Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Składam od zera baterię na orginalnym BMSie, niestety nie mając dostępu do baterii ze zwykłej hulajki. I nie do końca wiem jak podłączyć listwy. Tzn Konkretnie chodzi mi o pole lutownicze/zgrzewne B0 na listwie. Co tam podłączyć? Pierwszy plus od bateri? Na logikę tak by właśnie miało być, bo kolejne pola B1 B2 - B10 to minusy od kolejnych cel: B1-4v B2-8V B3-12V ... B10-40V. Nie bardzo w necie są jakies aż tak technicze opisy. W sumie to nie znalazłem nigdzie nic konkretnego co do stockowego BMSa. Jesli ktoś wie, lub po prostu ma możliwość sprawdzenia na swojej baterii - prosze o info lub jakieś zdjęcia.

okmAr1Q.jpg

VYNkYij.jpg

================================

EDIT:

Byłem w błędzie o czym się przekonałem upalając układ na szczęście nic się nikomu nie stało i bateria jest cała.

Dla potomnych, powinno być tak:

B0 - ostatni minus z pakietu

B1 - plus +4V*

B2 - plus +8V*

B3 - plus +12V*

B4 - plus +16V*

B5 - plus +20V*

B6 - plus +24V*

B7 - plus +28V*

B8 - plus +32V*

B9 - plus +36V*

B10 - plus +40V*

Pomiary miernikiem powinny mieć takie wyniki*:

B0 - B10 - 40V*

B0-B1 B1-B2 B2-B3 B3-B4 B4-B5 B5-B6 B6-B7 B7-B8 B8-B9 B9-B10  - napięcie jednego ogniwa 3.4-4.2V* 

B0 i kolejno B1 B2 tak do B10 - napięcia jak wyżej z podłączeniami do listew analogicznie 4V 8V 12V 16V 20V 24V 28V 32V 36V 40V*

Na PCB samego bms-a:

- pola lutownicze: B- B+ to odpowiednio minus i plus całego pakietu czyli odpowiednio: B0 i B10

- pola lutownicze P- P+ to wyjście napięcia (Power) na sterownik zakończyć należy XT30 do wpięcia w ESC

Należy pamiętać o przylutowaniu od spodu jednej z listew podłączenia do tylnej lampki LED, są to dwa polalutownicze oznaczone jako LED+ i LED-

* - napięcia mogą się nieznacznie różnic w zalezności od % naładowania ogniw

Edytowane przez Battery_Saver

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie