Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w weekend zamontowałem monorim m0v4 do swojej pro2 i wymieniłem opony na bezdotykowe. Max 23/km/h i wyraźny spadek mocy baterii wydaje mi się ze nawet o 20%, dojeżdżam do domu na „oparach”. Tylnie koło hula bez oporu, z przodu jak zakręcę ręka to czuć lekki opór ale bez szału, czy to mogą być łożyska?

Opublikowano

Przy amorze z przodu to normalne, że amorek będzie trochę tłumił nie tylko drgania ale także i pochłaniał moment mocy. I tak na prawdę nie trochę a zauważalnie.

W przednim kole jest silnik, więc nigdy nie będzie się kręcić jak tylne. Jest na nim opór i to znaczny w porównaniu do tylnego koła.

Łożyska są do wymiany jak grzechoczą lub szumią. Chyba, że masz przejechane 1k i więcej to wymień, bo te chińskie standardowe to wiesz...

Opony bezdotykowe? A co to? jakaś nowość. :P

Bezdętkowe z otworami mają dużo większy opór toczenia niż dętkowe napompowane do 40-50psi. I tutaj na pewno mniejsza prędkość jest tego przyczyną.

Na koniec, co zrobić i jak teraz rzyć?

- opony jeśli bezdętkowe, to tylko pełne, bez otworów. Każde inne będą zmniejszać prędkość max. Najlepiej jednak z dętkami, 10 cali i utrzymywać ciśnienie w zakresie 40-50psi, Nic  Ci nie pęknie, chyba, że wjedziesz na gwoździa.

- przy amorze pochłanianie przez niego momentu mocy to norma. Opcje są dwie: albo skręcasz go/ wymieniasz sprężynę na twardszą, no ale chcesz mieć amortyzację, więc opcja druga: musisz podnieść max moc i wgrać sobie moda

Opublikowano

Jak wgram moda to znowu bateria szybciej będzie wyczerpana, wiec koniec końców skończę na tym ze w jedna stronę nawet nie dojadę, spróbuje go skręcić trochę jeszcze.

Jakie opony dętki ewentualnie kupić?

Opublikowano
Dnia 21.07.2021 o 10:41, Zuczy napisał:

wymieniłem opony na bezdotykowe

To jakie założyłeś opony… pełne lane czy bezdętkowe ?

Jeżeli pełne lane to to jest przyczyna spadku prędkości a i również szybszego drenowania baterii.

Dnia 21.07.2021 o 12:45, Zuczy napisał:

Jakie opony dętki ewentualnie kupić?

Xuancheng 10’