Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem ostatnio dziwne zjawisko zwłaszcza w słoneczne dni.Na pulpicie mam tapete z czarnym tłem. W zakładce wyswietlacz-jasnosc automatyczną ustawiona na 40%.

Zjawisko jakie występuje to takie,że gdy pada słońce na telefon to kontrast się tak wyostrza, że czarne tło wybiela się a ikony stają się mocno jaskrawe co ogólnie nie wygląda ciekawie. Natomiast w cieniu lub pomieszczeniu jest ok. W słońcu wystarczy palcem zasłonić czujnik światła i też robi się ok. Czy takie zjawisko jest normalne? Czy jest to kwestia jakiś ustawień czy objaw wady,która się pomału ujawnia?

Opublikowano (edytowane)

w momencie kiedy ten efekt jest, czerń robi się szarawa a ikony bardziej jaskrawe, literki pod ikonami normalne.

efekt ten zauważalny na miui 5,5,8jak i miui 5,6,11 ( jak zrobić zrzut ekranu?może uda się to uchwycić to wstawie?)

Edytowane przez maszmol
Opublikowano

Jaaak? Przecież zrzut tego nie zrobi. To ekran zmienia kontrast i kolory w stosunku do oświetlenia.

Zmień kontrast z Automatycznie np. na standardowy. 

Ponawiam pytanie: czy przez to ekran jest nieczytelny w pełnym słońcu?

Opublikowano (edytowane)

odpowiadam już - nie.

wszystko widać i czytać tylko kontrast powoduje wyostrzenie zwłaszcza czerni, przy czym inne kolory stają się też jaskrawe

Ustawiłem kolory-naturalne a kontrast-standardowy.

Poobserwuje i dam znać.

Edytowane przez maszmol
Opublikowano

Czy aby to nie jest jedna z metod na zwiększenie czytelności w słońcu? Skoro ekran jest czytelny w słońcu, wraca do normalnego stanu bez słońca to w czym problem?

Nie wiem czy wiesz, ale widoczność ekranu LCD w pełny słońcu to nie jest coś normalnego dla większości telefonów. Właśnie np. w moim pro czytelność jest możliwa bo tu jest ten specjalny ekran.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...