Skocz do zawartości

Xiaomi 12 Pro - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.2.7.0.TLBCNXM - Android 13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi 12 Pro (nazwa kodowa: zeus).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_XM12Pro_V13.2.7.0.TLBCNXM_v13-13-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak kiedyś do instalacji TWRP).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Opublikowano

Czy zmiana literki w nazwie ("S" na "T") dotyczy zmiany i aktualizacji Androida do wersji 13? To nadal ogólny rom stable dla 12 PRO, a nie jakaś wersja z przeznaczenia np. dla Orange? Pytam, żeby sobie nie namieszać po przenosinach, aktualnie korzystam ze stable 13.0.41 i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano
4 minuty temu, abc00 napisał(a):

Czy zmiana literki w nazwie ("S" na "T") dotyczy zmiany i aktualizacji Androida do wersji 13?

Tak jest. Zawsze pierwsza literka to wersja Androida. Nadal bazujemy na wydaniach chińskich, tu nic się nie zmieniło.

Opublikowano

Dzięki, tak przypuszczałem, porównując sobie nazwy, tylko gdzieś w głowie świtały tematy chyba z globala i "brandy" pod coś.

Hmm... po spaleniu wifi w zwykłym Mi 11, kupiłem 12X dla dziewczyny i 12 PRO bo musiałem mieć fakturę i normalny PL sklep. Z tego co widziałem trafiłem chyba na końcówkę sprzedaży i w x-kom pod koniec września trafiłem czarny PRO 12/256 za 4,5 tys. Potem czekanie na odblokowanie, potem po odblokowaniu PRO, limit miesięczny na koncie xiaomi do 1 urządzenia i po dwóch miesiącach śmigania na danych mobilnych od zakupu ogarnąłem telefony.

Z 12X spędziłem chwilę i dla kobiety ideał. Z 12 PRO jestem bardzo zadowolony, bardzo pasują mi proporcje ekranu - nieco szerszy i ciut krótszy. Jedyny minus dla mnie - przednia kamerka na środku, do której muszę się jeszcze przyzwyczaić. Jakby była po lewej jak w Mi 11 bym się nie miał do czego przyczepić.

Do tego na obu telefonach wgrane xiaomi.eu ale dla odmiany z linii STABLE i to też na duży plus przy braku czasu. Działa bardzo pozytywnie, problemów brak i z czystym sumieniem polecam.

To tak jakby ktoś śledził moją historię z innych wątków, ciąg dalszy nastąpił. 

Opublikowano

A podzielisz się swoimi odczuciami odnośnie 12PRO?
Jak wygląda kwestia baterii? Starcza na 1 dzień?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

13.2.7.0 wgrane po kablu, na razie ok i oby tak zostało.

@dimson bardzo jestem zadowolony i w sumie się nie spodziewałem, że taki fajny model. Gdyby nie potrzeba faktury, pewnie bym brał "S" z pro, ale cóż... Bateria ok, a sporo używam telefonu, ludzie co chwilę z czymś dzwonią, dużo Spotify. W sumie od Mi 11 przestałem zwracać uwagę na baterię, bo te telefony naprawdę szybko można podładować.

Opublikowano

Hmm jedyny problem jaki się pojawił na tej wersji jest ze Spotify - tak jakby jeszcze nie do końca dostosowane do nowszego androida, po wysunięciu panelu z powiadomieniami na kafelku spotify brak przełączników poprzedni/pauza/następny. Włączyłem jakąś playlistę i się nie chciały odtwarzać same kolejne piosenki z listy. Zapewne za jakiś czas poprawią.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Po aktualizacji przestały mi działać płatności .

W Portfel Google czyściłem dane aplikacji.

W ustawieniach przywracałem działanie NFC , i dalej nie mogę płacić telefonem.

Co mogę jeszcze zrobić aby zaczęło to działać tak jak powinno?

Opublikowano

Witam, po instalacji Romu utraciłem oba IMEI. NIE wiem co zrobić. Karty nie wykrywa a po wpisaniu komendy *#06# wyskakuje "0" przy obu IMEI. Ktoś wie jak można przypisać z powrotem numery IMEI? 

Opublikowano

Ewentualnie, jeśli fon jest jeszcze na gwarancji, wgrać stocka i puścić na serwis z informacją że po aktualizacji się nawydziwiało.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka