Jump to content

Pro 2 błąd Nr 14

Recommended Posts

Witam , dzis wracajac do domu napotkalem problem z zaciskiem hb100 jak sie nie myle , kolo strasznie mocno blokowalo sie na zacisku hamulcowym , po przejechaniu maksymalnie 1 km predkosc spadla prawie do 0 . Hulajnoga nie zaraportowala bledu ani nic takiego , po czym musialem jeszcze troche podjechac i hulajka dala blad „14” , po wyszukanie w internecie wszyscy wskazywali winna manetke przyspieszenia .
Wiec udalem sie do sklepu (juz nie hulajnaga ) kupilem manetke przyspieszenia , i po ponownym uruchomieniu hulajki bledow brak , wszystko wrocilo do normalnosci .

Wiec moje pytanie brzmi następująco ; czy zacisk hamulca mógł wywolac taka awarie bledu ? , czy jednak maneta do wymiany ? „Bo sie odwiesiła „ ???   

warto sprawdzić, czy manetka nie zablokowała się o grip. Często tak bywa. Pomaga odsunięcie manetki od gripu i po sprawie. Lecz jeśli to nie ten problem, to oznacza, że manetka jest uszkodzona. Uszkodzony może być czujnik, sam kabel łączący z BLE lub wtyczka. Należało by to wszystko sprawdzić. Ale jeśli masz już manetkę nową i problem zniknął, to chyba nie ma co kombinować.

Ja natomiast przyjrzałbym się zaciskowi dlaczego nagle sam z siebie zaczął stawiać opór tarczy. Czy to może wina linki, klamki czy może zacisk jest uszkodzony. Chyba nie chciałbyś być w sytuacji, gdy potrzebujesz zahamować nagle a zacisk nie działa. Sprawny hamulec to podstawa w każdym pojeździe, więc powinieneś to ogarnąć jak najszybciej.

Właśnie problem tkwi w tym ze jeszcze nie wymienilem manetki , hulajnoga po odpoczynku 1,5h w momencie gdy ja uruchomilem (bez wymiany niczego ) wystartowała bez zadnego bledu . I aktualnie do dzis jest ok . Hamulec podregulowalem i musze miec chwile aby to wszystko rozebrac i wymienic (manetke) sprawdzic klamke . Zdam relacje jak sie za to dobiore . 

bardziej mnie martwi dlaczego hulajnoga ostatnio stracila na sile , nowe opony (nalozone w dobrym kierunku) , napompowane tak samo jak poprzednie . A ona bardzo wolno sie rozpedza , nie wspomnie ze do 29 km/h to nie chce sie rozpedzic . 9CE99997-CAA3-4690-A9B6-62F1DA3B3E5B.thumb.png.e3d3ba4a7f11f459b0f7c0938d432ebe.png4E69AD30-F8BF-4ED0-8C2D-25BFA622E581.thumb.png.17c90ccfd0d72d8317c08e77d2d53001.pngB4A686DE-4DC1-4DFB-8FF4-809EFA003CB5.thumb.png.d0966bfb615ba2c6a13e3a8d32e339df.png