Jump to content

Redmi Note 11E Pro - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.1.0.SKCCNXM - Android 12

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11E Pro (nazwa kodowa: veux).

Tę wersję ROM-u można również wgrać na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, lecz nie będzie na niej działać NFC.

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_VEUX_V13.0.1.0.SKCCNXM_v13-12-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) TWRP dla tego modelu.

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ;) ).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Posted

Pytanie

Który soft mam wgrać aby działało NFC ??

I czy będzie oparty na android 12 ?

Obecnie mam fabryczny GLOBAL 13.0.6

Telefon POCO X4 PRO 5G

Posted (edited)

ok, już chyba załapałem :)

A jak myślisz, jest szansa ze lada moment wyjdzie już w pełni działający ROM z Andkiem 12 ?

Bo rozumiem że problemem jest brak bety czy globala do tego modelu opartym już na Andku 12 ?

( co jest dziwne bo to przecież nowy fon a brak mu Andka 12 )

Edited by onken
Posted

@Kacper Skrzypek

A jeszcze jedno.

ten soft do poco X4 Pro różni się od tego fabrycznego globala ?

Mam głównie na mysli czy ma opcję włączenia AOD na stałe ( w fabrycznym global nie da się )

I  poprawka zabezpieczeń jest z jakiego miesiąca ?

Posted

Jakby się niczym nie różnił, to jaki byłby sens jego wydawania? :)

Nie wiem niestety jak sprawy się mają z AoD. Poprawki takie jak na Globalu, czyli zapewne czerwcowe...

Posted (edited)

ok, jasne :)

To przetestuję jak dostanę zgodę na unlock.

A mam mały kłopot z siłą wibracji.

Jak mam ustawiony dzwonek na jakąś głośność to wibracje są bardzo słabe - albo mam takie wrażenie.

A jak przychodzi podwójna wibracja o tym że mam nie odebrane połączenie jest wtedy sporo mocniejsza niż podczas dzwonienia.

Da się to jakoś ustawić wibracje na mocne na stałe ?

Edited by onken
  • 3 weeks later...
Posted

Jak zwykle nie powinno się pisać posta pod postem, ale chcialbym, żeby ktoś przeczytał. Tym razem przez reccovey wgrało się idealnie, ale dzis. wszystko sprawdzam i powtórzyło sie taka sama sytuacja jak wgrałem do REDMI NOTE 11 PRO 5G  miui 13. Android 12 wszystko działa oprocz wysylania smsow, mmsow. zadna nawet najnowsza platna aplikacja do wysylania sie wysypuje , nawet fabryczna - po prostu nic nie wysyla.Przywracalem APN-ny kilka razy nic nie dalo. Nie wiem jak to naprawić a podejrzewam jakby MATYSEK  tak miał to by napisał. I to samo powtórzyło się po wgraniu softu miui 13, Android 12 do mojego drugiego fona-REDMI NOTE 11 NFC. eSEMeYSY i mmsy- wiadomo każdy używa i potrzebuje. Teraz nie wiem, czy mam wrócić do Androida 11 żeby to działało, czy jest jakiś sposob, żeby to naprawić w Androidzie 12. Naprawdę nie wiem, czy ja jestem taki pechowy, czy te Androidy 12 mają jakiegoś buga. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział.