Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie warunki musi spełniać sieć WiFi, żeby można się było do niej podłączyć? Mam w pracy jakiś router Linksys i nie mogę się podłączyć. MAC został dopisany do listy dopuszczonych. Ani po DHCP ani po statycznym IP nie da rady. Włączałem mu WPA, WPA2 (domyślnie ma wyłączone zabezpieczenia) i też nie pomaga. Z dwoma innymi WiFi (w domu i u znajomego) łączę się bez problemu.

Opublikowano (edytowane)

Ale nie ustawiałeś przez przypadek kanału na Auto ?

No i czy telefon się łączy z tym routerem, wypisuje jakiś komunikat czy co ?

Zobacz czy nie ma nowszego softu do tego linksysa i uaktualnij go.

Edytowane przez Renegade
Opublikowano

Nie, kanały wybierałem wszystkie dostępne, bez auto. Telefon po próbie połączenia z tą siecią pokazuje status "zapisana" i na tym koniec. Router ma wgraną jakąś wersję Tomato. Obstawiam, że to kwestia konfiguracji. Ale ok. 30 innych urządzeń, włącznie z różnej maści smartfonami nie ma problemu z podłączeniem, więc nawet nie wiem, w którym parametrze może leżeć problem.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym nie resetował go, skoro 30 innych się z nim łączy, spróbuj znaleźć opcje do zmiany długości fali, z long na short lub odwrotnie.

Kiedyś sam walczyłem w domu, ale z ovislinkiem na stocku oraz tablecie z MT na podkładzie, dużo opcji zmieniałem, żeby ruszyło.

Zobacz jeszcze czy po połączeniu uzyskałeś adres IP, albo wpisz do na stałe, może DHCP nie działa tak jak trzeba.

Edytowane przez xpeu89
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Zmiana różnych parametrów niewiele dała. Pomógł reset do fabrycznych, i wgranie backupu configu.

Problem został rozwiązany. Temat można zamknąć.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...