marcin Opublikowano 12 Stycznia 2021 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Cześć. Ostatnio płacąc telefonem, zauważyłem żeby płatność przeszła nie trzeba odblokowywać ekranu - wystarczy mieć włączone NFC. Trochę to niebezpieczne w razie utraty telefonu. Mi9t pro, MIUI 12.3 20.12.9, aplikacja ING 3.6.2.
Adam Błażejewski Opublikowano 12 Stycznia 2021 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Sprawdź ustawienie aplikacji ING. Mam zainstalowane trzy różne aplikacje bankowe I w każdej można włączyć lub wyłączyć opcję płatności przy zablokowanym telefonie, u Ciebie raczej też tak będzie.
marcin Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2021 Niestety, ale nigdzie w aplikacji ING nie mogę znaleźć takiej opcji. Na poprzednim telefonie Mi5 działało to poprawnie i płatności przechodziły dopiero po odblokowaniu telefonu.
brawo Opublikowano 12 Stycznia 2021 Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Dziś sprawdziłem i u mnie też mogę płacić przy zablokowanym ekranie. Mam "oryginalny" system globala mi9tpro. Inny bank i nie widzę jakichś opcji do włączenia czy wyłączenia tego trybu płacenia. Płacę GPay. To nie tylko niebezpieczne ze względu na zagubienia, ale ktoś może "przytulić" się do kieszeni z terminalem... Dodam. W opcjach GPay mam zaptaszkowany właściwie: "Ustawiono blokadę ekranu. Aby zapłacić, musisz go odblokować". Ato goooowno prawda Edit: Wklejam fotkę jak cwaniacy łupią kasę nie tylko właśnie z telefonów, ale i kart. Płatność do 100 zł jest bez potwierdzenia. Wystarczy przytulić się w pobliże jednego lub drugiego takim urządzeniem jak trzymane w ręce. Dlatego uważajcie. NFC warto wyłączyć dla zasady,a a kartę nosić za pazuchą, a nie w tylnej kieszeni. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez brawo
marcin Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2021 Trochę off-top, ale tutaj można przeczytać coś na ten temat. Kradzież zbliżeniowo nie jest taka prosta, ale cytując fragment tego artykułu Cytat To nie znaczy, że pieniędzy z karty nie da się ukraść. Da się. Ale nie “zbliżeniowo”. W większości przypadków wystarczy odczytać to, co na karcie jest nadrukowane. Numer karty, datę ważności, nazwisko i kod CVV2, który znajduje się z tyłu karty. Te dane pozwalają do płatności kartą przez internet.
brawo Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Wklejasz artykuł sprzed 3 lat... Może wówczas było to trudne, ale dziś kasę pobrać łatwo. Płaciłeś np. kurierowi za paczkę co to wyciąga terminal z kieszeni? Naprawdę to jest trudne?
marcin Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2021 Nie, sama płatność zbliżeniowa nie jest trudna a tu chodzi o to żeby bez wiedzy drugiej osoby zeskanować jej kartę. A tak wiele się zmieniło przez te 3 lata? To teraz każdy może iść do pierwszego lepszego "sklepu z terminalami", zakupić czytnik i skanować ludzi w tramwaju czy innym autobusie, a kasa będzie spływać na konto? Owszem, teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce niespotykane, bo za dużo zachodu i na krótką metę. Jeszcze gdyby nie było limitu dla płatności zbliżeniowych... Cytat z zaufanatrzeciastrona.pl (tak, wiem 3 lata temu): Cytat Aby okraść ludzi, przestępca musi (w tej kolejności): zarejestrować firmę / działalność gospodarczą, przejść proces weryfikacji i podpisać umowę z firmą pośredniczącą w płatnościach, fizycznie znaleźć się w okolicy swoich ofiar (akceptując ryzyko utrwalenia na kamerze), przeprowadzić atak przyjmując płatności, poczekać kilka – kilkanaście dni aż płatności spłyną na jego konto, licząc na to, że żadna z ofiar nie zauważyła ataku i nie zgłosiła reklamacji, i to wszystko dla 100 PLN / ofiara (minus prowizja pośrednika).
brawo Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Tak. To jest tak trudne jak mieć kartę telefoniczną na słupa lub firmę na słupa
marcin Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2021 Fakt, nie jest to problem. Wracając do tematu pozostaje nam po każdej płatności telefonem wyłączać NFC (dobrze że jest skrót) i problem z głowy.
Adam Błażejewski Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi