Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem. Kupiłem redmi note 8 pro i chciałem podłączyć do niego mikrofon boya by-mm1. W zestawie z mikrofonem dostałem specjalny kabel do smartfona. Podłączyłem i ikonka od mikrofonu cały czas "łypie“ tak jakby telefon cały czas łączył się i rozłączał z mikrofonem i tak faktycznie jest. Kiedy sprawdziłem na dyktafonie dźwięk podaczas nagrania pojawia się i znika. Sprawdziłem na innym telefonie ( Xiaomi a1) wszytko działa. Kupiłem przejściówke i dalej ten sam problem, sprawdzałem nawet przez adapter z USB-C na aux, ale na tym nawet nie widzi mikrofonu. Podłączyłem słuchawki z mikrofonem i wszystko działa więc gniazdo jest dobre. Mikrofon, kabel do smartfona i przejściówka też są sprawne bo działają i innymi telegonami, tylko nie z tym.. Może mieliście podobny problem i znacie rozwiązanie bo ja już nie mam pomysłów jak to podłączyć żeby działało. Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety mam ten sam problem. Posiadam ten sam telefon i mikrofon, który działa z innymi telefonami a z tym nie chce. Co chwilę pojawia się i znika ikonka słuchawek z mikrofonem a dźwięk nagrywany faktycznie skacze z mikrofonu zewnętrznego na ten w telefonie. Sekundę nagrywa ten, później drugi.

Kiedyś miałem podobny problem z innym mikrofonem zewnętrznym, ale to było chyba w Redmi note 4. Wyglądało to podobnie.

Teraz szukałem aktualizacji bo to zdecydowanie problem systemowy, ale bez skutku. 

Jakby ktoś potrafił coś zaradzić to będę wdzięczny. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupilem mikrofon boya by-m1 ( krawaty) i te  działa, ale tamten drugi nie 

Dnia 25.03.2020 o 15:37, MarekPiekarski napisał:

Niestety mam ten sam problem. Posiadam ten sam telefon i mikrofon, który działa z innymi telefonami a z tym nie chce. Co chwilę pojawia się i znika ikonka słuchawek z mikrofonem a dźwięk nagrywany faktycznie skacze z mikrofonu zewnętrznego na ten w telefonie. Sekundę nagrywa ten, później drugi.

Kiedyś miałem podobny problem z innym mikrofonem zewnętrznym, ale to było chyba w Redmi note 4. Wyglądało to podobnie.

Teraz szukałem aktualizacji bo to zdecydowanie problem systemowy, ale bez skutku. 

Jakby ktoś potrafił coś zaradzić to będę wdzięczny. :)

Opublikowano

Krawatowy też mi działa na tym telefonie. Ale bardzo zależało mi na mikrofonie kierunkowym. Zastanawiam się jeszcze jakby to wyszło z mikrofonem kierunkowym Rode Videomicro. Jest podobny gabarytowo, nieco lepszy z recenzji na yt. Może ten będzie działał odpowiednio.

Jakz zdecyduję się na testy to dam tutaj znać. Chyba, że ktoś zrobi to przede mną. :)

Niestety znalazłem informacje na Indonezyskim forum, że z Rode dzieje się to samo. Niestety wszyscy mają problem z tym telefonem jeśli chodzi o mikrofon zewnętrzny. Chyba straciłem zaufanie do firmy xiaomi. :(

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Siemanko miałem ten sam problem z podłączeniem Boya mm1 z redmi 8 pro udało mi się to obejść w następujący sposób...

musicie kupić sobie audio splittrer który rozbija kanały na mikro i słuchawki. Do gniazda na mikro podłączacie sobie kabel trs+trs dołączony do zestawu a do wyjścia na słuchawki jakiekolwiek słuchawki. Wtedy redmi widzi mikro normalnie i działa. Mam Nadzieję że pomogłem.

IMG_20200716_183632.jpg