Jump to content

Redmi Note 11E Pro - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.4.0.RKCCNXM - Android 11

Recommended Posts

Posted (edited)

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11E Pro (nazwa kodowa: veux).

Tę wersję ROM-u można również wgrać na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, lecz nie będzie na niej działać NFC.

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_VEUX_V13.0.4.0.RKCCNXM_v13-11-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) TWRP dla tego modelu.

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ;) ).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

Edited by Kacper Skrzypek
  • Kacper Skrzypek changed the title to Redmi Note 11 Pro 5G / Redmi Note 11E Pro / POCO X4 Pro 5G - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.4.0.RKCCNXM - Android 11
Posted

Mam pytanie co do dialera/sms w tej wersji jest od Googla czy Xiaomi ? Chodzi mi aby nagrywanie rozmów działało. I czy w tej wersji aktualizacje ota działaja? 

Posted

Jest od Xiaomi. Nagrywanie powinno działać. Aktualizator pokaże Ci nowszą paczkę, pobierze ją, ale jej sam nie zainstaluje - poinstruuje Cię, co i jak zrobić.

Posted

Jakie są wrażenia z użytkowania ROMu względem wersji Global? Jakieś problemy, bugi oraz jak sprawa z czasem na baterii i wydajnością? Czy ten telefon jest godny zakupu za 1500 zł (tak, 6GB RAM dla mnie jest w zupełności wystarczające)?

Posted

Wcześniej wgrywałem miflashem rom indonesia ale przy tym telefonie nie mam skąd pobrać romu. Mam model 2201116PG 8/256  (13.0.1.0 RKCEUXM)

Czy nfc i płatności zbliżeniowe będą działać na tym romie? Botloader po flashowaniu będzie zablokowany? Czekam do czwartku za odblokowaniem przez mi flashunlock i chciałbym zrobić to z głową :)

Jaka jest szansa na uceglenie sprzętu przy wgrywaniu z liku bat-a ? 

Posted (edited)

Z NFC jest w tym momencie problem. Xiaomi dało dwa inne układy NFC do wersji globalnej i chińskiej i po wgraniu tego ROM-u NFC na wersjach globalnych nie działa. Póki co wygląda na to, że trudno będzie to przeportować i możliwe jest to, że niestety będziemy zmuszeni do wydawania tylko wersji stable opartych na Globalach. Czy tak ostatecznie się stanie - nie wiadomo, czekam też na odblokowanie, bo dzisiaj telefon dotarł do mnie (niestety 360 godzin).

Bootloader nie będzie zablokowany.

Szansa na uceglenie jest zawsze, ale moim zdaniem przy wgrywaniu tego w normalnej sytuacji (działające poprawnie sterowniki, dobrze podpięty normalny kabel - bez huba, i niezabrudzony port USB-C) nie powinno się dziać nic nadzwyczajnego.

Edited by Kacper Skrzypek
  • Kacper Skrzypek changed the title to Redmi Note 11E Pro - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.4.0.RKCCNXM - Android 11
Posted

Czy dobrze myślę, że aby mieć działający NFC oraz dialer i sms od xiaomi to na chwilę obecną jedynie rom oficjalny indonezja? 

Posted

A, ok trochę się zamotałem przez tą zmianę tematu. Jednak dopóki nie wyjdzie jakaś łatka na poprawę działania aparatu, to się wstrzymuję z zakupem. 

Mam jeszcze pytanie trochę spoza tematu - dlaczego tylko modele na snapdragonie dostają Wasze romy, a mediateki już nie? 

Posted

Bo Mediateki wymagają trochę innego traktowania, jeśli chodzi o budowanie ROM-ów. Niestety twórca poprawek jest tylko jeden, nie ma czasu na ogarnianie dodatkowo poprawek pod MTK.