Skocz do zawartości
  • 0

Ikony z pulpitu przeskakują nie na ten ekran, co trzeba [Redmi Note 8 Pro]

Pytanie

Opublikowano

dzień dobry mam taki problem, że po ponownym uruchomieniu redmi note 8 pro ( Android 10, Miui 12 ) ikony (tylko cztery) z ekranu głównego przeskakują o dwa ekrany w prawo. Próbowałem zablokować układ ekranu, ale to nie pomaga. Proszę o radę, bo jest to bardzo irytujące i niedopuszczalne, gdy wyłączam telefon podczas ładowania i włączam go a tutaj ikony są w innym miejscu. Problem występuje od około dwóch tygodni ( telefon trzyma baterię 3 dni więc do tej pory miałem to z 4 razy ). Jeden zrzut ekranu pokazuje jak powinno być, a drugi jak to wygląda po ponownym uruchomieniu. Mam nadzieję, że ktoś pomoże - pozdrawiam

IMG_20201219_160145.jpg

IMG_20201219_160411.jpg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jankoo napisał:

A może wyczyść dane systemowego managera pulpitu? Chyba będziesz musiał dodać swoje ikony na nowo, ale warto spróbować.

Zrobiłem to - zobaczę czy było to skuteczne -  teraz już sobie ikony poprzestawiałem, lecz nigdzie w żadnym folderze ani ekranie nie ma aplikacji Chmura Xiaomi ... Jest zainstalowana bo w ustawieniach ją widać... Jak ją z powrotem przywrócić?

Edytowane przez PR713
  • 0
Opublikowano

Tutaj to Ci już nie pomogę, rok temu tego używałem i nie pamiętam obsługi, ale właśnie tym programem idzie to załatwić.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Netoper napisał:

Tutaj to Ci już nie pomogę, rok temu tego używałem i nie pamiętam obsługi, ale właśnie tym programem idzie to załatwić.

Kurde, teraz żałuję że Ciebie posłuchałem bo jak na razie to jest coraz gorzej

• 0
Opublikowano

Ta apka jest dedykowana do tego typu działań, wielokrotnie tu na forum też jest polecana, kwestia tylko aby wiedzieć co się robi a nie na ślepo próbować.
Wrzuć w szukajkę forumowa nazwę apki, było w tematach opisywane co konkretnie zrobić aby przywrócić skróty do "ukrytych" aplikacji.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Netoper napisał:

Ta apka jest dedykowana do tego typu działań, wielokrotnie tu na forum też jest polecana, kwestia tylko aby wiedzieć co się robi a nie na ślepo próbować.
Wrzuć w szukajkę forumowa nazwę apki, było w tematach opisywane co konkretnie zrobić aby przywrócić skróty do "ukrytych" aplikacji.

Szukałem teraz ( i przez ostatnie 1.5h i nie mogę tego znaleźć ), będę wdzięczny jeśli pomożesz

• 0
Opublikowano

W tej apce przytrzymujesz na nazwie aktywności com.miui.cloudservice.ui.MiCloudMainActivity (w tej Chmurze Xiaomi), będziesz miał opcję Utwórz skrót. Powinien się zrobić. Jeśli sie nie zrobił to sprawdź w ustawieniach aplikacji czy Launcher Aktywności ma uprawnienia do tworzenia skrótów na pulpicie, jak nie to zezwól i ponów...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Orjon napisał:

W tej apce przytrzymujesz na nazwie aktywności com.miui.cloudservice.ui.MiCloudMainActivity (w tej Chmurze Xiaomi), będziesz miał opcję Utwórz skrót. Powinien się zrobić. Jeśli sie nie zrobił to sprawdź w ustawieniach aplikacji czy Launcher Aktywności ma uprawnienia do tworzenia skrótów na pulpicie, jak nie to zezwól i ponów...

Dzięki wielkie - zadziałało, bardzo mi pomogłeś - tylko dlaczego po odinstalowaniu launchera aplikacja chmury Xiaomi dalej znika

14 minut temu, Orjon napisał:

Tzn da się tak zrobić aby po odinstalowaniu Launchera aplikacja ( Chmura Xiaomi ) została? Bo z tego co widzę to aktualnie można ją usunąć tzn nie jest tak jak np wczoraj że nie można było jej usunąć / odinstalować

Edytowane przez PR713
  • 0
Opublikowano

Nie znika aplikacja, tylko znika skrót do niej z pulpitu. Sama aplikacja nie ma ci prawa zniknąć, bo ona jest zaszyta w oprogramowaniu, nie da się jej ot tak odinstalować. Xiaomi nie robi domyślnie skrótu do chmury Xiaomi na pulpicie o ile pamiętam. Możesz ewentualnie jeszcze sprawdzić czy nie masz opcji do zrobienia skrótu bezpośrednio z poziomu Chmury (3 kropki > Utwórz skrót na ekranie głównym), choć ja u siebie tego nie widzę. Xiaomi to w jakiś sposób ogranicza z tego co widzę, dokładnie nie wiem jaki.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Orjon napisał:

Nie znika aplikacja, tylko znika skrót do niej z pulpitu. Sama aplikacja nie ma ci prawa zniknąć, bo ona jest zaszyta w oprogramowaniu, nie da się jej ot tak odinstalować. Xiaomi nie robi domyślnie skrótu do chmury Xiaomi na pulpicie o ile pamiętam. Możesz ewentualnie jeszcze sprawdzić czy nie masz opcji do zrobienia skrótu bezpośrednio z poziomu Chmury (3 kropki > Utwórz skrót na ekranie głównym), choć ja u siebie tego nie widzę. Xiaomi to w jakiś sposób ogranicza z tego co widzę, dokładnie nie wiem jaki.

Też nie mam tego. A jest szansa że wraz z miui 12.5 / 13 lub Androidem 11 to powróci normalnie ?

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Orjon napisał:

Nie mam pojęcia. Opcja utworzenia skrótu jest zaimplementowana w samej aplikacji Chmury Xiaomi, ale z powodów, których nie znam, jest ukryta.

Dobra to w takim razie dzięki za pomoc - i tak rzadko z niej korzystałem ( raz na kilka miesięcy ) częściej z aplikacji od google, tak więc bardziej bym był zmartwiony stratą np google chrome czy google drive - temat można zamknąć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...