MiFastNote Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Dzień dobry wszystkim, Po pewnych działaniach po przez twrp oraz fabryczny program MiFlash do wgrywania software ROM, zmienił mi się wygląd ekranu po wejściu do trybu Fastboot. Zamiast kolorowego robota z gwiazdką na czapce, mam teraz zwykły pomarańczowy napis "Fastboot". Oczywiście jestem w stanie sobie poradzić z różnymi trikami flashowania, czy nawet postawienie telefonu po jego ucegleniu, lecz nie wiem w którym momencie doszło do tej zamiany loga w trybie Fastboot. Dodam że stało to się mi osobiście, i wcześniej miałem normalne fabryczne logo z robotem. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i może coś podpowiedzieć?
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 To normalna sytuacja. Xiaomi usuwa starego Mitu z fastboota.
MiFastNote Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2022 Rozumiem, jak już draże temat, czy samo logo dla trybu Fastboot można przywrócić? Wiadomo może gdzie się znajduje, na jakiej partycji/w jakim pliku?
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Można. Z ROM-u pod fastboot wyciągasz plik logo.bin i wgrywasz go na partycję logo.
MiFastNote Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2022 Tylko jest mały niuans, ponieważ w twrp chcąc cokolwiek zainstalować to mamy do wyboru różne partycje jak np. boot, super, vendor, ale nie ma partycji logo. To samo tyczy się programu na pc, mam do wyboru kilka partycji, custom, boot, recovery, a nie ma partycji logo.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Bo taką partycję musisz wgrać przez Fastboot, a nie przez TWRP. Komenda fastboot flash logo sciezka_do_pliku.
MiFastNote Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2022 Rozumiem, tylko że wpisanie tej komendy po wcześniejszym skopiowaniu pliku logo.bin do folderu na dysku c, w którym uruchamiam wiersz poleceń, nic nie zmienia. Tzn. procedura przechodzi poprawnie 2x ok. i po zrestartowaniu do trybu fastboot dalej mam pomarańczowy napis. Dodam że zanim to zrobiłem tak jak zasugerowałeś, przejrzałem jeszcze twrp, i np. w pozycji Backup/kopia widnieje partycja logo, i zajmuje 8MB.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2022 Opublikowano 27 Grudnia 2022 2 minuty temu, MiFastNote napisał(a): Rozumiem, tylko że wpisanie tej komendy po wcześniejszym skopiowaniu pliku logo.bin do folderu na dysku c, w którym uruchamiam wiersz poleceń, nic nie zmienia. Tzn. procedura przechodzi poprawnie 2x ok. i po zrestartowaniu do trybu fastboot dalej mam pomarańczowy napis. Bo zapewne wgrywasz partycję z najnowszego MIUI. Tam z oczywistych względów jest pomarańczowy napis. Musiałbyś znaleźć starszy ROM i z niego wyciągnąć obraz.
MiFastNote Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2022 To by się zgadzało, zatem bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie.
Adam Błażejewski Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi