Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki, mam ogromną prośbę o podpowiedź. Chciałbym w oparciu o bramkę Xiaomi i kilka czujników stworzyć alarm z powiadamianiem w mieszkaniu. Mam tylko problem z wyborem bramki, bo jest ich kilka i pewnie nie wszystkie współgrają z dodatkowymi czujnikami. 

Planuje użyć:

centralka 1
przycisk bezprzewodowy 1
czujnik pożarowy dymu 1-2
czujnik zalania 4-6
czujnik ruchu 2
czujnik drzwi 2

Termometr 1-3

kontakt inteligentny 2
kamera 1-2
czujnik gazu ziemnego 1 

Zamiatarka mi robot 1

Moje pytanie brzmi? Która centralka do obsłużenia tego zestawu?

Czy wszystkie czujniki (aqara, zigbee) są kompatybilne z każdą centralką?

Z góry dziękuję za odpowiedź na tak trywialne pytanie.

Opublikowano

Jeśli chcesz używać czujników temperatury i wilgotności z wyświetlaczami od xiaomi to powinieneś mieć bramkę Xiaomi V3 żeby miała bramkę BLE - wtedy odczyty temperatury i wilgotności będziesz miał z każdego miejsca na świecie...
Bramka Aqara ma głośnik i lampkę, ale nie ma bramki BLE czyli nici z odczytów z termometrów, chyba, że kupiłbyś jakieś urządzenie z bramką BLE czyli lampkę xiaomi, lub kamerę...
Jeśli używasz Androida, to żeby to dobrze chodziło to zainstaluj sobie modowaną aplikacje Mi Home i wrzuć na europejskie serwery swoje urządzenia...

Opublikowano

Sprawdź tylko czy kamera ma bramkę BLE bo nie każda ma, ja stanąłem na początku maja przed dylematem którą bramka i zdecydowałem się na Xiaomi, a nie Aqara - wejdź na stronę smartme i tam masz filmik porównujący te bramki...
No i bramka od xiaomi jest chyba generalnie tańsza, mi się udało ja kupić za 96 zł i po 3 tygodniach miałem ją w domu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...