Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jest możliwość zmiany formatu daty w spisie połączeń oraz sms-ów? Obecny format ma postać "MMM d", czyli dzisiaj byłoby "Lut 06", a chciałbym żeby było odrotnie czyli "06 Lut".

Grzebałem trochę w dekompilowanych plikach systemowych i szukałem w Contacts.apk, Phone.apk, ale tam nic nie znalazłem. Jedynie w dekompilowanym pliku framework-miui-res.apk znalazłem w stringach taki zapis: "date_of_month" z formatem " %d" oznaczający, że zaraz po krótkiej nazwie miesiąca ma się pojawić spacja a po niej odpowiedni dzień miesiąca. Ale zapis ten nie identyfikuje kolejności miesiąca i dnia miesiąca, jest ona stała. 

Opublikowano (edytowane)

no tak, ale posiadam S4 mini, a na ten telefon jest jedynie port v5 od ludzi z dalekiej Rosji.

Czy masz może jakieś podejrzenia gdzie tego szukać? Może w któryś plikach smali?

Edytowane przez Dru79
Opublikowano

Ee S4 mini czyli korzystasz z jBart?

Format dat zmienia się np. w smali do apki SMS ale to zależy bo czasem jak w v6 w nowszych wersjach MIUI przeniosło to do miui.apk czyli frameworka. W v5 nie pamiętam gdzie to było. Ja bym polecał rozpakować rom, potem otworzyć sobie /system/app w terminalu i wykonać pętle for do decompilacji wszytkich aplikacji z res + smali np.

for i in *.apk; do apktool d $i; done

i potem odpalić jakiś porządny edytor tekstu np. Sublime Text i za pomocą wyszukiwania w plikach wyszukać kombinację nazw zmiennych np. szukaj: "%$1s %$2d " czy w ogóle kombinacji formatu dat np: "MM dd". Bo mając Lut 06 szukasz kombinacji "MM dd".

I taki zapis znajdziesz czasem w smali a czasem w res.

//Z25: chyba 3xM?, bo MM=numerycznie, a 4xM=pełna nazwa, więc 3xM musi być na skrót

Opublikowano

tak, bawiłem się jBartem. Będę teraz musiał jeszcze raz zdekompilować ROM jBartem z zaznaczoną opcją dekomilowania smali (jestem na Windowsie). I wtedy trzeba szukać, tylko dobrze by było wiedzieć czego szukać, miesiąc będzie na pewno MMM, dzień d.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam miui 40.0.0, wiem że stary no ale na razie taki będzie. Chciałbym dowiedzieć się o jedną rzecz dotyczącą smsów. Czy dało by się dodać do tej aplikacji która jest wbudowana przy każdym dymku godzinę przyjścia każdej wiadomości? Obecnie muszę klikać menu i szczegóły. Ewentualnie czy można podmienić tę aplikację na nowszą wersję która by to już posiadała? W SE ArcS miałem właśnie takie dymki

screenshot_2015-05-14-21-58-18.png

screenshot_2015-05-14_2211.png

Opublikowano

Czy wersja apki z v6 podejdzie do v5 i czy to wyświetlanie daty jest tylko od tej apki zależne? W sumie to mi specjalnie na tym nie zalezy, ale jeśli byłaby to tylko kwestia podmiany apk to bym zaryzykował :-)

Opublikowano (edytowane)

A nie kojarzysz czasem żeby np. w jakimś Chińskim ROM'ie v5 była apka smsowa która ma te timestampy? Jeśli nie było takowej to temat odpuszczę bo na v6 na razie jeszcze nie będę przechodził. W obrębie v5 chyba apki można podmieniać i powinny działać?

Edytowane przez Makabra
  • 5 miesięcy temu...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...