Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana dętki w przednim kole

Pytanie

Opublikowano

Witajcie,

Ostatnim razem kiedy jechałem hulajnogą po ponad miesięcznej przerwie zauważyłem, że jest spuszczone powietrze to potem napompowałem i znów jechałem, ale dosyć szybko się spuściło powietrze, więc raczej będę musiał użyć jednej z zapasowych dętek w zestawie. Czy wymiana dętki w przednim wygląda tak samo jak w tylnim czy jakoś specjalnie? 

P.s Nie wiem co się stało, bo uważałem przy krawężnikach... Być może 500km przejechanych zrobiło swoje

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

@crazydeveloper09

Stawiam, że dętka nie jest przebita tylko przetarta, jak to zawsze bywa z zestawem startowym - fabrycznie zamontowanym. Z przednim kołem jest dużo trudniej, bo jest w nim silnik, przewody i tak dalej. Ale jeśli chodzi o trudność samego założenia/zdjęcia opony to jest tak samo bo to te same opony plus dochodzi do tego trudność w wyjęciu + włożeniu wentyla, bo dziurka jest malutka. Oczywiście polecam przejechać papierem ściernym od zewnątrz oponę, sprawdzić czy w feldze w środku nie ma jakiś zadziorów ito, jeśli są to się pozbyć no i oczywiście użyć talku. Pozodzenia

• 0
Opublikowano (edytowane)

Własnie ostatnio przerabiałem. Aby wyjąc wentyl i włożyć z nowej dętki konieczne było otwarcie silnika i zdemontowanie małego wrednego plastyku wokół wentyla.

Przy okazji wykorzystałem wszystkie triki które mają zmniejszyć ilość takich przygód na później.

1. talk w oponę i na dętkę - przeciw przetarciom

2. założenie rozciętej starej dętki na nową - ochrona przed szczypaniem boków przez oponę

3. założenie ochraniacza przed przebiciem - z decathlonu taśma plastykowa

4. Slime do dętek

5. Pompowanie mocne

Wymiana pokazywana na YT to jakiś żart, wszystko jest wcześniej pozdejmowane lub pochodzi z innych modeli bo zarówno przy zdejmowaniu jak i zakładaniu było baaardzo ciężko. Do tego ten przeklęty kabel silnika, jak by nie można było zrobić złączki.

Jedyny plus z całej operacji, to uszczelniłem sylikonem kapę od silnika i zabezpieczyłem smarem z teflonem elementy metalowe wewnątrz. Dodatkowe smarowanie łożysk tez się przydało.

Tylną oponę też mam dziurawą od miesiąca w co najmniej 5 miejscach, ale Slime trzyma, więc nie czuje potrzeby wymiany.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, sebamac napisał:

2. założenie rozciętej starej dętki na nową - ochrona przed szczypaniem boków przez oponę

3. założenie ochraniacza przed przebiciem - z decathlonu taśma plastykowa

A widzisz. Muszę to przy następnej okazji zastosować u siebie, lecz jednak mam nadzieję, że ta okazja nie nastąpi zbyt szybko :P

• 0
Opublikowano

Przy zdejmowaniu / zakładaniu opony nie używamy metalowych łyżek. Uszkodzenia rantów nieuniknione. Wystarczą solidne łyżki plastikowe. 

Zdjęcie opony będzie dużo prostsze, jeżeli ranty felgi i opony przesmarujemy płynem do naczyń. Płyn do naczyń pomaga też przy zakładaniu, o ile nie talkujemy dętki. W takim przypadku ranty felgi i opony też przesypujemy talkiem. Nie musi to być talk techniczny. Może być najtańszy z apteki.