Maxved Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Witam użytkowników. Aż założyłem konto tutaj, ponieważ mam kilka pytań w związku z moją frustracją globalną wersją ROM i Googlowską apką do dzwonienia. Zrobiłem mały research i o ile byłem w stanie znaleźć odpowiedni ROM do mojego modelu (apollo z tego co pamiętam), to mam problem z TWRP. trochę wiem jak działa, ale nie do końca wiem czym jest - wiem, że raczej nie chcę zainstalować złego, żeby nic złego się nie stało. Moje pytania są następujące: 1. Jakiego TWRP mam użyć? 2. Jaka jest szansa na pojawienie się w najbliższym czasie oficjalnego TWRP do mi 10t pro? 3. Czy mam ten TWRP zainstalować czy z niego bootować (i jaka jest różnica)? 4. Czy zainstalowanie nieoficjalnego TWRP będzie oznaczało od razu zrootowanie telefonu? 5. Czy nie będzie lipy z gwarancją (telefon ma 2 tygodnie - czytałem, że odblokowywanie bootloaders nie wywala gwarancji, no ale jak z tym europejskim ROM'em?)
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 15 godzin temu, Maxved napisał: 1. Jakiego TWRP mam użyć? Takiego, które działa W katalogu który jest na stronie jest kilka wersji TWRP, właśnie po to, aby w razie, gdy na przykład nie działa jedno, sprawdzić inne. Wiem że działa na pewno te: https://androidfilehost.com/?fid=2188818919693775631 15 godzin temu, Maxved napisał: 2. Jaka jest szansa na pojawienie się w najbliższym czasie oficjalnego TWRP do mi 10t pro? To już raczej pytanie do kogoś, kto zrobi TWRP na ten model. Zresztą jeśli są nieoficjalne, to większego problemu nie ma, czasem oficjalne robią więcej szkody niż nieoficjalne (na przykład na Mi 9 SE...) 15 godzin temu, Maxved napisał: 3. Czy mam ten TWRP zainstalować czy z niego bootować (i jaka jest różnica)? Zainstalować tak jak w poradnikach (jeden masz w mojej stopce). 15 godzin temu, Maxved napisał: 4. Czy zainstalowanie nieoficjalnego TWRP będzie oznaczało od razu zrootowanie telefonu? Nie. 15 godzin temu, Maxved napisał: 5. Czy nie będzie lipy z gwarancją (telefon ma 2 tygodnie - czytałem, że odblokowywanie bootloaders nie wywala gwarancji, no ale jak z tym europejskim ROM'em?) https://miuipolska.pl/oficjalna-gwarancja-a-miuipolska/
Maxved Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) A czym różni się metoda zainstalowania TWRP or bootowania go przy każdym uruchomieniu? Ma to jakieś plusy i minusy? I jak ma się jeszcze sprawa z update'ami telefonu? normalnie, czy jedynie przez kabel? Jeszcze takie jedno pytanie bo widziałem na forach, że niektórzy użytkownicy skarżyli się na niemoc zainstalowania aplikacji google typu netflix(coś było o braku uwierzytelnienia czy google, siedzisz w tematach więc pewnie będziesz wiedzieć o co mniej więcej chodzi). Nie stracę po tym przejściu na ROM europejski niczego? Płatności zbliżeniowe z iko, aplikacje google i inne? Edytowane 10 Maja 2021 przez Maxved
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 3 godziny temu, Maxved napisał: A czym różni się metoda zainstalowania TWRP or bootowania go przy każdym uruchomieniu? Ma to jakieś plusy i minusy? No lepiej mieć zainstalowane TWRP, żeby się nie pieprzyć potem z instalacją aktualizacji... bo jak będziesz tylko robić boot, to nie będziesz go mieć na stałe, więc będziesz musiał za każdym razem gdy wyjdzie aktualizacja uruchamiać TWRP z fastboota, żeby potem zainstalować ROM. Trochę za dużo zachodu moim zdaniem. 3 godziny temu, Maxved napisał: I jak ma się jeszcze sprawa z update'ami telefonu? normalnie, czy jedynie przez kabel? Normalnie, o ile zainstalujesz normalnie TWRP. 3 godziny temu, Maxved napisał: Jeszcze takie jedno pytanie bo widziałem na forach, że niektórzy użytkownicy skarżyli się na niemoc zainstalowania aplikacji google typu netflix(coś było o braku uwierzytelnienia czy google, siedzisz w tematach więc pewnie będziesz wiedzieć o co mniej więcej chodzi). Nie stracę po tym przejściu na ROM europejski niczego? Płatności zbliżeniowe z iko, aplikacje google i inne? Na xiaomi.eu patchujemy odpowiednie rzeczy żeby to przechodziło. Na pewno płatności będą działać, Netflix w Google Play też powinien być widoczny (btw to nie aplikacja Google :)).
Maxved Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Na xiaomi.eu patchujemy odpowiednie rzeczy żeby to przechodziło. Na pewno płatności będą działać, Netflix w Google Play też powinien być widoczny (btw to nie aplikacja Google :)). Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Próba odblokowania bootloadera wykonana, więc mam jeszcze 168h na upewnienie się, czy na pewno chcę przerzucać się na MIUI EU. Z tego co rozumiem to raczej droga w jedną stronę a moja ostrożność podyktowana jest tym, że jeśli coś się zwali to zostanę bez telefonu. To TWRP podlinkowane przez ciebie mogę bez problemu użyć, czy raczej jeszcze researchować lub poczekać? No i ostatnie pytanie. Jak się zachować w przypadku czysto teoretycznym, jeśli miałbym złe TWRP(czyli np. do mojego modelu są 3 a działające tylko jedno) . Jeśli je zainstaluje to jest po ptakach? Edytowane 10 Maja 2021 przez Maxved
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 Podlinkowane powinno działać, bo ostatnio było sprawdzane przez Acida w serwisie.Wgranie złego TWRP nie spowoduje że jest "po ptakach", zawsze można wgrać jakieś inne, pokombinować, w ostateczności jak nie wyjdzie to wrócić na stockowy ROM (np. przez MiFlash).Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Dawid_R Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 Mi na mi10t działa ta wersja twrp https://androidfilehost.com/?fid=17248734326145681335 co do samego miui polska to sam używam od miesiąca i jakiś problemów większych niema jedyne co mogliby poprawić to czas pracy na baterii ale podejrzewam że jakiś update to poprawi
Maxved Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Opublikowano 12 Maja 2021 Dnia 11.05.2021 o 09:14, Dawid_R napisał: Mi na mi10t działa ta wersja twrp https://androidfilehost.com/?fid=17248734326145681335 co do samego miui polska to sam używam od miesiąca i jakiś problemów większych niema jedyne co mogliby poprawić to czas pracy na baterii ale podejrzewam że jakiś update to poprawi Zauważyłeś jakiś większy drenaż baterii przy tym ROM-ie?
Dawid_R Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 9 godzin temu, Maxved napisał: Zauważyłeś jakiś większy drenaż baterii przy tym ROM-ie? Dopiero po aktualizacji do miui 12.5 ale jest to dosyć świeżą aktualizacja więc to poprawią raczej
Rekomendowane odpowiedzi