greck Posted January 3 Share Posted January 3 Witam. Zakupiłem Mi Smart Home Hub v3 oraz Temperature & Humidity Monitor 2 i nie mogę ich ze sobą sparować. Czujnik przez bluetooth w telefonie w aplikacji Xiaomi Home łączy się normalnie, ale przez bramkę nie chce. Jest na to jakiś sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vatazhka Posted January 3 Share Posted January 3 Cierpliwości, musisz chwilę zaczekać, wymiana danych odbywa się co pewien czas. Dla pewności odczekaj kwadrans po dodaniu czujnika w aplikacji i zerknij w Profile -> BLE Gateway, żeby zobaczyć urządzenia BLE, z którymi łączność ma bramka.Jeżeli będą z tym problemy, to sprawdź zasięg. Jeżeli dajesz radę połączyć się z czujnikiem z telefonu z miejsca, gdzie stoi bramka, to i ona powinna dać radę nawiązać łączność z czujnikiem.W ostateczności spróbuj ze świeżą baterią - u mnie zdarzało się, że te czujniki nie wysyłały danych, gdy poziom baterii był krytycznie niski (ok. 2 dni przed zupełnym wyczerpaniem baterii), mimo że nadal pokazywały pomiar na wyświetlaczu.Sent from my SM-G780G using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greck Posted January 3 Author Share Posted January 3 Sprawdzę po powrocie z pracy. Bateria w czujniku jest nowa, bo po rozpakowaniu był bez i zamontowałem nową. Czujnika bramką nie wyszukiwało, tylko samym telefonem jak był włączony bluetooth. Zasięg nie jest problem, bo zarówno bramka jak i czujnik stały obok siebie jak próbowałem sparować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 3 Share Posted January 3 po sparowaniu czujnika ble z kontem na ktorym masz bramke ble sync kluczy trwa do 30 minut. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vatazhka Posted January 3 Share Posted January 3 Dodajesz czujnik w aplikacji i bramka powinna zacząć pobierać z niego dane. Nic więcej nie trzeba robić. Zakładam, że bramkę dodałeś wcześniej? Dla pewności możesz ją jeszcze zrestartować.Miałem kiedyś problem z innym czujnikiem Bluetooth - dodawanie było przerywane komunikatem o błędzie komunikacji, udało się go dodać dopiero za piątym czy szóstym podejściem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greck Posted January 4 Author Share Posted January 4 Dziękuję za rady. Faktycznie jak się wejdzie w profile/ble to czujnik tam się pojawia. Jednak samo sterowanie czujnikiem jest dalej tylko przez bluetooth z telefonu, bez tego pokazuje, że urządzenie nie jest podłączone, choć wilgotność i temperaturę wyświetla. W samej bramce też nie można wyszukać. W każdym razie dopóki, nie rozbuduję systemu o nawilżacz, to na razie mi to wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vatazhka Posted January 4 Share Posted January 4 Wyświetla ostatni pomiar temperatury i wilgotności, a w celu wyświetlenia historii musi pobrać dane historyczne, to też chwilę trwa.Aby przetestować automatyzację, spróbuj sobie zdefiniować taką scenę: po przekroczeniu określonej temperatury czy wilgotności, np. jak spadnie poniżej X stopni/% wyświetl powiadomienie na telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts