densa Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 Całkiem możliwe że chodzi tu właśnie o tą odległość od oczu. Ja trzymam telefon dalej ~25-30 cm i przez 3 miesiące odkąd go mam to nawet nie zauważyłem że jakieś ikony są postrzępione. Może w amoledach jakoś inaczej to wygląda niż na innych matrycach, bo przecież te 403 ppi powinno być wystarczające.
MM1MM Opublikowano 5 Października 2019 Autor Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Ciekawa rzecz bo ostatnio oglądałem redmi note 4 ( osoba w rodzinie go ma) i obraz był jak w moim poprzednim nexusie 5x taki że wsadzając oko w ekran nic nie widać. Dziś, poprosiłem osobę ( też z rodziny) o pokazanie redmi 5, i co? Dokładnie to samo co w tym moim, piksele aż w oczy kłują. Zobaczyłem na internecie i redmi 5 ma 282 PPI. Czyli jeśli wszystko jest ok to znaczy że amoled 400ppi wyświetla obraz jak Ips z nie całymi trzystoma ppi? To skąd ta powszechna wyższość amoledów i ten "lepszy obraz" który jest wymieniany w porównaniach z ips? Edytowane 5 Października 2019 przez MM1MM
Nezumi Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 4 godziny temu, MM1MM napisał: To skąd ta powszechna wyższość amoledów i ten "lepszy obraz" który jest wymieniany w porównaniach z ips? bo ppi to nie jest wszystko... odwzorowanie barw, kontrasty, pobór energii... Upraszczając.. rozdziałka FHD w ekranach AMOLED to tak mniej więcej 720p IPS'a, bo ekrany OLED/AMOLED posiadają piksele i subpiksele, po więcej informacji zapraszam na wikipedie i fora tematyczne, bo sam w 100% nie znam wszystkich szczegółów, a też nie mam czasu wszystkiego po necie szperać... 1
Rekomendowane odpowiedzi