Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Od razu napiszę, że nie wiem jak nazywa się ta część pin/styk/wpięcie. Czy ktoś jest w stanie naprawić pin do którego się wpina baterie na płycie głównej xiaomi mi mix 3. Na moje nieszczęście przy juz 4 wymianie baterii w moim telefonie, przy wyciaganiu wtyku koncowka zostala w miejscu gdzie się ją wpina. Próbowałem ją wyciągnąć, ale uszkodziłem te miejsce. Podejrzewam, że trzeba lutować. Bardziej zależy mi na danych na tym telefonie, bo i tak zamierzałem kupić nową 13, ale jeśli udałoby się naprawić to też bym nie narzekał 😃
Pozdrawiam

Opublikowano

Trzeba dolutować taką samą część. Nie mam tego u siebie. Szkoda, bo trzeba było wyciągnąć resztkę drobną pensetą i deliktanie podważyć plastik tej wtyczki...

Opublikowano

Ogarnę to zwykłą lutownicą, z podstawowymi umiejętnościami? 🤔 tak jak pisałem, bardziej mi zależy na zgraniu zdjęć, bo nowa 13 już leci do mnie z Chin. Jest wgl jakiś program do zgrania danych bez baterii? 🤔 Poszperałem trochę w internecie i znalazłem tylko takie, które pozwalają zgrać dane, ale po włączeniu telefonu 😬

Opublikowano

Zależy co rozumiesz przez zwykłą lutownicę, grot musi mieć odpowiednią grubość a właściwie cienkość żeby nie pokleić sąsiadujących ścieżek.
Ja osobiście swego czasu naprawiałem płyty główne do PC, ale była mniejsza gęstość ścieżek, w fonie raczej podszedłbym do serwisu RTV żeby wprawiony w boju naprawiacz przylutował, nie powinien raczej więcej jak 50zl skasować, o ile będzie miał już otwarty dostęp do płyty.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka