Skocz do zawartości

Brak aktualizacji do MIUI 14, brak aktualizacji zabezpieczeń systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Słyszałem, że MIUI 14 jest już dawno dostępne dla mojego modelu Xiaomi (Mi 11 Lite 5G). Mi do tej pory taka aktualizacja się nie pojawiła. Mam cały czas MIUI 13, poniżej screen, żeby pokazać, którą wersję. Nie mam nawet żadnych aktualizacji zabezpieczeń. Ostatnią aktualizację miałem w 2022 roku. Telefon kupiłem w Polsce jako nowy, nie z żadnej sieci. Nigdy nie wgrywałem żadnych nieoficjalnych romów.

Co może być przyczyną i jak zaktualizować do MIUI 14? Chciałbym uniknąć odblokowania bootloadera i wgrywania jakichś customów.

Screenshot_2023-07-01-08-40-46-318-edit_com.android.settings.jpg

Opublikowano

Zmień rejon na Szwajcarię, USA, lub inny i wtedy wyszukaj.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Morvi napisał(a):

Zmień rejon na Szwajcarię, USA, lub inny i wtedy wyszukaj.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

Działa 😁 Dziękuję bardzo!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siemanko

Mam telefon Xiaomi mi lite 5g i od dłuższego czasu nie mogę zrobić aktualizacji, zatrzymałem się na miui 12.5 a już podobno jest 14😬Zmiana regionu na Szwajcarię itp itd nie działa. Ktoś wie jak zrobić tą aktualizację?

Screenshot_2023-08-17-02-01-08-962_com.android.updater.jpg

Screenshot_2023-08-17-02-01-06-572_com.android.settings.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Pobierz aktualizacje ręcznie plik zip. na ekranie z pierwszego zrzutu klikaj na logo miui aż dostaniesz dodatkowe uprawnienia. Wtedy 3 kropeczki, wskaż plik zip i zainstaluj. Być może będziesz musiał przejść na miui 13 a potem miui 14. Zobaczyć co powie aktualizator. 

2. Miflash i plik z romem tgz. Nim zainstalujesz najnowszą aktualizację. Przez instalacją musisz odblokować bootloader jeśli nie jest odblokowany (potem możesz go zablokować).

Odblokowanie BL wiąże się z utratą danych na telefonie, zalecane zrobienie kopiii plików i dokumentów, zdjęć itp.

Przejście z 12,5 na nowszy może wiązać się z bugami w sofcie jeśli robisz tylko aktualizację. Tak czy inaczej zaleciłbym wgranie na czysto romu z przywróceniem ustawień fabrycznych. (stracisz dane). 

W miflash na dole masz 3 opcje wgrywania romu. 

Czyszczenie danych i blokada BL, czyszczenie danych bez blokady BL, instalacja romu z zachowaniem ustawień (3 opcji nie zalecam, bo bo przechodzisz na nową wersję androida i niektóre ustawienia mogą być niekompatybilne.)

Co i jak w poradnikach na forum.