ToxygeZ Opublikowano 22 Listopada 2023 Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Siema, Ogólnie miałem identyczny problem ze przy magisku nie chciał działać mobywatel a PKO działało normalnie oraz safetynet przechodził telefon bez problemu. Szukałem i próbowałem dużo rozwiązań, od reinstall systemu po shamiko, zygisk, denylist, change id, lsposed. Dopiero trafiłem na zagranicznej stronie na magisk delta I przez niego wszystko mi działa. Magisk delta to przepakowany magisk którego mobywatel póki co nie traktuje jako zwykłego magiska przez którego ten problem występuje. Zrobiłem to tak: Pobrałem magisk delta I zmieniłem rozszerzenie z apk na .ZIP Zainstalowałem magisk delta jak moduł w zwykłym magisku Reboot telefonu Zmiana pliku magisk delta z zip, spowrotem na apk Zainstalowanie magisk delta.apk Usunięcie starego magiska przez deinstall systemowe (nie w aplikacji, tylko przeciągając ikonkę na pulpicie na odinstalowanie) Potem wgrać Play integrity fix, ukryć magiska, włączyć zygiska, ukryć mobywatela w denylist, usunąć wszystkie dane aplikacji i powinno wszystko działać. Można jeszcze dodać moduł magiskhide ale mi bez tego działa. Edit1: Mój telefon to Redmi note 8t z wgranym pixel experience 13 plus oraz najnowszym twrp i najnowszym magiskiem Edytowane 22 Listopada 2023 przez ToxygeZ
as66 Opublikowano 25 Listopada 2023 Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 22.11.2023 o 13:08, ToxygeZ napisał(a): ukryć mobywatela w denylist SU list działa odwrotnie niż „deny list” - to lista uprawnień SU, a nie odmów... Sprawdziłem testowo proponowaną procedurę z magiskiem delta 26.1 (Redmi 4a, Lineageos 20): zygisk, hide, safetynet-fix / PlayIntegrityFix, wymuszenie i konfiguracja SU list, zmiana nazwy itp. Mobywatel jest OK., ale wywaliło Googla - więc yasnac ma błąd API usług GooglePlay - oraz Stokrotkę, a Battery charge limit stracił dostęp do roota (więc nie działa), a na nim mi bardziej zależało niż na mObywatelu... Po usunięciu magisków oraz po instalacji delty z poziomu recovery (plus ukrycie, zmiana nazwy, dostęp do roota w SUlist dla tych aplikacji, które tego potrzebują) na razie wszystko wygląda OK. Niestety po kilku operacjach albo wyrzuca usługi google, albo aplikacje nie uznających roota... Dzięki za info. Edytowane 25 Listopada 2023 przez as66
uvzen Opublikowano 25 Listopada 2023 Opublikowano 25 Listopada 2023 W dniu 17.11.2023 o 16:29, as66 napisał(a): Działa na MIUI. Czy Lineageos 20 (A13) robi jakąś różnicę? Czy flashować można tylko przez TWRP? Na recovery od LOS nie można? Działa we wszystkich ROMach. Posiadasz Mi Mix 2s więc musisz flashować niestandardowy kernel z zaimplementowanym KernelSU. W dniu 17.11.2023 o 16:29, as66 napisał(a): Jakiś link do procedury mógłbyś umieścić? Zerknij tutaj po więcej informacji.
as66 Opublikowano 26 Listopada 2023 Opublikowano 26 Listopada 2023 W dniu 25.11.2023 o 17:21, uvzen napisał(a): Zerknij tutaj po więcej informacji. Dzięki. Na razie odpuszczę sobie KernelSU - wygląda na zbyt skomplikowane... Po długich walkach nieco lepiej już jest. Na Mi mix 2s (LOS) na Magisku 26.3 (wszystkie standardowe opcje: zygisk, ukrycie/zmieniona nazwa, lista odmów, systemless hosts, PlayIntegrityFix 13.7) działają: mobywatel, stokrotka, NFC, McDonald, banki, przechodzi YASNAC, ale Battery charge limit nie odłącza ładowania (komunikat tylko jest). (na magisku delta w Redmi 4a jest tak samo, ale ponadto wywaliło googla... 🤐 ) Spodziewam się, że przyczyną jest niezupełne wyczyszczenie śladów po wcześniejszym magisku/modułach SafetynetFix/PlayIntegrityFix, bo w identycznym modelu, gdzie nie robione żadne "testy" na tym samym sofcie i tych samych app wszystko jest nadal OK. 1
ffox pl Opublikowano 29 Listopada 2023 Opublikowano 29 Listopada 2023 Na Samsung S7 z LineageOS 20.0 (Android 13) zainstlowałem Magisk 26.4 z opcjami: zygisk, ukrycie/zmieniona nazwa, lista odmów, systemless hosts, PlayIntegrityFix 13.8) i działa mObywatel oraz apka bankowa Millenium. Niestety płatność zbliżeniowa nie działa. Google Wallet krzyczy, że jest root, a Millenium, że niewłaściwe oprogramowanie. Macie jakieś rozwiązanie?
as66 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 W dniu 29.11.2023 o 18:44, ffox pl napisał(a): Macie jakieś rozwiązanie? Próbowałeś wyczyścić pamięć podręczną portfela? Pomaga, jeśli przyczyną jest cache przechowujące ustawienia sprzed potraktowania tel. magiskiem. --------------- Niemniej obecnie dzieją się na LOS+Magisk dziwne rzeczy... Przez parę lat było wszystko OK na kolejnych wersjach LOS/Magisk (z niewielkimi odstępstwami): działały i aplikacje bankowe, i aplikacje nie lubiące roota, i te wymagające go. I nagle jesienią powstał problem... Mam podobny zestaw softu, z tym, że zamiast Play Integrity Fix jest Safety net Fix (ale na obu to samo; z Magisk-delta też identycznie): wszystko co wymaga braku roota działa, YASNAC przechodzi, ale battery charge limit, choć się uruchamia, to tylko informuje żeby odłączyć ładowanie, zamiast je przerwać. No i play integrity api chcker nie może zrobić testu - Error getting token from Google). ... Skończyły mi się pomysły (Kernela SU odpuszczam sobie). Została jedynie czysta instalacja (za 10 dni na innym tel. - bo MI Unlock każe czekać 296h). Ewentualnie użyję Pixela Experience, bo jest dostępny na mój model, a na nim obecnie battery limit działa.
ffox pl Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Tak próbowałem czyścić. Nie pomaga ale to warto zawsze robić przy nowych próbach. chiteroman walczy z tym, więc warto wyprówbować najnowsze PlayIntegrityFix_v14.0 [https://github.com/chiteroman/PlayIntegrityFix/releases]. Sprawdź bo chwilowo nie mam dostępu do tego fona.
as66 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 23 godziny temu, ffox pl napisał(a): warto wyprówbować najnowsze PlayIntegrityFix_v14.0 Zainstalowałem już tę wersję. Nie pomaga. PS. "Najzabawniejszy" w tym wszystkim jest fakt, że w kilku egzemplarzach tego samego modelu (Mi mix 2/2s i na Lineageos i Pixel Experience z Magiskiem 26.1-26.4 + Safety Net Fix) nie ma żadnego problemu ani z aplikacjami wymagającymi roota, jak i tymi, które są blokowane przez root. A równocześnie na 3 sztukach albo wywala googla, a reszta działa, albo nie działają niektóre app z powodu roota, albo nie działają te co wymagają roota... Edytowane 3 Grudnia 2023 przez as66
ffox pl Opublikowano 4 Grudnia 2023 Opublikowano 4 Grudnia 2023 (edytowane) chiteroman wciąż walczy z kolejnym upgrade (PlayIntegrityFix_v14.1.zip). Ciekawe czy z czasem mu się uda a zarazem i nam. Edytowane 4 Grudnia 2023 przez ffox pl
as66 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Opublikowano 5 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 4.12.2023 o 13:10, ffox pl napisał(a): chiteroman wciąż walczy z kolejnym upgrade (PlayIntegrityFix_v14.1.zip) Jest już 14.2. Nic się (u mnie) nie zmienia. (to znaczy... nadal działają app wymagające roota i te, co nie tolerują roota, za wyjątkiem Battery limit, który zamiast przerwać ładowanie wyświetla jedynie komunikat. Magisk delta 26.4 też nie pomógł.) Edytowane 5 Grudnia 2023 przez as66
jaKoRUGER Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Witam. Mam Galaxy S8 z hadesRom Q v3.0, root z Magisk 26.4, Zygisk, Systemless Host, i do przejścia apek Google (GPay, czy teraz Portfel bez blokad zbliżeniowego płacenia) oraz aplikacji bankowej ZEN.COM wystarczyło mi to co wyżej + Play Integrity Fix v14.2 od chiteroman. Wszelkie inne, starsze 'fixy' wyrzuciłem z Magiska bo są zbędne- Google zmienia, zastępuje narzędzie weryfikacji SafetyNet na Play Integrity API w zwiazki z czym wspomniane 'fixy' nie spełniają swojej roli. Dalej w związku z tym YASNAC nie spełnia już swojej roli, tzn będzie przechodził np testy prawidłowo, ale to nie wystarczy by stwierdzić czy faktycznie wszystko zostało załatane. Do tego niezbędny jest Play Integrity API Checker ( dostępny w Sklepie Play). Powiem tak, to co na wstępie napisałem, takie ustawienia wystarczyły do obsługi aplikacji kart bankowych etc, ale do mObywatela juz nie. Żeby wszystko było ok, musiałem dodatkowo włączyć i ustawić listę odmów w Magisk (oznaczyłem tylko mObywatela w całości) oraz ukryć Magisk. Przed rebootem wyczyściłem jeszcze dane mObywatela. I działa. Na koniec chcę podziękować forumowiczom za lekturę, dzięki której udało mi się rozwiązać problem z mObywatelem. Dziękawa Edytowane 6 Grudnia 2023 przez jaKoRUGER
as66 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 11 godzin temu, jaKoRUGER napisał(a): Do tego niezbędny jest Play Integrity API Checker ( dostępny w Sklepie Play). Checker służy do czegoś więcej niż sprawdzenie stanu? Zarówno wówczas, gdy przechodzi tylko drugi test na liście, jak i dwa pierwsze, to banki/mobywatel/portfel/itp. działają poprawnie. Wymagają jedynie wyczyszczenia w menu aplikacje pamięci podręcznej, a czasem też wewnętrznej. Od kilku miesięcy dzieją się przedziwne rzeczy: - mobywatel, banki, portfel itp. działają zarówno z różnymi Magiskami (+ zestaw ustawień), jak i... po odinstalowaniu Magiska - przy Magisku + SafetyNet (MOD od cardagona) - też wszystko działa tak samo, jak z najnowszym Play Integrity Fix 14.2... ... a mimo to battery limit nie chce odłączyć ładowania (a ma dostęp do roota...) Za to na innych egzemplarzach (tego samego modelu tel.), nawet z magiskiem 26.1 i SafetyNetFix wszystko jest OK, łącznie z battery... I bądź tu mądry... 🤔
ffox pl Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ufff w końcu! Jak znam życie z czasem znowu coś wywali ale coż, "wojna" Googla z custom ROMami będzie trwała wiecznie z oczywistych względów. Póki co japa się cieszy.
as66 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 4 godziny temu, ffox pl napisał(a): Ufff w końcu! Na którym Magisku masz zrobione - najnowszy 26.4 od topjohnwu? Specjalnie sformatowałem dziś zapasowy tel. (ADB: nowy LOS20 + usługi google + Magisk oraz standardowe ukrycie Magiska, lista odmów, najnowszy Play Integrity Fix i systemless hosts) I ciekawa sprawa: - po zainstalowaniu czystego systemu + Magisk 26.4 - "app problemowe" widzą root. I żadne magie ani czyszczenie cache nie pomaga. - natomiast po odinstalowaniu 26.4 (najzwyklejsze - przez przeciągnięcie na kosz) i zainstalowaniu 26.1 (z recovery w OTG + instalacja apk i konfiguracja "bezpośrednia zalecana") - stokrotka, mobywatel itp. nie widzą roota... A co jeszcze dziwniejsze, na drugim telefonie działa wszystko z wersją 26.4. ___________ Niestety, wszystko wskazuje na to, że ostatnie wersje kilka wersji LineageOSa uniemożliwiają pracę apce Battery limit - nawet na czyściutkim systemie nie potrafi ona już odłączać ładowania, tylko komunikat "odłącz ładowarkę"...
kris68 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Mam jedno pytanie i to poważnie, bo nie rozumiem. Po co właściwie robić roota, chyba tylko raz zrobiłem. Czy po to, żeby zainstalować aplikacje, które działają tylko z rootem czy jest inny powód? Jaki jestem stary i tyle w tym siedzę, to nie łapie. Zdjąć bootloader rozumiem, żeby wgrywać custom ROMY, ale root ?? Może ktoś wyjaśni.
as66 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 17 godzin temu, kris68 napisał(a): Zdjąć bootloader rozumiem, żeby wgrywać custom ROMY, ale root ?? Może ktoś wyjaśni. Też jestem stary, ale jeśli pytanie nie jest retoryczne, to powiem dlaczego w moim przypadku... Do niedawna dostęp do roota dawał możliwość przerywania ładowania baterii do ustalonych procentów przez Battery limit (tak jak ma w swoich systemach Samsung - 85%*). Niestety na LOS program już nie rozłącza ładowania (na Pixel Experience nadal działa). Do tego blokada reklam oparta na roocie przez AdAway - i to nie tylko reklam w przeglądarkach i YT bez reklam. Nadto odblokowany bootloader (bez Magiska) bywał przyczyną odmowy działania aplikacji bankowych/płatniczych itp. _______________________ * - Nb. czemu Lineageos nie dodaje tej funkcji do ROM-u?
ffox pl Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 20 godzin temu, as66 napisał(a): Na którym Magisku masz zrobione - najnowszy 26.4 od topjohnwu? Tak - najnowszy 26.4 od topjohnwu. A co do "dziwactw" na rożnych telefonach i ROM'ach… Przekonany jestem, że związane jest to z kompilacjami, Security Patchami i up-gradami. Ludzie hobbystycznie przystosowują do naszych komórek najnowsze androidy ale poszczególne opcje mogą długo kuleć. Dłubią w linux’sie, kernel’u by dążyć do ideału ale bywa, że niektóre funkcje pozostają dysfunkcyjne. Mam tu na myśli twoje problemy z Battery Limit. Godzinę temu, as66 napisał(a): * - Nb. czemu Lineageos nie dodaje tej funkcji do ROM-u? A widzisz w ROM-ie dla Samsung S7 (SM-G930F) od Ivan_Meler jest ta funkcja w LineageOS zaszyta systemowo i działa. Co deweloper to inny ROM choć android ten sam.
as66 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 45 minut temu, ffox pl napisał(a): w ROM-ie dla Samsung S7 (SM-G930F) od Ivan_Meler jest ta funkcja w LineageOS zaszyta systemowo i działa. Co deweloper to inny ROM choć android ten sam. Używam LOS-a z oficjalnej strony, a w nim nie ma opcji sterowania procentami naładowania... 47 minut temu, ffox pl napisał(a): A co do "dziwactw" na rożnych telefonach i ROM'ach… Przekonany jestem, że związane jest to z kompilacjami, Security Patchami i up-gradami. Dowcip polega na tym, że LOS instalowany jest na identycznych urządzeniach, na tym samym PC, ten sam numer recovery, z tego samego ROM-u, ten same GAppsy, ten sam Magisk i identyczna jego konfiguracja oraz te same patche... Przyczynę upatruję w różnicy etapów pracy w historii danego egzemplarza: aktualizacje, odinstalowanie, przeinstalowywanie Magiska, inna liczba i kolejność operacji w Magisku. Bo metoda (ADB czy USB AOTG) to zapewne nie ma wpływu. Ale już to, że pełen format i czysta instalacja - system+Gapps+Magisk - z poziomu recovery nie ukryła roota przez mObywatelem (& s-ką), to mnie "zszokowało"...
Wojtek Testowy Opublikowano 8 Stycznia 2024 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Witam, na dzień dzisiejszy czyli 08.01.2024 na swoim telefonie Redmi Note 8T z custom rom'em crDroid v10.0 (https://crdroid.net/ginkgo/10) z Androidem 14 mam w 100% działającego mObywatel'a, a także inne aplikacje bankowe działają bez problemu. Udało mi się w pełni ukryć root-a na swoim telefonie. Co używam? - Magisk 26.4 w wersji CANARY (https://github.com/topjohnwu/Magisk) - LSPosed 1.9.2 (7024) dla Zygisk (https://github.com/LSPosed/LSPosed/releases) - MagiskHide 1.11 od HuskyDG (https://github.com/HuskyDG/MagiskHide/releases/tag/v1.11) - Play Integrity Fix 15.1 od chiteroman (https://github.com/chiteroman/PlayIntegrityFix/releases/tag/v15.1) - Shamiko 1.0.1 (300) (https://github.com/LSPosed/LSPosed.github.io/releases) - Root Obywatel 1.0 (https://github.com/Xposed-Modules-Repo/ru.mike.rootobywatel/releases/tag/1-1.0) - Hide My Applist 3.2 (https://github.com/Dr-TSNG/Hide-My-Applist/releases) Magisk oczywiście ukryty przez wbudowaną opcję ze zmianą nazwy Magisk-a. Zygisk w Magisku włączony, ale Lista Odmów wyłączona - natomiast ustawiona. W Liście Odmów w Magisk'u zaznaczone dosłownie wszystkie aplikacje Google + oczywiście aplikacje bankowe i apka mObywatel. W LSPosed, w modułach uruchomione dwa moduły czyli: rootObywatel i HideMyApplist - w module rootObywatel zaznaczone : System Framework i oczywiście mObywatel, w module HideMyApplist zaznaczone wszystkie aplikacje Google + mObywatel + Magisk + LSPosed. Dzięki takim ustawieniom, apka mObywatel, a także wszystkie aplikacje bankowe i aplikacja McDonald's działają bez żadnych problemów z root-em. Pozdrawiam.
as66 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Opublikowano 10 Stycznia 2024 (edytowane) W dniu 8.01.2024 o 13:45, Wojtek Testowy napisał(a): Co używam? - Magisk 26.4 w wersji CANARY... Trochę dużo tego 🤔 Po minimum 40 de-/instalacjach Magiska na sześciu telefonach Xiaomi z Lineageosem 20, konfiguracja: Magisk 26.1* od topjohnwu stabilny - ukryty (ale po ukryciu zmienia sama się nazwa pakietu) Zygisk włączony Play Integrity Fix 15.1 (chiteroman) Systemless Hosts Lista Odmów włączona (wszystko od google + aplikacje wrażliwe na root/odblokowanie BT) działa idealnie: i aplikacje bankowe, i mobywatel, i McDonald, i Stokrotka, i edo App itp. ___ * - Niestety, nie wiem dlaczego, zainstalowanie wersji 26.4 w moim przypadku nie ukrywa roota; niemniej aktualizacja z 26.1 do 26.4 potrafi już działać poprawnie ____________________________ Ale, jak zawsze są małe literki: Odinstalowanie Magiska musi być całkowite. W większości przypadków nie wystarczyło odinstalować go poprzez menu Aplikacje, czy przez przeciągnięcie ikony na kosz. Po ponownym uruchomieniu zdarzyło się (kilkanaście razy), że mimo deinstalacji, po reboocie Magisk (a czasem po instalacji z pliku apk) nadal widniał na liście aplikacji, pod poprzednio zmienioną nazwą. Wskazane wyczyszczenie danych aplikacji mObywatel i Stokrotka, bo zgłaszały one dostęp telefonu do root. Na pewno zadziałała taka kombinacja (z rebootami): - odkrycie/przywrócenie Magiska pod standardową nazwę** - wyłączenie i usunięcie Systemless Hosts i Play Integrity Fix - odinstalowanie Magiska - po reboocie sprawdzenie, czy na pewno nie ma śladu po Magisku - wyczyszczenie danych w menu Aplikacje wszystkich "rootoczułych" aplikacji oraz Instalacja Magiska 26.1 (zip z poziomu recovery: działa instalacja i przez ADB i przez USB OTG) reboot (po komunikacie przy każdej operacji) instalacja Magiska z pliku apk konfiguracja Magiska: - zygisk, - ukrycie Magiska, - Play Integrity Fix 15.1, - Systemless Hosts, - konfiguracja listy odmów ____ ** - Czasami odinstalowywanie modułów a nawet Magiska nie było potrzebne. ************************************* Dobrze działają także Magiskv26.1-delta, Magisk-26.4-kitsune (dziś jest już w wersji "2" naprawiająca niejaki problem 'symlinks'). Przy Magisku delta (jeśli jest "czysta instalacja" - czyli nie będzie pozostałości po wersji standardowej), lista aplikacji do ukrycia jest domyślnie odwrócona: wyznacza się te, które mają mieć dostęp do SU, a nie te, które mają być ukryte. Co jest wygodniejsze. A ponadto (by działał mobywatel itp.) nie jest konieczny Play Integrity Fix. Po ostatnich zmianach googla jedyną aplikacją wymagającą root, która nie działa w żadnej konfiguracji, był BatteryChargeLimit, jednak okazał się niepotrzebny, bo opcja ustawienia % ładowania jest wbudowana w LOS. Edytowane 11 Stycznia 2024 przez as66
as66 Opublikowano 3 Lutego 2024 Opublikowano 3 Lutego 2024 W dniu 10.01.2024 o 23:03, as66 napisał(a): działa idealnie: i aplikacje bankowe, i mobywatel, i McDonald, i Stokrotka, i edo App itp. Z ogromnym smutkiem i głębokim żalem, zawiadamiamy, iż po krótkim okresie poprawności działania płatności NFC, odeszły one od nas na stałe... 🫣 Wszystko wskazuje na to, że tego przyczyną są zmiany w kontroli "Integrity" googla (i tak też piszą chłopaki na sieci). Na chwilę obecną (po kolejnych aktualizacjach) LOS/Magisk, nie znalazłem żadnej konfiguracji, przy której płatności działają. Nie pomaga nawet wersja beta Magisk 27 z PIF 15.4. A skoro teraz Magisk nie ukrywa odblokowania BT, a BEZ MAGISKA wszystkie w/w aplikacje działają poprawnie (mobywatel, McDonald, Stokrotka itp. oprócz płatności NFC i tych wymagających dostęp do root, np. Adaway) pozostaje... brak rootowania oraz widoczność odblokowanego bootloadera... ... o czym zawiadamia pogrążony w smutku wieloletni użytkownik Magiska... 1
as66 Opublikowano 5 Lutego 2024 Opublikowano 5 Lutego 2024 W dniu 3.02.2024 o 13:15, as66 napisał(a): Na chwilę obecną (po kolejnych aktualizacjach) LOS/Magisk, nie znalazłem żadnej konfiguracji, przy której płatności działają. Nie pomaga nawet wersja beta Magisk 27 z PIF 15.4. Wysoki płoty wuj G. grodził, by CustoROM-em nikt nie obchodził... 😀😄😁 O dzień za wcześnie się poddałem... Następnego dnia wydali nowy Fix (15.5)... i pacjent został "zreanimowany"! W 1 telefonie (na 2) zestaw: Magisk 27.0 + Play Integrity Fix 15.5 pokonał wuja G. i system przechodzi dwa pierwsze testy, a tym samym i płatności działają i app ROTO-/BL-fobiczne też!
as66 Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 W dniu 5.02.2024 o 08:54, as66 napisał(a): W 1 telefonie (na 2) zestaw: Magisk 27.0 + Play Integrity Fix 15.5 pokonał wuja G. i system przechodzi dwa pierwsze testy, a tym samym i płatności działają i app ROTO-/BL-fobiczne też! No i nie było po co się cieszyć... 😒 🤐 🤔 Po kilku dniach tel. wrócił do stanu poprzedniego: test device nie przeszedł. Dzisiaj wypuścili Android 14 Lineageosa na ten telefon (Mi Mix 2s) więc zobaczymy, czy jest coś lepiej (w co wątpię).
kris68 Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 (edytowane) W czym masz problem: stosujesz Magisk 27 i Play Integrity Fix 15.7.2 (najnowszy) i wszystko śmiga na 100%. Wiem to osobiście, bo mam sprawdzone od kilku dni. Codziennie z ciekawości sprawdzam, czy jest root, ale jest nic se nie zmienia. Edit : wyszedł : Play Integrity Fix 15.8 Edytowane 16 Lutego 2024 przez kris68
as66 Opublikowano 22 Lutego 2024 Opublikowano 22 Lutego 2024 W dniu 16.02.2024 o 17:52, kris68 napisał(a): W czym masz problem... Na jednym telefonie (na innych bywało różnie) z LOS 20 żadne z przetestowanych ustawień, a testowałem magisk w kolejnych wersjach (od 26 również w wersjach delta i kitsune do 27 oraz każdy kolejny fix PI): Magisk + PIF + zygisk + denny list + systemless hosts nie jest w pełni skuteczny, bo albo nie działają płatność NFC, albo stokrotka oraz mobywatel twierdzą: "sorry, masz root"... I nie ma znaczenia, który to był magisk, i który PIF (a nawet na Magisku 27 było gorzej: nie przechodził 1 testu w PI API Checker, który na 26.1 był OK). ********** Na chwilę obecną sprawa się (chyba już) zdezaktualizuje, bo na LOS 21 wszystko wygląda (na razie) OK: działają aplikacje nie lubiące roota i/lub odblokowanego BL oraz płatności. Wstrzymywałem się (tu) z wpisem, czekając na min. 3 kolejne wersje systemu (dziś jest już 1 aktualizacja), aby przekonać się, że nic nie padnie, a wówczas zrobić upgrade właściwego telefonu... Na dzisiaj: Mi Mix 2s z LOS 21 + Magisk 27.0 + PIF 15.8 + zygisk + denny list + systemless hosts - aplikacje wrażliwe na root/odblokowany BL działają, a checker pokazuje 2 pierwsze testy na zielono.
as66 Opublikowano 7 Listopada 2024 Opublikowano 7 Listopada 2024 Od kilku dni jest nowa wersja - Magisk 28... 😉 Rozwiązuje on problem widoczności roota telefonu dla mobywatela i innych wybrednych aplikacji. Przy włączonym zygisku, denny list, ukryciu app i hosty systemless, aplikacja eDo, mObywatel, stokrotka, płatności, wredniejsze banki, nie ma żadnych oznak wykrywania roota więc działają. Dodając do magiska moduł AutoPIF Next wyeliminowany jest także problem blokowania co jakiś czas systemu jako "niewłaściwego" przez googla. 1
kozseb Opublikowano 11 Listopada 2024 Opublikowano 11 Listopada 2024 Nie kombinujcie, bo wszystko działa jak się zrobi: Zmieni nazwę MAGISK MANAGER na jakąkolwiek np. 123KTOGRATENMA poprzez opcję USTAWIENIA, UKRYJ i EGZEKWOWANIE LISTY ODMÓW oraz KONFIGURACHA LISTY ODMÓW. Banki, Ubery, mObywatel wszystko działa.
kozseb Opublikowano 11 Listopada 2024 Opublikowano 11 Listopada 2024 Ja mam raczej inny problem z root, niby tel jest zrootowany Magisk działa, AdAway również. Ale np. APK Updater nie mogę zaznaczyć root w aplikacji co skutkuję, że nie mogę nadpisywać aplikacji systemowych. Wiadomo jak to naprawić?
Rekomendowane odpowiedzi