Skocz do zawartości

Redmi Note 8 2021 - okrojony system / ustawienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich Forumowiczów :) Niedawno kupiłem na Banggood Redmi Note 8 2021. Wiem, że sprzęt górnych lotów to nie jest, ale mam problem z menu/ustawieniami - system miejscami wygląda na okrojony, choćby pasek skrótów (ten ściągany z góry, gdzie można włączyć wifi, tryb cichy itd) ma wygląd ten stary okrągłych przycisków pomimo instalacji Miui 12 i Androida 11 - nic nowszego w aktualizacjach nie znajduje. Dodatkowo ustawienia są bardzo "biedne" - nie ma nawet opcji formatowania karty pamięci choć jest włożona. Czy ktoś miał taki przypadek? Pozdrawiam!

image.thumb.png.764e88b164ab8e08da127f7b420c162c.png

Edytowane przez vizirek
dodałem zrzut ekranu, jak to wygląda
Opublikowano
5 godzin temu, Netoper napisał:

Wrzuć screen jaką masz wersję systemu/miui.
Bootloader był/jest odblokowany fabrycznie?

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

IMG_20210805_143734.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, vizirek napisał:

system miejscami wygląda na okrojony

Xiaomi ogranicza funkcje dla telefonów z 4 GB RAM i mniej.

11 godzin temu, vizirek napisał:

choćby pasek skrótów (ten ściągany z góry, gdzie można włączyć wifi, tryb cichy itd) ma wygląd ten stary okrągłych przycisków pomimo instalacji Miui 12 i Androida 11

Ustawienia > Powiadomienia i Centrum kontroli > Użyj nowego Centrum kontroli (albo jakoś podobnie, gdzieś tam na pewno będzie).

Opublikowano
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał:

Xiaomi ogranicza funkcje dla telefonów z 4 GB RAM i mniej.

Ustawienia > Powiadomienia i Centrum kontroli > Użyj nowego Centrum kontroli (albo jakoś podobnie, gdzieś tam na pewno będzie).

Nie mam tam niczego takiego, jest tylko to - bardzo ubogo, coś jest chyba nie tak, nie uważacie?

image.thumb.png.994819490e4f6d6e564879fe8449ab00.png

image.png

Opublikowano
1 minutę temu, Kacper Skrzypek napisał:

W ustawieniach Paska statusu?

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

W ustawieniach paska statusu mam tylko to:

image.thumb.png.e5fe75343376eb64aa1ddd8398229f76.png

Opublikowano

Sprawdziłem w kodzie. Ta opcja, pod nazwą "Styl Centrum kontroli" powinna być widoczna w menu "Powiadomienia i Centrum kontroli" (zrzut ekranu niżej, drobne różnice w tłumaczeniu wynikają z tego, że mam xiaomi.eu). Ona jest ukrywana, gdy ROM jest globalny (u Ciebie jest) i gdy ROM jest w wersji "Lite" (IS_MIUI_LITE_VERSION). ROM jest w wersji "Lite" wtedy, gdy (w tym przypadku) jest do 4 GB RAM-u włącznie ogółem. RN8 2021 miał tylko wersję z 4 GB RAM-u, więc się na to "łapie". Opcji nie będziesz widzieć w ustawieniach w ogóle.

Screenshot_2021-08-05-18-08-52-795_com.android.settings.jpg

Możesz włączyć jednak nowy wygląd, tylko trzeba to zrobić innym sposobem. Ściągnij aplikację SetEdit ze Sklepu Play, w niej będziesz mieć kilkanaście różnych wpisów. Szukasz wpisu "use_control_panel". Jeśli go nie ma, to go utwórz. W nim zmień wartość z 0, które prawdopodobnie będzie, na 1 - wtedy dostaniesz nowy wygląd.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Sprawdziłem w kodzie. Ta opcja, pod nazwą "Styl Centrum kontroli" powinna być widoczna w menu "Powiadomienia i Centrum kontroli" (zrzut ekranu niżej, drobne różnice w tłumaczeniu wynikają z tego, że mam xiaomi.eu). Ona jest ukrywana, gdy ROM jest globalny (u Ciebie jest) i gdy ROM jest w wersji "Lite" (IS_MIUI_LITE_VERSION). ROM jest w wersji "Lite" wtedy, gdy (w tym przypadku) jest do 4 GB RAM-u włącznie ogółem. RN8 2021 miał tylko wersję z 4 GB RAM-u, więc się na to "łapie". Opcji nie będziesz widzieć w ustawieniach w ogóle.

Screenshot_2021-08-05-18-08-52-795_com.android.settings.jpg

Możesz włączyć jednak nowy wygląd, tylko trzeba to zrobić innym sposobem. Ściągnij aplikację SetEdit ze Sklepu Play, w niej będziesz mieć kilkanaście różnych wpisów. Szukasz wpisu "use_control_panel". Jeśli go nie ma, to go utwórz. W nim zmień wartość z 0, które prawdopodobnie będzie, na 1 - wtedy dostaniesz nowy wygląd.

dziękuję Ci bardzo!!! Powiedz proszę jeszcze - jak mogę znaleźć listę tych opcji, które zostały poukrywane dla tych 4 GB telefonów? 

Opublikowano
4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał:

Musiałbyś przeszperać cały system w poszukiwaniu flagi IS_MIUI_LITE_VERSION ;) Jak będę mieć czas, to może zrobię jakąś listę.

ok, dzięki w każdym razie jeszcze raz! Bo już bliski byłem przywracania telefonu do ustawień fabrycznych - myślałem, że coś z nim nie tak ;)