Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć,

od kilku dni moja ładniejsza połowa uskarża się na problem z ekranem w jej Mi Note 10 (kupionym w Chinach jako Mi CC9 Pro na samym początku gdy telefon się pojawił, więc delikatnie ponad 2 lata temu). Po wgraniu jej rozwojowego xiaomi.eu 9.12.5 ślad za telefonem zaginął (czyt. żona była bardzo zadowolona i nie chciała go wypuścić z ręki do jakichkolwiek flashowań) ;) Aż do teraz...

Aktualnie ekran w momentach nieprzewidywalnych mruga/błyska w nieskoordynowany sposób. Troszkę tak jak za starych czasów Mi 8, których problem z Amoledowymi wyświetlaczami rozpalał i to, jak i oficjalne forum xiaomi. Co do "naszego" to mówię o tym wątku, na oficjalnym link już nie jest aktywny, ale znalazłem za to na c.mi.com wątek nt. podobnego problemu w Mi Note 10, gdzie niczego konkretnego nie zaproponowano (dodatkowo - pozwoliłem sobie tam też zostawić moje pytanie, bo sprawa jest mega paląca).

Wracając do proponowanych rozwiązań (generalnie to na obu forach) to są tam podawane pośrednie rozwiązania, które niestety w moim przypadku nie rozwiązały problemu (wyłączenie AOD, podniesienie jasności, wyłączenie automatycznej jasności ekranu, włączenie ograniczenie mrugania ekranu w opcjach ekranu i kilka innych). Niestety appka OLED Saver nie znalazła uznania w oczach żony (i nawet rozumiem dlaczego - appka chce uprawnień do czytania wszystkiego co będzie pisane, a żona robi z telefonu przelewy i generalnie loguje się do różnych systemów i potencjalnie jest to pewien problem z security). 

Chciałem dzisiaj zrobić update (nowe TWRP, najnowszy stabilny miui12), ale widzę, że po wejściu do fastboota mam taką samą 'dyskotekę' (której jeszcze dwa dni temu nie było) - co chyba oznacza, że to nie sam system jako taki. Takie same objawy (z nasilaniem się efektów w czasie) przedstawiał w wątku o Mi8 @Nezumi. Co gorsza - podczas takiego błyskania telefon sam się wyłączył będąc w trybie fastboot, także nawet nie zdążyłem odpalić jakiejkolwiek komendy. I szczerze mówiać troszkę zwątpiłem i przyszedłem do mądrzejszych/bardziej doświadczonych kolegów :) 

Nasuwają się pytania:

• czy ktoś z Was miał taką sytuację w Mi Note 10? Jeśli tak - udało się coś z tym zrobić?
  • Może słyszeliście o innych telefonach xiaomi z AMOLED'ami, które mają takie problemy (w aktualnych czasach, bo mi8 to był początek 2019, a wątek MiNote10 na c.mi.com śledzę) i coś się udało zaradzić software'owo?
  • A może serwis miCenter zna rozwiązanie na taką przypadłość?
Edited by krzysmir
poprawa stylistyki w jednym ze zdań