greck Posted January 13, 2022 Posted January 13, 2022 Od dłuższego czasu (ponad pół roku) mam problem z powiadomieniami z aplikacji, które przestały dochodzić. Obojętnie czy są to powiadomienia z odkurzacza czy z kamery. W samej aplikacji w dzwoneczku są powiadomienia, ale na telefon nie dochodzą. Mój telefon to Mi 10t. U żony, która ma Redmi Note 8 Pro też od jakiś dwóch miesięcy jest tak samo. Próbowałem już wylogowania z konta xiaomi oraz ponownej instalacji Xiaomi Home. Kwestie uprawnień aplikacji, powiadomień, oszczędności baterii, kłódki, autostartu też były sprawdzone. Przekopałem internet i oprócz przywrócenia fabryki, nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić... Może ktoś ma jakieś sugestie, rady?
vatazhka Posted January 13, 2022 Posted January 13, 2022 Moim zdaniem, to może być problem samych telefonów. Mimo, że wyłączysz wszelkie optymalizacje baterii w samym Androidzie, niejednokrotnie nakładki producenta mają dodatkowe funkcje ubijające aplikacje w tle i nie pozwalające im budzić się w celu odebrania powiadomień.Z nich doświadczeń:Samsung OneUI - Nakładka monitoruje używane aplikacje i rzadziej używane przenosi w różne stanu uśpienia. Można to kontrolować. Nie można natomiast do końca kontrolować zabijania aplikacji w tle, a działa ono dosyć brutalnie.Huawei/Honor EMUI - Nakładka działa bardzo brutalnie, zabijając i usypiając aplikacje wg własnego widzimisię, tj. whitelisty zmieniającej się z wersji na wersję, której zawartości nie można kontrolować.Xiaomi/POCO MIUI - Tu jest wolna amerykanka, z wersji na wersję działa inaczej, pewne ustawienia można kontrolować, ale jednym to działa, innym nie.I niestety, nie da się tych funkcji do końca kontrolować bez brutalnej ingerencji w system (wyłączenie/odinstalowanie aplikacji systemowych). Sytuację komplikuje to, że u jednych będą pewne ustawienia działały, bo np. mają więcej wolnej pamięci, a u innych nie.Sprawdź https://dontkillmyapp.com/ - tam jest ocena poszczególnych nakładek.Ja np. zobaczyłem ogromną poprawę w kwestii powiadomień w aplikacjach po przesiadce na firmware AOSP, ale akurat Xiaomi Home tam nie testowałem. Jeżeli masz jakiś stary telefon pod ręką to możesz spróbować sprawdzić, czy moja teoria jest poprawna i czy powiadomienia zaczną działać.
DawidKa Posted February 23, 2022 Posted February 23, 2022 (edited) Też z tym walczę od dłuższego i znalazłem pewne rozwiązanie. Do tego czasu przywracałem ustawienia fabryczne żeby powiadomienia znowu działały i to pomagało na jakiś czas. czasem to był miesiąc czasem 6 tygodni i znów coś ubijało powiadomienia z Xiaomi Home i tak samo jak u poprzedników widniała czerwona kropka na dzwoneczku czyli powiadomienia były w aplikacji, ale dalej aplikacja ich nie puszczała. Kłódki, nieograniczone działania w tle itd, nie przynosiło efektu. Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem podpowiedź, żeby stworzyć klon aplikacji Xiaomi Home. Tak tez zrobiłem i o dziwo wszystkie powiadomienia zaczęły działać. Wtedy usunąłem oryginalną aplikację przez co klon tez się usunął, następnie zainstalowałem oryginalną ze sklepu play i teraz powiadomienia normalnie przychodzą. Takie trochę głupie rozwiązanie ale u mnie zadziałało. Dodam tylko, że telefon to Redmi note 10 Pro z MIUI 13 wcześniej na 12 było tak samo więc zmiana MIUI nic w tej kwestii nie zmieniła Edited February 23, 2022 by DawidKa
DawidKa Posted February 23, 2022 Posted February 23, 2022 5 godzin temu, DawidKa napisał: Takie trochę głupie rozwiązanie ale u mnie zadziałało. Muszę sprostować bo rzeczywiście powiadomienia przychodzą ale są to powiadomienia z klona, który teoretycznie jest odinstalowany. Po próbie wejścia w to powiadomienie telefon informuje, że nie ma takiej aplikacji. Kurde takie trochę połowiczne rozwiązanie które w sumie mnie też irytuje. Jeśli ktoś ma jakiś dobry patent to z chęcią też skorzystam.
tomahawk5000 Posted March 27, 2022 Posted March 27, 2022 Cześć czy aplikacja mi home 'przestała się na nowy czas' u mnie się automatyzację wysypały.Mam serwer Chiny i chce tak zostać ale czas wolałbym mieć europejski
Recommended Posts