Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi 11 Pro / Ultra (nazwa kodowa: star/mars). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_MI11Pro_MI11Ultra_V13.0.9.0.SKACNXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1
misiek18186 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Próbuje zainstalować z 13.0.5 na właśnie tą to nie idzie wł telefonu w tryb Fastboot. Przytrzymuję Power+Ściszenie po chwili pokazuje na Pomarańczowo tryb Fastboot i nie pokazuje robocika i nagle telefon po zniknięciu Fastboot się restartuje. Ktoś wie o o chodzi ? P.S Za którymś razem poszło wejść w tryb Fastboot ale nie pokazuje już robocika tylko na pomarańczowo Fastboot i wtedy robiłem instalację i już po instalacji jestem Będę testował i zobaczymy po tygodniu bo z 13.0.5 nie byłem do końca zadowolony Edytowane 23 Stycznia 2022 przez misiek18186
patrikos23 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 robocika już od pierwszej wersji rozwojowej na a12 nie ma tylko pomarańczowy napis, to była kwestia czasu aby na stabilnej było podobnie 1
Bar.Tek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Co zauważyłem podczas zwykłego użytkowania nie szukając szczególnie bugów. 1. Ustawiając ciemny motyw na standardowej tapecie, ta nie zmienia się w tryb ciemny. Trzeba przeładować cały motyw by zaskoczyło. 2. W kalendarzu mam ustawione wyświetlanie imienin na każdy dzień z konta google. Do tej pory na widżecie kalendarz 5x6 wyświetlała mi się lista z imionami pod kalendarzem, teraz już się nie wyświetla. Dodatkowo musze rozciągnąć widżet na cały ekran by wyświetliła się lista z wydarzeniami, która w standardowym ustawieniu 5x6 jest niewidoczna. 3. Messenger czasami sprawia kłopoty. Świeżo po instalacji potrafi się zawiesić i nie ładuje listy wiadomości. Po kolejnej próbie jest OK, czasami potrafi lagować i nie ładować wiadomości. Na chybił trafił jedna ze starszych wersji działała, ale nie sprawdzałem jej na dłużej. Być może to wina messendżera, bo wersja Lite działa OK, ale nie ma trybu ciemnego 4. Nadal brak synchronizacji Bluetooth i WiFi, tzn. synchronizacja przebiega OK, ale nic nie przywraca. 5. W routerze telefon nadal jest wyświetlany jako urządzenie bez nazwy. Na razie to na tyle. Aha widżet kalendarza jest rozciągnięty do samego dołu i tak nie wyświetla wszystkich informacji. Dawniej ma miui12 było podobnie potem zostało to naprawione. Na wczesnej miui13 było OK, teraz znów zepsute. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Bar.Tek
misiek18186 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Opublikowano 30 Stycznia 2022 U mnie w dalszym ciągu jest problem z dochodzeniem smsów do mnie. W bramie numer jest ok wszystko jest jak trzeba tylko co jakiś sms nie dochodzi i nie ma reguły czy od osób które mam zapisane w kontaktach lub od obcych numerów.
Bar.Tek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Nie mam tego problemu. W sumie nigdy nie miałem.
Bar.Tek Opublikowano 31 Stycznia 2022 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zauważyłem, ze wszystkie wersje miui13 mają opóźnione odbieranie/zakończenie rozmowy w dialerze. Działa to trochę jak animacja, po przeciągnięciu kółeczka odbierz/zakończ po sekundzie odbiera/rozłącza. Wyraźnie wolniej niż na miui12,5
misiek18186 Opublikowano 1 Lutego 2022 Opublikowano 1 Lutego 2022 Też nigdy tego nie miałem a teraz mam...
Bambo66 Opublikowano 1 Lutego 2022 Opublikowano 1 Lutego 2022 Nie można wyłączyć budzika jeśli ten uruchomi się przy odblokowanym telefonie. Tylko restart pomaga. Bardzo słabe.
Bar.Tek Opublikowano 1 Lutego 2022 Opublikowano 1 Lutego 2022 Właśnie wypróbowałem i wyłączyłem bez problemu. Na odblokowanym, ekranie mam pasek na górze z opcją stop. Kliknięcie wyłącza budzik. Na zablokowanym ekranie też bez problemu wyłączę.
Bambo66 Opublikowano 1 Lutego 2022 Opublikowano 1 Lutego 2022 Niestety u mnie nic się nie wyświetla przy odblokowanym ekranie. Później sprawdzę jeszcze na innym motywie. Czyszczenie apk Zegar i po problemie.
Bar.Tek Opublikowano 1 Lutego 2022 Opublikowano 1 Lutego 2022 Wiesz, ja MIUI 13 instalowałem na czysto w telefonie i po pierwszym uruchomieniu przywróciłem ustawienia fabryczne by pozbyć się bugów Gmaila, Telegram i innych. Problem z uprawnieniami. Co lepsze miałem czystą wersję CN 13.0.9.0 China i na niej jakby lepszy zasięg, listę aplikacji dla trybu ciemnego.
radzio99 Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Po aktualizacji wyskakuje zielona ikonka kamery, jest opcja żeby to wyłączyć? Lewy górny róg. Wrzucam ss
Bar.Tek Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Jeśli używasz rozpoznawania twarzy, to tak będzie. W ustawieniach>ustawieniach prywatności wyłącz prywatność i nie powinno być ikony, ale wtedy nie będziesz miał ikon dla innych aplikacji które zechcą skorzystać z tych uprawnień. Na xiaomi.eu był też jakiś kod do wpisania z terminal supersu, ale nie pamiętam gdzie to było.
radzio99 Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Wyłączyłem rozpoznawanie twarzy i prywatności i nadal to samo
Bar.Tek Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) To nie jest błąd systemu tylko nowa funkcjonalność. Tak jak pisałem, na xiomi.eu podali kog do dezaktywacji tego. Jak znajdę to wkleję. Chociaż nie w każdym modelu może zadziałać. PS mi się ta ikonka nie pojawia. Ja mam tylko wzóri odcisk palca do odblokowania oraz włączone powiadomienia prywatności https://xiaomi.eu/community/threads/21-12-1.64111/post-638920 Edytujemy posty, połączyłem //KS Edytowane 2 Lutego 2022 przez Bar.Tek
radzio99 Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Dziękuję Ci bardzo a podpowiesz mi jeszcze w jakim folderze otworzyć adb żeby to zadziałała komenda?
Bar.Tek Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Chyba odpalasz fastboot w telefonie i startujesz z Minimal ADB and Fastboot w trybie administratora
Bar.Tek Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 Dziwny błąd mnie dopadł, i wysypuje losowo. Fb Messenger uruchamia się, ale nie zawsze ładuje rozmowy. Jeśli rozmowy ze zdjęciami wysłanymi/odebranymi się nie załaduje to nie mogę wysłać ani odebrać wiadomości. Dzisiaj tak miałem przez cały dzień na Messengerze. Dział za to Messenger Lite. Wczoraj za to nie działa oba programy ale przez parę godzin. Nie wiem gdzie jest przyczyna. Kiedyś próbowałem jakąś starą wersje Messengera instalować i działała, a nowa nie chciała. Ale teraz obecna wersja działa, ale losowo przestaje. Raczej nie wina messengera bo jakichś uprawnień.
Rekomendowane odpowiedzi