Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od dłuższego czasu (ponad pół roku) mam problem z powiadomieniami z aplikacji, które przestały dochodzić. Obojętnie czy są to powiadomienia z odkurzacza czy z kamery. W samej aplikacji w dzwoneczku są powiadomienia, ale na telefon nie dochodzą. Mój telefon to Mi 10t. U żony, która ma Redmi Note 8 Pro też od jakiś dwóch miesięcy jest tak samo. Próbowałem już wylogowania z konta xiaomi oraz ponownej instalacji  Xiaomi Home. Kwestie uprawnień aplikacji, powiadomień, oszczędności baterii, kłódki, autostartu też były sprawdzone. Przekopałem internet i oprócz przywrócenia fabryki, nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić...

Może ktoś ma jakieś sugestie, rady?

Posted

Moim zdaniem, to może być problem samych telefonów. Mimo, że wyłączysz wszelkie optymalizacje baterii w samym Androidzie, niejednokrotnie nakładki producenta mają dodatkowe funkcje ubijające aplikacje w tle i nie pozwalające im budzić się w celu odebrania powiadomień.

Z nich doświadczeń:

Samsung OneUI - Nakładka monitoruje używane aplikacje i rzadziej używane przenosi w różne stanu uśpienia. Można to kontrolować. Nie można natomiast do końca kontrolować zabijania aplikacji w tle, a działa ono dosyć brutalnie.

Huawei/Honor EMUI - Nakładka działa bardzo brutalnie, zabijając i usypiając aplikacje wg własnego widzimisię, tj. whitelisty zmieniającej się z wersji na wersję, której zawartości nie można kontrolować.

Xiaomi/POCO MIUI - Tu jest wolna amerykanka, z wersji na wersję działa inaczej, pewne ustawienia można kontrolować, ale jednym to działa, innym nie.

I niestety, nie da się tych funkcji do końca kontrolować bez brutalnej ingerencji w system (wyłączenie/odinstalowanie aplikacji systemowych). Sytuację komplikuje to, że u jednych będą pewne ustawienia działały, bo np. mają więcej wolnej pamięci, a u innych nie.

Sprawdź https://dontkillmyapp.com/ - tam jest ocena poszczególnych nakładek.

Ja np. zobaczyłem ogromną poprawę w kwestii powiadomień w aplikacjach po przesiadce na firmware AOSP, ale akurat Xiaomi Home tam nie testowałem. Jeżeli masz jakiś stary telefon pod ręką to możesz spróbować sprawdzić, czy moja teoria jest poprawna i czy powiadomienia zaczną działać.

• 1 month later...
Posted (edited)

Też z tym walczę od dłuższego i znalazłem pewne rozwiązanie. Do tego czasu przywracałem ustawienia fabryczne żeby powiadomienia znowu działały i to pomagało na jakiś czas. czasem to był miesiąc czasem 6 tygodni i znów coś ubijało powiadomienia z Xiaomi Home i tak samo jak u poprzedników widniała czerwona kropka na dzwoneczku czyli powiadomienia były w aplikacji, ale dalej aplikacja ich nie puszczała. Kłódki, nieograniczone działania w tle itd, nie przynosiło efektu. Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem podpowiedź, żeby stworzyć klon aplikacji Xiaomi Home. Tak tez zrobiłem i o dziwo wszystkie powiadomienia zaczęły działać. Wtedy usunąłem oryginalną aplikację przez co klon tez się usunął, następnie zainstalowałem oryginalną ze sklepu play i teraz powiadomienia normalnie przychodzą. Takie trochę głupie rozwiązanie ale u mnie zadziałało.

Dodam tylko, że telefon to Redmi note 10 Pro z MIUI 13 wcześniej na 12 było tak samo więc zmiana MIUI nic w tej kwestii nie zmieniła

Edited by DawidKa
Posted
5 godzin temu, DawidKa napisał:

Takie trochę głupie rozwiązanie ale u mnie zadziałało.

Muszę sprostować bo rzeczywiście powiadomienia przychodzą ale są to powiadomienia z klona, który teoretycznie jest odinstalowany. Po próbie wejścia w to powiadomienie telefon informuje, że nie ma takiej aplikacji. Kurde takie trochę połowiczne rozwiązanie które w sumie mnie też irytuje. Jeśli ktoś ma jakiś dobry patent to z chęcią też skorzystam.

• 1 month later...
Posted

Cześć czy aplikacja mi home 'przestała się na nowy czas' u mnie się automatyzację wysypały.
Mam serwer Chiny i chce tak zostać ale czas wolałbym mieć europejski