maszmol Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zauważyłem ostatnio dziwne zjawisko zwłaszcza w słoneczne dni.Na pulpicie mam tapete z czarnym tłem. W zakładce wyswietlacz-jasnosc automatyczną ustawiona na 40%. Zjawisko jakie występuje to takie,że gdy pada słońce na telefon to kontrast się tak wyostrza, że czarne tło wybiela się a ikony stają się mocno jaskrawe co ogólnie nie wygląda ciekawie. Natomiast w cieniu lub pomieszczeniu jest ok. W słońcu wystarczy palcem zasłonić czujnik światła i też robi się ok. Czy takie zjawisko jest normalne? Czy jest to kwestia jakiś ustawień czy objaw wady,która się pomału ujawnia?
Acid Opublikowano 19 Czerwca 2015 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Czy wtedy ekran jest nieczytelny? Wysłane z MI Note Pro
maszmol Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) w momencie kiedy ten efekt jest, czerń robi się szarawa a ikony bardziej jaskrawe, literki pod ikonami normalne. efekt ten zauważalny na miui 5,5,8jak i miui 5,6,11 ( jak zrobić zrzut ekranu?może uda się to uchwycić to wstawie?) Edytowane 19 Czerwca 2015 przez maszmol
Acid Opublikowano 19 Czerwca 2015 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jaaak? Przecież zrzut tego nie zrobi. To ekran zmienia kontrast i kolory w stosunku do oświetlenia. Zmień kontrast z Automatycznie np. na standardowy. Ponawiam pytanie: czy przez to ekran jest nieczytelny w pełnym słońcu?
maszmol Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) odpowiadam już - nie. wszystko widać i czytać tylko kontrast powoduje wyostrzenie zwłaszcza czerni, przy czym inne kolory stają się też jaskrawe Ustawiłem kolory-naturalne a kontrast-standardowy. Poobserwuje i dam znać. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez maszmol
Acid Opublikowano 19 Czerwca 2015 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Czy aby to nie jest jedna z metod na zwiększenie czytelności w słońcu? Skoro ekran jest czytelny w słońcu, wraca do normalnego stanu bez słońca to w czym problem? Nie wiem czy wiesz, ale widoczność ekranu LCD w pełny słońcu to nie jest coś normalnego dla większości telefonów. Właśnie np. w moim pro czytelność jest możliwa bo tu jest ten specjalny ekran.
Rekomendowane odpowiedzi