Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pewnie temat był już poruszany ale jakoś nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Problem dotyczy baterii w Xiaomi redmi note 7. Ostatnio zauważyłem, że poziom baterii szybko spada. Jak nic na telefonie nie robię to jest ok ale wystarczy włączyć aplikację lub internet to poziom baterii w szybkim tempie spada. Czy to normalne aby w ciągu 8 minut przeglądania stron internetowych bateria spadła no 6%. Poniżej przedstawiam statystykę.

Screenshot_2020-12-12-08-24-57-931_com.miui.securitycenter.jpg Screenshot_2020-12-12-08-25-09-474_com.miui.securitycenter.jpg

Poniżej załączam dzienną statystykę zużycia baterii. Czy ktoś miał podobny problem albo orientuje się w temacie?

Screenshot_2020-12-11-19-27-49-804_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.181f58548beb393cff5e97b0b8c48240.jpg Screenshot_2020-12-11-19-28-06-859_com.miui.securitycenter.jpg

Opublikowano

A gdzie tu jest problem? Telefon aktywny przez ponad 3 godziny i prawie 11 godzin czuwania i jest jeszcze połowa pojemności. Czyli na całym aku 6 godzin aktywności i prawie doba czuwania. To jest słabe aku? A ile powinno być?  :) Nie ma czegoś takiego jak tylko 8 minut oglądania stron. Do tego pracuje ekran (nie wiadomo jak jasny), głośniki, wifi, modemy sieciowe i 50 oprogramowań systemowych...

Opublikowano
8 godzin temu, Netoper napisał:

A ile czasu jest już ta bateria eksploatowana?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Telefon użytkowany rok czasu 

8 godzin temu, brawo napisał:

A gdzie tu jest problem? Telefon aktywny przez ponad 3 godziny i prawie 11 godzin czuwania i jest jeszcze połowa pojemności. Czyli na całym aku 6 godzin aktywności i prawie doba czuwania. To jest słabe aku? A ile powinno być?  :) Nie ma czegoś takiego jak tylko 8 minut oglądania stron. Do tego pracuje ekran (nie wiadomo jak jasny), głośniki, wifi, modemy sieciowe i 50 oprogramowań systemowych...

Mam wrażenie, że po wgraniu MIUI 12 telefon szybciej zżera baterię. Wcześniej poziom wolniej spadał. W necie też wyczytałem że ta wersja przyśpiesza jego spadek. Wyczytałem również że zmiana ROM z globalnego na polski lub przywrócenie ustawień telefonu do fabrycznych może spowolnić wyładowywanie baterii. Dalej obserwuje przy przeglądaniu internetu ( np. Facebook) znaczny spadek pojemności. Dlatego poruszyłem ten wątek bo może to normalne a może coś się dzieje z baterią.

Opublikowano

Na wstępie napisałeś że spada Ci 6% baterii na 8 minut pracy fona, to nie jest normalne, fakt nie wczytałem się w wykresy jak poprzednicy, i dzięki nim okazuje się, że wykresy są jak najbardziej ok.

Teraz piszesz o wrażeniu, bądź łaskaw opierać się na faktach, liczbach, bo ja już z siebie osła zrobiłem chcąc Ci pomóc, bo okazuje się że zostałem wprowadzony w maliny, opierając się na Twoich... wrażeniach.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Netoper napisał:

Na wstępie napisałeś że spada Ci 6% baterii na 8 minut pracy fona, to nie jest normalne, fakt nie wczytałem się w wykresy jak poprzednicy, i dzięki nim okazuje się, że wykresy są jak najbardziej ok.

Teraz piszesz o wrażeniu, bądź łaskaw opierać się na faktach, liczbach, bo ja już z siebie osła zrobiłem chcąc Ci pomóc, bo okazuje się że zostałem wprowadzony w maliny, opierając się na Twoich... wrażeniach.

Nie sądzę żebyś zrobił z siebie osła! Napisałem o wrażeniu bo opiera je na obserwacji a nie na faktach. Wcześniej tego nie robiłem bo nie musiałem. Dopiero teraz po moich obserwacjach pojawiła się wątpliwość bo do poprawności funkcjonowania baterii. Gdybym był znawcą tekstu to nie musiałbym szukać informacji pomocy w necie. 

Skoro twierdzicie, że bateria rozładowuje się optymalnie to ja wierzę w to i jestem spokojniejszy.

Screenshot_2020-12-13-07-15-13-432_com.digibites.accubattery.jpg

Screenshot_2020-12-13-07-15-25-559_com.digibites.accubattery.jpg

Screenshot_2020-12-13-07-15-30-448_com.digibites.accubattery.jpg

Screenshot_2020-12-13-07-12-40-549_com.digibites.accubattery.jpg

Wg ostatniego screenu przy 100% bsteri na włączonym tylko ekranie telefon będzie pracował około 5h.

Screenshot_2020-12-13-07-15-13-432_com.digibites.accubattery.jpg

Edytowane przez Anddzej
Opublikowano

To są szacunki ile będzie pracował, wystarczy że odłożysz na godzinę fona i te szacunki się zmienią. Jeśli pamiętasz co ile godzin ładowałeś fona na poprzednim sofcie, to teraz trzeba to porównać z obecnym. Inna sprawa to też nie jest takie na 100% wiarygodne. U mnie rozstrzał jest od 28 godzin do 60 w zależności jak w danym okresie wykorzystuje fona, najdłuższe czasy mam weekendowo czy jak jakieś święta wyskakują, wtedy fon jest mało używany do rozmów, i sot wychodzi ponad 7 godzin, w tygodniu sot jest w granicach 5 max 6. Więc jak sam widzisz rozstrzał jest duży, ale ja mam zboczenie że systematycznie pilnuje/sprawdzam wykorzystanie fona. I u mnie wniosek jest taki, że kupę prądu zabierają mi rozmowy, mimo że intensywnie też korzystam z internetu( szczególnie właśnie weekendowo/świątecznie) a co za tym idzie i ekranu i mimo to sot wyższy niż jak fon więcej pracuje na połączeniach głosowych.
Dlatego właśnie trza mocnawo zapamiętywać swoje działania aby mieć pogląd na żywotność baterii, bo te cyferki z panelu żywotności baterii są często w przypadku MIUI z czapy.

Opublikowano

Tak masz rację bo statystyki na tą chwilę pokazują co innego:

Screenshot_2020-12-14-16-51-39-232_com.digibites.accubattery.thumb.jpg.fa1f84129e131175bf926cbff8a06de5.jpg

Jak widać na screenie bateria ma poziom 46% i była ładowana 24h temu.

Czas zwiększył się o 1h.

W weekend zrobiłem test. W piątek wieczorem naładowałem na full i przy o połowę mniejszym użytkowaniu telefonu dopiero w niedzielę około godziny 16 ładowałem przy poziomie 27%.

Tak teraz wnioskuję, że moje obawy były przedwczesne. Bateria jest dobra i trzyma optymalnie.

Opublikowano

Czasami po aktualizacji jakichś apek, przez błąd w ich kodzie potrafi drenować baterię i człowiek się zastanawia właśnie czy to bateria się kończy czy coś z softem zrąbane.
Kolejna rzecz przewijająca się w tematach, że po aktualizacji softu fona kilka dni potrafi się zwiększyć zużycie baterii po czym z powrotem spada. Osobiście nie ogarniam tego ewenementu dlaczego kilka dni soft żre prąd a potem przestaje.