Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z telefonem Xiaomi POCO M3 128gb. Telefon jest aktualnie na wersji MIUI Global 12.0.11 Stabilna 12.0.11.0 (QJFEUXM) i w ogóle nie widzi nowych aktualizacji - sprawdź dostępność aktualizacji - brak dostępnych aktualizacji.

Zgodnie z sugestią @Kacper Skrzypekzmieniłem region w telefonie, chociaż już kiedyś wyczytałem, żeby zmienić na Szwajcarię, jak chcemy mieć szybciej aktualizację. Zaptaszkowana też opcja, żeby szybciej dostarczał aktualizację. Zmieniałem jeszcze regiony na różne np. USA, UK, Finlandia i bez rezultatu, nada twierdzi, że nie ma nowych aktualizacji.

Ze strony https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/citrus/ ściągnąłem najnowszego roma dla mojego tel (w ogóle to dziwne, tel. kupiony w euro a zamiast wersji EU jest global).

POCO M3 GlobalStableRecoveryV12.5.10.0.RJFMIXM

wersja: Android 11.0 rozmiar: 2.8 GB data: 2022-11-25

Przy próbie ręcznego podania paczki z ustawień systemowych wywala taki błąd:

-nie mozna zweryfikowac aktualizacji

-nie mozna zweryfikowac pakietu aktualizacyjnego. zaktualizuj przez usb

Co jeszcze można zrobić?

Pozdrawiam

Na xda sporo podobnych tematów lecz bez rozwiązania.

https://forum.xda-developers.com/t/cant-update-poco-m3-after-12-0-11-0.4427179/

https://forum.xda-developers.com/t/poco-m3-not-getting-updates-now-what.4455621/

Z polskiego supportu mi odpisali, że telefony dostają aktualizacje falowo. Tylko, że ta kompilacja co mam, ma prawie 1.5 roku, powinna już dawno temu wylądować.

Edytowane przez mefa
dodałem linki z xda
Opublikowano

Czyli patrząc po "QJFEUXM" wychodzi na to, że wersja EEA, a w ustawieniach jest nazwa "MIUI Global", więc to mnie zmyliło.

Ściągnąłem zatem ostatnią wersję dla EEA, bo rozumiem, że taka pasuje do tego tel: 

POCO M3 EEAStableRecoveryV12.5.8.0.RJFEUXM

I komunikat: nie można zweryfikować aktualizacji, nie można flashować tej stabilnej pamięci ROM

Opublikowano

Z tego co widzę OTA nie zwraca dla tej wersji co masz nic, tzn. nie ma aktualizacji z tej wersji do jakiejkolwiek innej.

Musiałbyś najpewniej odblokować bootloader i wgrać nowszą wersję przez MiFlash, potem zablokować bootloader. Ale przy takiej operacji co najmniej dwa razy stracisz dane.

Opublikowano

No i przy okazji stracić gwarancję, albo jak coś się nie uda to zamienić telefon w cegłę. Wolę sam się w takie coś nie bawić i myślę, czy go nie oddać po prostu na gwarancję/rękojmię jako niesprawny, skoro nie pobiera dawno wydanych aktualizacji.

Opublikowano (edytowane)

Może i tak, ale nie na tym to polega, żeby klient musiał sam jakieś kombinacje robić, żeby wymusić aktualną wersję, która na innych urządzeniach samoistnie się zainstalowała.

Identyczny problem miałem z a2 lite, utknął na jakiejś niższej wersji androida, gdzie już były ze dwie wersje do przodu i też nie widział żadnych aktualizacji w systemie. Drugi tel. od tej firmy i identyczny problem..

Spróbuję go oddać na rękojmię, może wgrają to za mnie, ja się nie chcę tego podejmować, bo nie czuję się pewnie w tym temacie.

Można też poczekać do miui 13, które ma podobno jeszcze dostać poco m3 i może wtedy coś ruszy z aktualizacjami.

Mimo wszystko dzięki panowie za pomoc.

Edytowane przez mefa
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, mefa napisał(a):

Można też poczekać do miuu 13, które ma podobno jeszcze dostać poco m3 i może wtedy coś ruszy z aktuzalizacjami.

Na to bym nie liczył. Nie bez własnoręcznej bądź cudzej aktualizacji do przynajmniej MIUI 12.5.