michu93 Posted April 29, 2022 Share Posted April 29, 2022 Witam wszystkich forumowiczów. Piszę do Was z zapytaniem odnośnie problemów z moją nową opaską, którą użytkuję niecały tydzień - Mi Band 6 NFC. Postanowiłem tu zasięgnąć pomocy, gdyż nie znalazłem w innych tematach odpowiedzi na swoje pytanie, oraz z powodu żałosnej obsługi polskiego supportu Xiaomi (a raczej jej braku, 0 odpowiedzi). 1. Pierwszy z napotkanych problemów to brak poprawnego naliczania kroków, tzn. nalicza ich bardzo niewiele. Bywa tak, że przejdę całe mieszkanie wzdłuż i wszerz, gdzie powinno naliczyć przynajmniej kilkadziesiąt kroków albo nawet powyżej 100, a nalicza jakąś śmieszną ilość - 6-10 kroków. Ta sama sytuacja powtarza się na polu. Dla porównania - moja poprzednia opaska Huawei Band 3 pro liczy poprawnie kroki w takich samych sytuacjach. Zdaję sobie sprawę, że żeby w tysiącu procentach dokładnie były liczone kroki, dystants, itd., to potrzeba sprzętu za kilka tysięcy, a nie kilka stówek, no ale jednak huawei w miarę dokładnie liczy te kroki, a xiaomi prawie w ogóle nie liczy, a jak liczy, to już zaniża ostro :/ Gdzieś wyczytałem, że przy pierwszym konfigurowaniu opaski można wybrać czułość sensora. Nie pamiętam już jaką ja czułość wybrałem, ale restartowałem opaskę i robiłem hard reset, a opaska już pobiera poprzednie ustawienia :/ 2. Drugi z problemów to wygląd na mapie przebytej trasy po treningu - spacerze. Podczas spaceru również miałem odczucia z liczeniem kroków jak w pierwszym punkcie, ale nie o tym tutaj. Przebyłem kawałek miasta na piechotę, a po zakończeniu treningu na mapie w aplikacji pokazało dystans, inne parametry, a oprócz tego zamiast normalnego wzoru trasy - 1 prostą kreskę na mapie wzdłuż ulicy, z której zaczynałem trening. Zaznaczam, że gps w telefonie miałem cały czas włączony. Co może być tego powodem? Doradźcie proszę drodzy forumowicze gdzie szukać rozwiązania tych problemów. Opaska poza tymi problemami wydaje się być fajna i ma potencjał, ale jeśli mi się nie uda rozwiązać satysfakcjonująco tych problemów, to albo będę musiał oddać ją na reklamację do sklepu z wymianą na nową, albo nawet zwrot pieniędzy i wybrać opaskę konkurencji :s Z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts