to pogląd czy w ogóle, bez obciążenia można osiągnąć prędkość 20km/h lub więcej.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Teraz, Battery_Saver napisał(a):

patrząc na parametry baterii, wszystko wskazuje na to, że jest ona w bardzo dobrej kondycji. 

Najprostsze rozwiązanie jakie mi się nasuwa to, że zaktualizowałeś, może przez przypadek oprogramowanie lub wgrałeś jakiś soft, który zmienił parametry pojazdu. Ilość przebiegu, ilość ładowani nie jest wcale wysoka, by móc zwalić na zużycie sprzętu, choć wiadomo, że nie zawsze przebieg idzie ze zużyciem. 

Wykonaj testowo pomiar prędkości max. na podniesionym kole. Da nam to pogląd czy w ogóle, bez obciążenia można osiągnąć prędkość 20km/h lub więcej.

Ok, jutro po powrocie do domu sprawdzę jak zachowa się "na pusto" przy 23% naładowania baterii. Jeżeli chodzi o oprogramowanie to nic nie wgrywałem, nie połączyłem jej nawet z aplikacją xiaomi (poprzedni właściciel nie pamiętał kodu). Niestety winowajcą może być moja waga - razem z plecakiem ważymy około 95 kg. Dziwi mnie tylko to, że przy pełnym naładowaniu waga nie ma znaczenia, hulajnoga jedzie te 20km/h bez problemu. Natomiast przy spadku poziomu naładowania do 50% coś się dzieje. 

• 0
Opublikowano

a to tego nie napisałeś, że sytuacja nie występuje przy w pełni naładowanej baterii :P

to na pewno znam już powód.

Na standardowym sofcie, zwłaszcza mówimy o BMS, zawsze wraz ze spadkiem napięcia baterii, będą spadać parametry jazdy. Najczęściej jest tak że od około 70% i niżej jest ucinana moc co za tym idzie również i prędkość

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Battery_Saver napisał(a):

a to tego nie napisałeś, że sytuacja nie występuje przy w pełni naładowanej baterii :P

to na pewno znam już powód.

Na standardowym sofcie, zwłaszcza mówimy o BMS, zawsze wraz ze spadkiem napięcia baterii, będą spadać parametry jazdy. Najczęściej jest tak że od około 70% i niżej jest ucinana moc co za tym idzie również i prędkość

No dobra, brzmi to sensownie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - hulajnoga powinna działać tak samo od początku. Tymczasem, problem objawił się kilka dni temu. W każdym razie - co mogę zrobić (poza schudnięciem)? Wymiana baterii na większą powinna rozwiązać problem? 

• 0
Opublikowano

Twoja bateria jest w bardzo dobrej kondycji, lecz, jednak nie jest nowa. Jak była nowa - działała w sposób x a teraz działa trochę gorzej. Ta zmiana jest  z tego co piszesz w okolicach 15%, więc biorąc pod uwagę obecne bardzo wysokie temperatury, można powiedzieć, że to normalne. Jakby różnica w rozładowaniu była powyżej 30% to można by się zastanawiać nad problemem z baterią, ale tak nie jest. 

Co możesz zrobić? Można wymienić baterię na większą, lecz bez zmiany softu (zwłaszcza BMS), prawdopodobnie będzie ten sam problem, choć na pewno wystąpi w czasie później z powodu większej pojemności baterii.

Przy wysokiej wadze ridera, jeśli chcesz zostać przy ekosystemie Xiaomi, jedynym rozwiązaniem, które ma sens na przyszłość jest: zakup silnika z wersji PRO (jest mocniejszy), zakup baterii od wersji PRO (ponad 2x większa pojemność w stosunku do wersji Essenstial), wzmocnienie ścieżek na ESC, zmiana oprogramowania dostosowanego pod swoją wagę.

Oczywiście z ekonomicznego punktu widzenia, nie ma sensu zakupu osobno tych podzespołów. Najlepiej sprzedać obecny pojazd w dobrej cenie, póki jest sezon cena będzie dużo wyższa niż poza sezonem i dołożyć do zakupu wersji PRO. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ok, dziękuje bardzo za pomoc - poszukam jak zmienić soft BMS, bo jest to jedyne sensowe rozwiązanie

EDIT: 

Jedna sprawa nie daje mi spokoju - jeżeli BMS działa tak, że obniża wydajność hulajnogi wraz ze spadkiem poziomu baterii, to czy hulajnoga na podniesionym kole też powinna mieć problem z osiągnięciem prędkości maksymalnej? Dzisiaj przy 24% baterii max prędkość to 11 km/h a na podniesionym kole 20 km/h od strzała

Edytowane przez mr Pietras
  • 0
Opublikowano (edytowane)

BMS nie obcina mocy hulajnogi, ale chyba steruje prądem by nie przekroczyć max ustawionego.

Przykładowo hulajnoga w sofcie ma ustawiony max pobór prądu na 25A (tyle jest chyba oryginalnie w Pro w Ess będzie mniej) to dla pełnej baterii moc na wyjściu może być 42V*25A =1050W a na prawie rozładowanej 28A*25A=700W

Koło w powietrzu ma dalej 20km/h ze wzgledu na znikome opory

Edytowane przez Asica10
  • Thanks 1