Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem dziwną rzecz.

Naładowałem dziś telefon do pełna. Kiedy po odłączeniu ładowarki wszedłem w informacje o baterii, za pośrednictwem menadżera telefonu, to system pokazał informację "Naładowano dzisiaj 3 razy".
Ładowałem 1 raz, bez odłączania ładowarki, a telefon pokazuje 3 razy. 
Wie może ktoś z Was o co chodzi?

Opublikowano

Raz to włożyłeś przewód z ładowaniem do telefonu. A telefon mógł 3x ładować się. Raz np. od 0 do 100%, a później 2x od 99 do 100%. Tak jest jak przewód jest dłużej włożony.

Opublikowano

Też o tym myślałem, ale współczesne telefony raczej nie powinny pozwalać na takie krótkie podładowywanie, ze względu na żywotność baterii.
Z tego co pamiętam niedawno ładowałem go do ok. 90 % i pokazał, że był ładowany 2x.

Przychodzi mi natomiast inna przyczyna do głowy. Współczesne ładowarki ładują telefon w trakcie jednego cyklu różnymi prądami: 5V i 9V (na początku normalnie, później po "dogadaniu się z tel. szybko, a na koniec znów normalnie do dopełnienia baterii) .
Zastanawiam się, czy ładowania na początku 5v (podstawowe), później szybkie 9V i na koniec znów 5V telefon nie odczytuje jako 3 ładowań?

Opublikowano

Wątpię. U mnie wskakuje szybkie ładowanie od początku i trwa do naładowania. I jak najbardziej jest doładowanie u mnie (Mi9TPro). Telefon leżał na biuru "koło oczu" i po jakimś czasie nastąpiło doładowanie - telefon rozjaśnił się z informacją o ponownym ładowaniu. Nie zawracam sobie głowy takimi pierdołami. 5V i 9V, to napięcie, a nie prąd.

Opublikowano (edytowane)

W potocznym rozumieniu "prąd", to to co płynie przewodem elektrycznym i w takim znaczeniu użyłem tego określenia. Nie trzeba być za bardzo inteligentnym i domyślnym, żeby to odkryć. Wiem jaka jest różnica między napięciem, a natężeniem prądu - parę lat się kiedyś o tym uczyłem. 
Pamiętaj też, że coś, co jest dla ciebie, jak to nazwałeś pierdołą, dla kogoś może być w danym momencie ważne. Tu też nie trzeba być geniuszem, żeby to zrozumieć.
Poza tym, jeśli to dla Ciebie pierdoły, to nie zawracaj sobie głowy na odpowiadanie na nie - szkoda twojego cennego czasu.

Możesz też mieć rację, jeśli rzeczywiście tak się dzieje, że nawet współczesne telefony tak robią, że doładowują od np. 99,8% do 100.

Gdybyś jednak przeczytał ze zrozumieniem mój post, to byś dowiedział się, że z tego, co pamiętam, to przy niepełnym naładowaniu tel. wyświetlił dwukrotne ładowanie, co przeczy Twojej teorii.

Drugą sprawą przemawiającą za moją hipotezą jest zasada działania ładowarek dwunapięciowych: zaczynają ładować 5V, później 9V, na koniec znów zwalniają do 5V - tak to działa z tego, co pamiętam.

Mimo wszystko i tak dzięki za zainteresowanie moim problemem.

Edytowane przez Robbee
Opublikowano

Nie ma różnych prądów 5V i 9V... W jakimkolwiek znaczeniu. Do zrozumienia tego nie są potrzebne wieloletnie nauki 8-)  Powodzenia z rozwiązywaniem problemu. Faktycznie teraz już widzę jego skalę...