Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was instalował np adaway na poco f3 ? chodzi mi o to, że mam problem ze zmianą uprawnień pliku hosts żeby pozbyć się reklam w systemie. Mam system xiami.eu 21.6.2 + magisk 23 i cały czas mam problem z zapisem w /system_root/system/etc , próbowałem pod twrp zmienić uprawnienia ale bezskutecznie...

Może ktoś mi podpowiedzieć co zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim nie zmieniaj niczego w partycji /system, tylko rób to modułami. Partycja jest tylko do odczytu (dynamiczne partycje) a ze względu na dynamiczne partycje jakakolwiek jej modyfikacja, o ile w ogóle uda ci się coś zmienić, spowoduje, że po ponownym uruchomieniu telefonu nie odpali się on (będzie tryb Fastboot).

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

a w jaki sposób mogę to zrobić modułami? (nie bardzo rozumiem)

potrzbuję w jakiś sposób móc edytować ten plik hosts aby mu tam dopisać odpowiednie regułki, próbowałem też go edytować normalnie w systemie mając roota ale oczywiście jest bez prawa zapisu

Opublikowano

przy edytowanym pliku hosts nie będzie żadnej aplikacji w tle, ale z dns też jak najbardziej można zrobić, dzięki za podpowiedź bo faktycznie też działa :) gorzej tylko jak ten dns się zatka to padnie mi cały ruch i trzeba będzie go wyłączyć.

póki co włączyłem dns, ale tak czy inaczej wiecie jak teraz można edytować taki plik? w starszych telefonach nie miałem z tym nigdy problemów, podejrzewam że w MI11 będzie ten sam problem?