SebasK2 Posted January 8 Share Posted January 8 Witam Jest to mój pierwszy post na forum, więc od razu witam wszystkich Mam problem z moim GTR4, kompas który ciągle pokazuję północ, akurat tam gdzie są sztyfty od paska, oryginalnego, nie oryginalnego również. Drugi problem jest z aplikacją podczas treningu, jak zrobić żeby przy wybieraniu treningu na zegarku, automatycznie włączał się trening na smartfonie? Jest to przydane, ponieważ, wykorzystuję go jako licznik i bez zerkania na zegarek, widzę aktualne tętno, które staram się pilnować. Wiem że gdy włączę trening na telefonie to mam tętno z zegarka, ale danych z GPS zegarka już nie(przewyższenie, obniżenie terenu, itd..) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted January 8 Share Posted January 8 (edited) 1. Zrestartuj zegarek, wejdź w kompas i go skalibruj. 2. Chyba się nie da. Dane wysokości z treningu w telefonie (zepp), uzyskasz w telefonie z barometrem (chyba). Jeśli zmian telefonu nie jest możliwa, można po treningu synchronizować trening z Stravą. Strava dane wysokości pobiera z swojej bazowej mapy 3D i nakłada na Twój trening. Kolejna możliwość, to udostępnienie tętna z zegarka, aplikacji Locus map. Locus wyświetli tętno, mapę, ślad, wysokość itp. Edit Właśnie sprawdziłem siedząc na kanapie. W zepp 7.4.1 włączyłem trening w zepp, wysokość i tętno się wyświetla, po mimo braku barometru w telefonie. Edited January 8 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebasK2 Posted January 9 Author Share Posted January 9 1. Już tego próbowałem, nie pomogło 2. Tak tylko z tym pomiarem wysokości z telefonu to nie za dokładnie jest Zegarek Telefon Na tej samej trasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Posted January 9 Share Posted January 9 (edited) Co do wysokości... Kombinuje i mecze się podczas jazdy na rowerze. Używam tylko zegarka i pokazuje takie wartości, że na ten moment mam wrażenie, że ten wysokościomierz barometryczny to straszne g... Nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Dołączę screeny z 4 aktywności, trasa prawie ta sama, najwyższy punkt jak i najniższy w rzeczywistości jest taki sam. Wykresy poszarpane, tylko jedne dane bliskie prawdy i był to pierwszy trening z zegarkiem. Wysokościomierz ustawiony by kalibrowal się po rozpoczęciu treningu, niekiedy kalibruje go ręcznie przez GPS. Zegarek przywrócony do ustawień fabrycznych, możliwe że aktualizacja softu coś mu namieszała? Pisałem do supportu, lecz jeszcze odpowiedzi nie mam. Telefon mam oppo, ale jakie to może mieć znaczenie? I wartość przy "płasko" pokazuje ujemne... A i już podczas treningu jeśli na zegarku patrze na przewyższenia to pokazuje cuda, one nie dzieją się dopiero po synchronizacji. Edited January 9 by Super Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted January 9 Share Posted January 9 (edited) Problemem jest położenie dziurki barometru. Jest ona obok głośnika. Bardzo łatwo ją zasłonić skórą lub spoconym rękawem i spowodować błędy odczytu barometru/wysokości. Problem opisałem w "GTR4 błędy po aktualizacji" Rozwiązanie: A) Zapiąć zegarek wyżej, dalej od nadgarstka. B ) Założyć osłonkę na zegarek. Mi pomaga w 99% przypadkach. Ta sama trasa, tam i z powrotem, bez osłonki i z. C.D.N @SebasK2 1. Jak kalibracja nie pomaga, to pozostaje serwis. 2. Telefon z barometrem, powinien pokazywać wysokość dokładnie. Ale telefon z barometrem: zepp + bip S = całkowity brak wysokości. zepp + Mi band 5 = dokładna wysokość. zepp + gtr4= ?? Locus pokazuje wysokość bez względu czy telefon ma barometr, czy nie, ale bez barometru pomiar jest mniej stabilny. Edited January 9 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Posted January 9 Share Posted January 9 Super! Mega się cieszę, że to napisałeś. Teraz dochodzę do wniosku, że winne zamieszania są rękawiczki w których jeździłem. Przejechałem dla sprawdzenia 5km bez rękawiczek i przewyższenia pokryły się ze strava. Jestem pewny, że one zawsze zasłaniały otworek od barometru, ale chyba na to obudowa, którą wysłałeś nic nie poradzi, czy jednak się mylę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted January 9 Share Posted January 9 (edited) Otworki na około zegarka: Na godzinie 4 - mikrofon Na godzinie 9 - głośnik Na godzinie 11 - barometr Na godzinie 3 - nie wiem co, nie reaguje ani na dźwięk, ani ciśnienie. Zatykając mocniej samą dziurkę na g.11(barometr) ,można uzyskać szybki spadek wysokości do -40m. Teoretycznie cienka osłonka nie powinna nic zmieniać , ale u mnie zmienia. -----------------‐ Rękawiczka prawdopodobnie popycha zegarek, powodując jego "przechylenie" na lewo. Edited January 11 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Posted January 12 Share Posted January 12 (edited) @slimak131 chciałem zapytać jeszcze czy przed aktywnością kalibrujesz wysokościomierz w jakiś sposób? Edited January 12 by Super Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted January 12 Share Posted January 12 (edited) Na początku kalibrowałem ręcznie, danymi z mapy. Przed treningiem lub w trakcie jak widziałem, że wysokość odbiega od rzeczywistości. Obecnie zauważyłem, że gtr4 przez około 10 minut od początku treningu analizuje wysokość gps. Jak stwierdzi, że wysokość początkowa z gps jest błędna, to zmienia sam wysokość, nanosząc poprawkę w śladzie od samego początku treningu. Ponieważ taka samokalibracja ma dokładność około +/- 20m, to już w ręczną kalibrację się nie bawię. Przykład. Wysokość rzeczywista po około 10 minutach około 100m. Gtr4 po starcie treningu pokazuje 160m, 155m, 157m, 149m.......po około 10 minutach 150m. Po około 11 minutach 100m. Z pierwszych 10 minut zapisu wysokości, gtr4 odejmuje 50m z każdego zapisanego co 1s punktu śladu. Ponieważ auto kalibracja wysokości barometrycznej, danymi z gps zachodzi tylko raz po 10 minutach, to duża zmiana pogody (ciśnienia), spowoduje płyniecie wysokości 1hPa = ~8m. Wycieczka tam i z powrotem podczas dużej zmiany ciśnienia atmosferycznego. Edited January 17 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts