Jump to content

Recommended Posts

Posted

Konto Xiaomi często jest zakładane na telefonach w celu wykorzystania jego możliwości czyli synchronizacji kontaktów, zdjęć Galerii i kopii w systemu w chmurze. Co więcej w przypadku zagubienia telefonu można zdalnie wymazać jego dane lub zablokować dostęp. Bez podania hasła do konta nie będzie możliwe korzystanie z telefonu.

IMG_20200525_121750-1024x752.jpg

Niestety zdarzają się też przypadki, w których sami nie możemy usunąć konta, ponieważ nie znamy hasła – wykonaliśmy przy tym kasowanie danych telefonu i blokada dostępu pozostała.

Jak uzyskać dostęp do konta Xiaomi?

W przypadku, w którym rejestrowaliśmy samodzielnie konto Xiaomi podczas konfiguracji telefonu jest szansa, że nasz numer telefonu został powiązany z kontem i w procesie jego tworzenia został użyty do jednorazowej weryfikacji kodem SMS. Jeśli więc posiadamy kartę SIM powiązaną z kontem to jesteśmy w stanie zresetować hasło na stronie Xiaomi: id.mi.com wybierając opcję „Forgot password”. Karta SIM powinna być na chwilę włożona do innego telefonu, aby odebrać SMS resetujący hasło.

Opera-Zrzut-ekranu_2020-05-26_113014_acc

Jeśli nie znamy w całości ID naszego konta, ponieważ na ekranie blokady jest ono zagwiazdkowane, to na wyżej wymienionej stronie podajemy po prostu swój nr telefonu (poprzedzony +48) lub e-mail jeśli konto było zakładane z użyciem poczty elektronicznej.

Nie mam nr telefonu powiązanego z kontem

Sytuacja komplikuje się w przypadku gdy nie posiadamy już numeru telefonu, na które zakładano konto. Może do tego dojść gdy zmieniliśmy w tym czasie operatora lub wyjechaliśmy za granicę. W takim przypadku skorzystanie ze strony id.mi.com nic nam nie da, ponieważ nie będziemy mogli zresetować hasła kontem Xiaomi. W takich przypadkach pomaga czasem kontakt z serwisem Xiaomi Global, gdzie po weryfikacji IMEI i dowodów zakupu blokada na zapomniane konto może zostać zdjęta.

Jednak gdy i tego nie możemy zrobić, ponieważ nasz telefon został odkupiony z takim kontem, nie posiadamy dowodów zakupu to jedyną szansą na usunięcie konta Xiaomi jest kontakt z serwisem Xiaomi.

Aby usunąć konto Xiaomi z telefonu trzeba wysłać bezpośrednie zapytanie do serwera Xiaomi, który na podstawie przekazanego kodu bezpieczeństwa zwolni powiązanie konta z numerem IMEI naszego urządzenia.

Zdalne usunięcie konta

Usunięcie konta Xiaomi może być dokonane zdalnie, gdyż po zwolnieniu powiązania z IMEI na serwerze Xiaomi wystarczy połączyć telefon z siecią np. Wi-Fi, a blokada zostanie zniesiona automatycznie.

A więc jeśli:

• posiadamy telefon Xiaomi z blokadą konta i nie posiadamy nr telefonu lub nie pamiętamy e-maila, dzięki którym można by zresetować hasło w serwisie id.mi.com,
  • zakupiliśmy urządzenie z drugiej ręki i po resecie danych hasło Xiaomi blokuje dostęp do telefonu,

to jedyną szansą na usunięcie konta Xiaomi jest skorzystanie z naszej usługi.

Ważne:
Usługa nie może być zrealizowana jeśli urządzenie ma status „kradzionego” lub aktywowano „lost mode” czyli zagubienie telefonu w sekcji Find Device na swoim koncie Mi.
Jeśli nie jesteście Państwo pewni statusu telefonu prosimy o zakup usługi normalnie.
W przypadku braku możliwości usunięcia konta, zwracamy pieniądze.

Usunięcie konta Xiaomi można dokonać korzystając z naszego sklepu:

https://sklep.micenter.pl/pl/p/Usuniecie-konta-Xiaomi/161

lub przez zgłoszenie serwisowe:

https://micenter.pl/zglos-naprawe/

Jeśli warunki będą spełnione to blokadę usuniemy w ciągu 1-3 dni.

Artykuł Jak usunąć konto Xiaomi z telefonu? pochodzi z serwisu MiCenter.pl.