Skocz do zawartości
  • 0

Dualsim w MIUI

Pytanie

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Piszę z pewną upierdliwą sprawą.

Zamierzam w najbliższym czasie wymienić moją Motkę G na coś lepszego. Interesują mnie jedynie telefony powyżej 5 cali i dualsim.

Niestety nie znajduję interesującej mnie funkcjonalności w żadnym dostępnym na rynku telefonie.

Otóż,chodzi o to co na screenie post-6007-0-38275700-1434488089_thumb.pn

Mozliwość zapamiętania domyślnej karty SIM dla danego kontaktu. Dodam, że to samo można ustawić dla SMS.

Dodatkowym plusem jest to, że w historii połączeń mam wypisaną nazwę karty sim (którą sam nadałem) obok każdego połączenia- a nie tylko ikonki z numerkami 1 i 2 jak to wyglądą wszędzie indziej.

Nigdy nie bawiłem się żadnym Xiaomi jak również systemem MIUI (bo nie ma gdzie) , więc pytam tutaj czy w MIUI coś takiego jest.

Lub będzie, bo ponoć od Lollipopa 5.1 ma być dodana systemowa obsługa dualsim w Androidzie.

Ja na czystym Andku w Moto (5.0.2)  mam chyba właśnie to co pojawi się w 5.1 ?? Choć na dobrą sprawę to jeszcze na KitKacie również funcja zapamiętywania była.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Karty SIM dla kontaktu nie ma, jest jedynie podział na kartę do dzwonienia i do internetu. Raczej nie pojawi się taka funkcja, a do 5.1 jeszcze daleko (dopiero 3 urządzenia mają 5.0).

• 0
Opublikowano

Ale w MIUI tak jest automatycznie. Ja nie wybieram z której karty piszę SMS. System to wie za mnie. Jeśli sms dostane na numer drugi numer to z niego odpowiadam automatycznie.

Wysłane z MI Note Pro

• 0
Opublikowano

OK to jest niegłupie z tymi SMS.

Bardziej mi chodzi o połączenia.

Acid czy mógłbyś sprawdzić jakiegoś selectora dualsim (oczywiście bezpłatnego) na Mi Note ?

Czy działa to tak jak oczekuję?

• 0
Opublikowano

Nie bardzo mi się chce śmiecić system ale uwierz mi. Wszystko jest tak jak trzeba.

Z połączeniami jest podobnie. Jak dostanę telefon i np. nie odbiorę to w rejestrze przy tym nieodebranym numerze pokazuje się ikonka numeru karty. Kiedy chcę oddzwonić klikam prosto w ten kontakt i nie zastanawiam się z którego numeru. Po prostu leci automatycznie z tego, na którego numer dzwonił. Ja chcę wybrać jednak drugi SIM to długo naciskam i jest menu Połącz z SIM1 czy SIM2.

Podobnie z wpisywaniem numeru z klawiatury. Przycisk dialera masz na dole podzielony i zawsze możesz wybrać czy na numer dzwonisz z 1 czy 2. To jest w sumie to samo co pokazałeś wyżej ale nie masz okna pop up tylko jest to już w interfejsie.

Natomiast jak wybierasz kontakt z bazy kontaktów to faktycznie MIUI nie ma widocznej opcji przypisania karty do kontaktu.

ALE. Jak wybierzesz kontakt to połączy z ostatniej używanej karty. Co więcej możesz długo nacisnąć na numer w tym kontakcie i też wybrać SIM 1 czy 2.

Generalnie bierz telefon i tyle. 

• 0
Opublikowano

Hmmm wygląda to rozsądnie.

Aktualizowanie telefonu do najnowszych wersji oprogramowania usuwa tę pamięć telefonu?Czy jednak sobie sytem to gdzieś chomikuje i zawsze wie co i jak?

• 0
Opublikowano

Hmmm wygląda to rozsądnie.

Aktualizowanie telefonu do najnowszych wersji oprogramowania usuwa tę pamięć telefonu?Czy jednak sobie sytem to gdzieś chomikuje i zawsze wie co i jak?

Tak jak instalujesz update do Windowsa. Robi się format?

• 0
Opublikowano

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu z innym pytaniem :

Czy jest możliwość wyłączenia w ogóle wszystkich operacji innych niż transfer danych dla SIM2?

Nie chcę ani dzwonić z tej karty, ani żeby do mnie dzwoniono. 

Mogę wybrać preferencje dla kart, ale w dialerze i tak widać opcje wyboru karty i można na nią dzwonić.

• 0
Opublikowano

Niestety nie. Albo karta jest włączona albo nie. Jeśli chcesz tam tylko internet to możesz co najwyżej mieć kartę tylko do internetu np Aero2 lub Play cośtam z tylko pakietem internetu.

Wysłano z MI Note

• 0
Opublikowano

Darowanej karcie nie zagląda się w zęby :)

Postaram się więc z tym żyć, a jak się nie da, poszukać jakiegoś pasującego mi wyłącznika...

Dzięki.

• 0
Opublikowano

OK to jest niegłupie z tymi SMS.

Bardziej mi chodzi o połączenia.

Acid czy mógłbyś sprawdzić jakiegoś selectora dualsim (oczywiście bezpłatnego) na Mi Note ?

Czy działa to tak jak oczekuję?

Może o coś takiego chodzi?

Ustawienia>sieci komórkowe i sim >połączenia- zmieniasz na nieustawione

Dzięki temu podczas dzwonienia telefon prosi o wybranie karty sim.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Ale w MIUI tak jest automatycznie. Ja nie wybieram z której karty piszę SMS. System to wie za mnie. Jeśli sms dostane na numer drugi numer to z niego odpowiadam automatycznie.

A czy da sie odpoisac z innej karty - jakos przestawic? Bo bylem zaskoczony ze mnie nie zapytalo

• 0
Opublikowano

sam nie wiem czemu tego nie zauwazylem - moze karta byla wyłączona. Dzieki

I zgadzam sie z Acidem - dual sim jest super rozwiazany.

Moze brakuje przelacznikow fajnych ktore mozna dodac do pulpitu. Ale to rozwiazalem apka firmy 3ciej

• 0
Opublikowano

Ja również planuję przesiadkę z Motoroli Moto G 2nd na Xiaomi, ale.... mam temat który jest nierozwiązany. Z telefonu korzystam głownie w samochodzie z fabrycznym zestawem głośnomówiącym VW (połączenie po profilu HFP). W Motce fajnie działa przypisanie karty SIM do kontaktu - przy poziomu interfejsu w samochodzie do obsługi książki wybieram odpowiedni wpis i po prostu dzwoni bez pytania przy użyciu zapamiętanej karty SIM dla kontaktu (nie wyświetla żadnych dodatkowych pytań itp.). Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania w połączeniu z Xiaomi z Dual SIM ? 

Czy ktoś parował może Xiaomi z dwiema kartami z fabryczna nawigacją VW RNS510 ? Synchronizuje kontakty itp.?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...