Jump to content

[STYTJ02YM] Nie łączy z chmura po nieudanej aktualizacji

Recommended Posts

Witam.

Mój Mop pro to chińska dystrybucja po roocie i wgraniu polskiego języka zdarzało mu się gubić sieć wifi po rozładowaniu albo wyłączeniu i włączeniu. Korzystając z poradnika  https://blog.lupin.rocks/bringing-bricked-xiaomi-styj02ym-back-to-life/ stwierdziłem ze wgram soft 47 aktualizacji od nowa. Jednak po wrzuceniu softu a dokłądnie aktualizacji (6b4f525a582876ddc13d376fee21d9e0_upd_viomi.vacuum.v7.bin) ukazał mi się napis w sunix'ie: 

[ 4.688]Hit any key to stop autoboot: 0
read boot or recovery all
boota: bad boot image magic, maybe not a boot.img?
try to read all
[ 8.200]sunxi flash read :offset 1200000, 4194304 bytes OK
boota: bad boot image magic, maybe not a boot.img?

Odkurzacz był zbrickowany. Korzystając z https://dustbuilder.dontvacuum.me/_viomi_v7.html zrobiłem plik img oryginału wyłączając wszystkie opcje jednak do v6. Po wrzuceniu tego za pomocą PhoenixSuite w trybie FEL - oprogramowanie do flashowania Allwinner. Odkurzacz ożył jednak nie łączy się z chmurą xiaomi wykrywa sieć łączy się z urządzeniem jednak nie przechodzi drugiego stopnia  (Wysyłanie wiadomości na urządzenie). Probowałem przez fastboot wrzucic plik rootfs, boot oraz racovery odkurzacz wystartował mając pliki z v7 jednak dale nie łaczy sie z chmurą. Próbowałem już  nawet zainstalować Valetudo zamiast ori chmury jednak tam wyskakuje bład 

Token is okay, however we're unable to reach the vacuum { retries: 10, method: 'get_prop', args: [ 'run_state', 'mode', 'err_state', 'battary_life', 'box_type', 'mop_type', 's_time', 's_area', 'suction_grade', 'water_grade', 'remember_map', 'has_map', 'is_mop', 'has_newmap' ] }

Tak jak by nie wysyłał komend do odkurzacza.

Początkowo plik device.conf miał puste pola did, key i mac jednak udało mi się że zaciągnął jakoś te dane chociaż nie pomogło to w połączeniu z chmurą 

Może wystarczy wgrać oryginalny plik firmware do tego odkurzacza, może ktoś posiada i udostępni.

Może ktoś wie jak to naprawić żeby odkurzacz odkurzacz połaczył sie chmura xiaomi ?? 

Edited by klaku007

Ok problem mniej więcej rozwiązany...

Płyta dalej nie łączy się z ale wiem dlaczego.

Aby połączyć się z chmura potrzebny nam jest oryginalny adres mac odkurzacza. Po adresie mac jest rozpoznawane urządzenie więc nawet jak ktoś myślał o tym że wrzuci soft z V6 lub V8 i urządzenie będzie wykrywane jako Europejska dystrybucja to niestety się myli. Adres mac znajduje się w katalogu \mnt\SNN\ULI\factory\ (jest to partycja "private")
Są tam pliki tekstowe:

device_key.txt - zawiera klucz urządzenia (potrzebny do połączenia z chmurą)

did_value.txt - Zawiera DID(Device ID)

mac_value.txt - tutaj jest adres mac (bez :) bez tego pliku odkurzacz po każdym reboocie będzie nadawał sobie nowy adres mac

snum.txt - serial w postaci "24236/00XXXXXX" - dostępny na pudełku jako SN:

ssid.txt - o zawartości "3ifactory-test"

Ja niestety sformatowałem wcześniej całą pamięć i nie posiadam teraz device_key.txt , gdy wpisze dane z innego odkurzacza płyta łączy się z chmura zamiast niego. 

Adres MAC i DID znalazłem w logach modowanej aplikacji. 

Więc ogólnie najlepiej przed mieszaniem po zrobieniu roota zapisać sobie partycje private -> /dev/nandf "dd if=/dev/nandf of=/mnt/private.img" i ściągnąć ja i zachować, następnie można ja wgrać fastboot'em  

Edited by klaku007